Hirdetés

Slágertermék a fényképezőgép



|

Jelentősen nőtt a Kelet-Európában értékesített darabszám, javult a minőség, de többet nem tudunk költeni.

Hirdetés

006-ban is a digitális fényképezőgép volt az egyik legkapósabb termék Kelet-Közép-Európában. Az IDC adatai szerint a térségben tavaly eladott digitális fényképezőgépek száma megközelítette a 7 millió darabot, és az idén is stabil növekedés várható. A technológiai fejlődés és a verseny az árakat ezzel szemben minden eddiginél alacsonyabb szintre szorította, így a gyári árbevételek mintegy 4 százalékkal, 1,65 milliárd dollárra csökkentek.

Zuhantak az árak, fejlődött a technika. Az alsó három árkategóriában tavaly több mint duplájára nőtt az eladott darabszám, és ezzel párhuzamosan az 5 MP felbontású eszközök helyett a 6 megapixeles gépek kerültek a népszerűségi lista csúcsára.

Az árnyomás különösen Magyarországon volt érezhető az elmúlt évben. Míg az eladott digitális fényképezőgépek száma 18 százalékos emelkedéssel túllépte a 300 ezret, az USA dollárban számított árbevétel gyakorlatilag változatlanul 63,4 millió dolláros szinten stagnált.

Még egyetlen szállító sem szerzett egyértelműen domináns pozíciót a digitális fényképezőgépek magyarországi piacán. Bár 2006-ban a három legnagyobb piaci szereplő (Olympus, Kodak, Canon) eladásai tették ki az értékesítési volumen több mint 48 százalékát, az első tíz szállító közül kilenc helyezése megváltozott az előző évi besoroláshoz képest, ami azt mutatja, hogy a cégek jócskán tudnak még javítani pozíciójukon az idén.

Sokkal gyorsabban nőttek volna hazánkban a fényképezőgép-eladások, ha nem ilyen kritikus épp a gazdasági helyzet. A dolgok jelenlegi állása szerint sajnos 2007-ben is hasonló tényezők fogják alakítani a piacot.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.