Hirdetés

Sony Vegas Movie Studio 8.0 Platinum



|

Videoszerkesztői körökben kevesen ismerik a Vegas Pro olcsóbb kistestvérét, pedig érdemes kipróbálni!

Hirdetés

Kezdő videoszerkesztőknek szánja a nagy Vegas Pro kistestvérét a Sony, gondolván, hogy aki a belépő szinten ezt használja, az könnyebben választja előrelépéskor a nagyobb, kiterjedtebb és drágább szoftvercsomagot. Ez valóban így lehet, ám a kérdés inkább az, hogy mit nyújt a Vegas Movie Studio 8 Platinum más hobbi videoszerkesztőkhöz képest, és kinek érdemes e mellett döntenie.

 

vegas1_.jpg

 

Sok sáv és pontosság

A program tervezői hűek maradtak a kezdettől fogva bevált felálláshoz, mindent ugyanott találunk, mint sok kiadással ezelőtt. Alapvetően egy idővonal nézetű, soksávos szerkesztőalkalmazással van dolgunk, amelyben vizuálisan, egérrel dolgozhatunk, emellett sok mindent numerikusan is megadhatunk a nagyobb pontosság érdekében. Alapállapotban videó, rátét (overlay), felirat, hang, hangeffektus és zene sávok állnak rendelkezésre, de gond nélkül létrehozhatunk még továbbiakat bármelyik típusból (legfeljebb négy videosávot használhatunk).

 

vegas3_.jpg

Precíziós úsztató- és vágóbeállítások állnak rendelkezésre, a felület kezelése azonban eltér a megszokottól


Nagy erénye a programnak, hogy minden folyamat (áttűnés, effektus, szövegfuttatás) lefolyása kulcspontozható. Ez azt jelenti, hogy például az effektus paraméterei nem kell, hogy állandóak legyenek azon a jeleneten belül, amelyre alkalmazták, hanem tetszőleges ponton megváltoztathatók, a szoftver az átmeneteket automatikusan legenerálja, nem lineáris, hanem naturális léptékben. Kitűnik még a program a színkorrekciós eszköz használhatóságában, amely külön kezeli a sötét, a közép- és a fényes tartományt.

 

 

Újdonságok és Platinum-extrák

Továbbfejlesztették a kezelőfelületet, amely most már színkódolt utalásokkal jelzi, hogy mihez csapódik az éppen vontatott objektum, ha elengedjük (snapping). Teljes képernyős előnézetet láthatunk második monitoron (DVI is), gyorsabb lett a kép, valamint a hang leképezése, és ismeri a program az ATRAC hangformátumokat is. MPEG–2 generálásakor most már automatikusan kulcskockák (I-frame) kerülnek a megjelölt pozíciókba, így bizonyosan nem lesznek problémásan induló fejezetpontok a DVD-n.

 

 

Nem véletlenül a Platinum változatot vettük szemügyre, ezzel ugyanis több mindent készíthetünk. Gond nélkül szerkeszthetünk nagy felbontású anyagokat, digitalizálhatunk HDV- vagy AVCHD-kamkorderről, illetve a Sony DVD-s kameráiról. Ugyanakkor több effektus áll a rendelkezésünkre, és a standard verzió kínálatánál néhány tucat professzionális áttűnéssel és effektussal többet kapunk a NewBlue VideoFX gyűjteményéből. Közvetlenül exportálhatunk iPodra és PSP-re, készíthetünk SWF (Flash) videót is, és természetesen a hagyományos formátumok (MPEG–1 és 2, MPEG–4, WMV) is elérhetők. A beépített DVD-menüszerkesztő, e-mail vagy DV/HDV kamera is lehet a célállomás.

 

 

vegas2_.jpg

ACIDPlanet oldalunkra könnyen, közvetlenül a Vegas felületéről tölthetjük fel zenei és videós szerzeményeinket


A jövő nemzedékére is gondol a Sony, ezért automatikus konverzióval és feltöltéssel könnyű átjárást biztosít videoszerkesztőjéből az ingyenesen használható ACIDPlanet közösségi oldalra. Itt amatőr alkotók tehetik közzé műveiket – zenei és videoanyagaikat –, és persze kitárgyalhatják egymás alkotásait a fórumon.

 

Kezdőknek vagy önképzőknek?

Igényes kezdőknek szánták a Vegas Movie Studio 8 Platinum csomagot, amely lényegesen nagyobb szabadságot és precizitást ad, mint a kezdőket célzó vetélytárs alkalmazások. Mindazonáltal a meglehetősen aprólékos, összetett kezelőfelület nem kedvez a laikusoknak, és cseppet sem nevezhető intuitívnak. Ezt kompenzálandó egy kiváló (angol nyelvű) interaktív oktatót építettek bele, amely könnyedén végigviszi a felhasználót a tipikus műveletek lépésein. Ezzel együtt is, nem azoknak ajánljuk, akik családi videóik összeállítására keresnek gyors, barátságos, első szerkesztőeszközt, hanem azoknak jelent költségkímélő átmeneti megoldást, akik a hobbista kategóriából lépnének ki, és eveznének „vadabb” vizekre – azaz a professzionálisabb alkalmazások irányába. A Vegas Movie Studio 8 Platinum egészen pontosan egy ésszerű megálló, félúton az azonos módon kezelhető, de már mindentudó Vegas Pro felé.

 

 

Adatok

  • Videoszerkesztés idővonal jellegű kezelőfelületen
  • Legfeljebb négy hang és négy videosáv
  • Precíz szerkesztés, kulcspontkezelés, természetes lefolyású effektusok
  • Kvázi valós idejű előnézet, második monitor támogatása
  • DV-, HDV- és AVCHD-kamerák támogatása
  • 5.1 csatornás AC–3 hang be- és kikódolása
  • Színkorrekció három tónustartományban (3-wheel)
  • Több mint 100 extra effektus a NewBlue-tól
  • DVD-albumok szerkesztése, Sony PSP és iPod támogatása
  • Vista alatti működés
  • Ár: 28 800 Ft

 

 

Értékelés


Előny: precíz, szabad szerkesztés professzionális jellegű felületen, HD-kompatibilitás

Hátrány: nem túl intuitív, hiányoznak a gyors megoldást kínáló varázslók

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4,5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.