Hirdetés

Sossaman: az új Intel szerverprocesszor



|

Hirdetés

A Sossaman és a Yonah a Pentium M mikroarchitektúrájára épülnek, azonban már 2 magot tartalmaznak és 65 nanométeres csíkszélességgel készülnek.
A chipek emellett archiktetúrális fejlesztéseket is tartalmaznak. A legfontosabbak között van a virtualizációs technológia, amely több operációs rendszer egymástól teljesen független futását teszi lehetővé. Említésre méltó a pufferúlcsordulást kiaknázó ellenséges kódok elleni védelem, az SSE3 támogatása, és a javított lebegőpontos egység.

A processzorokat a korábbinál fejlettebb energiatakarékos funkciókkal vértezi fel az Intel vagy, amely képes lesz többek között az egyik magot kikapcsolni, ha nincs rá szükség, valamint a másodszintű gyorsítótár nem használt blokkjait áramtalanítani, még lejjebb szorítva a fogyasztást.

A Sossaman és a Yonah azonban még nem kezeli a 64 bites utasításkészlet-kiterjesztéseket, ez a noteszgépekbe szánt Yonah esetében nem jelent akkora hátrányt, de a vékony rack- és blade szerverek számára tervezett Sossaman esetében nagy előnyt adhat a rivális AMD kezébe. A kétmagos Sossaman 2 GHz körüli kezdő órajelével az AMD EE és HE jelölésű Opteron chipjeivel szemben indulhat harcba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.