Hirdetés

Spórolj sok pénzt kisebb SSD-vel

|

Túl gyorsan zuhan az SSD ára ahhoz, hogy megérje túl nagyot venni. Gazdálkodj okosan - SSD kiadás.

Hirdetés

Abszolút jogos a felhajtás az SSD körül: egyszerűen minden, amit eddig a számítógéppel végeztünk, sokkal gyorsabb lesz. Gépindítás, programbetöltés, játékfuttatás, mentés, böngésző indítása – egyszerűen minden. Mindehhez az SSD-k ára is megnyugtatóan zuhan, de nem olyan mértékben, hogy filléres komponensként mindenki rögtön 512 GB vagy 1 TB-os modellt válasszon, ezzel egy csapásra kiszorítva a piacról a HDD-ket. Így azonban marad a trükközés és a kompromisszum, vagyis aki látványosan gyorsabb gépet szeretne, okosabban gazdálkodik a rendszerpartíció tárterületével.

Hirdetés

A tökéletes asztali páros

Az SSD-kből nagyjából idén őszig a 120 GB-os modellek számítottak megfizethetőnek – ilyet már 20 ezer forint körül beszerezhetünk. Ez a kapacitás elegendő arra, hogy feltelepítsük a Windowst, a böngészőt és gyakran használt programjainkat. A fennmaradó üres helyen még elfér az aktuálisan játszott PC-s játékunk, és nagyjából ennyi. Minden más adatunkat, a képeket, videókat, filmeket egy másodlagos tárolóra kell áthelyeznünk. Asztali gépnél ez nem gond, a régi HDD-t bekötjük másodlagos tárolónak, letöröljük róla az átklónozott Windowst és a nagy, de lassú tárhelyet használjuk az ilyen fájlok mentésére.

 

 

 

Notebook trükkök

Notebooknál nehezebb a helyzet, de nem vészes: itt külső, például USB 3.0-s HDD-t használhatunk, vagy ha mindenképpen szeretnénk beépített megoldást, feladhatjuk az optikai meghajtót, és ennek helyére egy olcsó átalakítóval beszerelhetjük a régebbi mobil merevlemezt. Praktikus és okos megoldás egy miniatűr méretű USB kulcs is, amit egyszerűen bedugunk egy USB portba, így 16-64 GB extra tárhelyet nyerünk – igaz, a sebesség nem lesz éppen SSD-közeli, de tárolásra megteszi.

 

 

Ha ezek nem adottak, a HDD elromlott vagy eladtuk és nem akarunk másikat vásárolni, de a netkapcsolatunk és otthoni hálózatunk kellően kiépített, tárolhatjuk nagy fájljainkat egy NAS-on vagy egy felhőszolgáltatásban. Előbbi privát és gyors megoldás, a tárhely pedig fajlagosan, hosszútávon olcsóbb. A felhőszolgáltatások közül a Microsoft OneDrive jó alternatíva, mert beépül a Windowsba és egy Office 365 előfizetéssel 1 TB-ot kapunk 1 évre fillérekért (és mellesleg egy komplett Office-t is).

 

 

 

Dupla kapacitás

Idén ősszel ismét zuhantak az SSD árak egy egészségeset, így már 30 ezer forint körül beszerezhetünk fejlett és gyors, 240/256 GB-os SSD-t. Ekkora tárhelyen már sokkal több adat elfér és általános felhasználás mellett, egy felhőszolgáltatással kiegészítve már kényelmesen tudjuk használni gépünket.

 

 

Mit hoz a nem is olyan távoli jövő

Az 512 GB-s és nagyobb tárolók még rettenetesen drágák, pedig ez lenne az a kapacitás, ami már minden feladatra elegendő. A gyártók ütemterveit figyelve jól látszik, hogy jövőre már ez a kapacitás is elérhető közelségbe kerül és akár a mostani 256 GB-os modellek árszintjére is beeshet. Ez azt is jelenti, hogy most vásárolni ekkora SSD-t csak annak éri meg, akinek nagyon nagy szüksége van rá. Azt se feledjük, hogy jövőre már nem a SATA6G, sokkal inkább az M.2 lesz a nagy szám, amin keresztül az 1GB/s adatátvitel is általánossá válik. Ez pedig nagy ugrás.

 

Szeretnénk túljárni az SSD gyártók eszén? Okos döntés lehet, ha most megelégszünk egy 256 GB-os SSD-vel, majd kb. fél- egy év múlva ahelyett, hogy leváltanánk, vásárolunk mellé egy azonos, szintén 256 GB-s modellt, és egyszerűen RAID 0-ba kapcsoljuk a két SSD-t. Ezzel továbbra is használhatjuk a SATA6G-t, a kapacitás megduplázódik és a teljesítmény is jelentősen megugrik, plusz továbbra is megkapjuk a TRIM és egyéb, AHCI szolgáltatásokat. Persze ehhez megfelelő alaplapra is szükségünk lesz, ezért ennek előtte érdemes utánanézni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.