Hirdetés

Spórolj sok pénzt kisebb SSD-vel

|

Túl gyorsan zuhan az SSD ára ahhoz, hogy megérje túl nagyot venni. Gazdálkodj okosan - SSD kiadás.

Hirdetés

Abszolút jogos a felhajtás az SSD körül: egyszerűen minden, amit eddig a számítógéppel végeztünk, sokkal gyorsabb lesz. Gépindítás, programbetöltés, játékfuttatás, mentés, böngésző indítása – egyszerűen minden. Mindehhez az SSD-k ára is megnyugtatóan zuhan, de nem olyan mértékben, hogy filléres komponensként mindenki rögtön 512 GB vagy 1 TB-os modellt válasszon, ezzel egy csapásra kiszorítva a piacról a HDD-ket. Így azonban marad a trükközés és a kompromisszum, vagyis aki látványosan gyorsabb gépet szeretne, okosabban gazdálkodik a rendszerpartíció tárterületével.

A tökéletes asztali páros

Az SSD-kből nagyjából idén őszig a 120 GB-os modellek számítottak megfizethetőnek – ilyet már 20 ezer forint körül beszerezhetünk. Ez a kapacitás elegendő arra, hogy feltelepítsük a Windowst, a böngészőt és gyakran használt programjainkat. A fennmaradó üres helyen még elfér az aktuálisan játszott PC-s játékunk, és nagyjából ennyi. Minden más adatunkat, a képeket, videókat, filmeket egy másodlagos tárolóra kell áthelyeznünk. Asztali gépnél ez nem gond, a régi HDD-t bekötjük másodlagos tárolónak, letöröljük róla az átklónozott Windowst és a nagy, de lassú tárhelyet használjuk az ilyen fájlok mentésére.

 

Hirdetés

 

 

Notebook trükkök

Notebooknál nehezebb a helyzet, de nem vészes: itt külső, például USB 3.0-s HDD-t használhatunk, vagy ha mindenképpen szeretnénk beépített megoldást, feladhatjuk az optikai meghajtót, és ennek helyére egy olcsó átalakítóval beszerelhetjük a régebbi mobil merevlemezt. Praktikus és okos megoldás egy miniatűr méretű USB kulcs is, amit egyszerűen bedugunk egy USB portba, így 16-64 GB extra tárhelyet nyerünk – igaz, a sebesség nem lesz éppen SSD-közeli, de tárolásra megteszi.

 

 

Hirdetés

Ha ezek nem adottak, a HDD elromlott vagy eladtuk és nem akarunk másikat vásárolni, de a netkapcsolatunk és otthoni hálózatunk kellően kiépített, tárolhatjuk nagy fájljainkat egy NAS-on vagy egy felhőszolgáltatásban. Előbbi privát és gyors megoldás, a tárhely pedig fajlagosan, hosszútávon olcsóbb. A felhőszolgáltatások közül a Microsoft OneDrive jó alternatíva, mert beépül a Windowsba és egy Office 365 előfizetéssel 1 TB-ot kapunk 1 évre fillérekért (és mellesleg egy komplett Office-t is).

 

 

 

Dupla kapacitás

Hirdetés

Idén ősszel ismét zuhantak az SSD árak egy egészségeset, így már 30 ezer forint körül beszerezhetünk fejlett és gyors, 240/256 GB-os SSD-t. Ekkora tárhelyen már sokkal több adat elfér és általános felhasználás mellett, egy felhőszolgáltatással kiegészítve már kényelmesen tudjuk használni gépünket.

 

 

Mit hoz a nem is olyan távoli jövő

Az 512 GB-s és nagyobb tárolók még rettenetesen drágák, pedig ez lenne az a kapacitás, ami már minden feladatra elegendő. A gyártók ütemterveit figyelve jól látszik, hogy jövőre már ez a kapacitás is elérhető közelségbe kerül és akár a mostani 256 GB-os modellek árszintjére is beeshet. Ez azt is jelenti, hogy most vásárolni ekkora SSD-t csak annak éri meg, akinek nagyon nagy szüksége van rá. Azt se feledjük, hogy jövőre már nem a SATA6G, sokkal inkább az M.2 lesz a nagy szám, amin keresztül az 1GB/s adatátvitel is általánossá válik. Ez pedig nagy ugrás.

 

Szeretnénk túljárni az SSD gyártók eszén? Okos döntés lehet, ha most megelégszünk egy 256 GB-os SSD-vel, majd kb. fél- egy év múlva ahelyett, hogy leváltanánk, vásárolunk mellé egy azonos, szintén 256 GB-s modellt, és egyszerűen RAID 0-ba kapcsoljuk a két SSD-t. Ezzel továbbra is használhatjuk a SATA6G-t, a kapacitás megduplázódik és a teljesítmény is jelentősen megugrik, plusz továbbra is megkapjuk a TRIM és egyéb, AHCI szolgáltatásokat. Persze ehhez megfelelő alaplapra is szükségünk lesz, ezért ennek előtte érdemes utánanézni.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.