Hirdetés

SSD helyett: Új WD VelociRaptorok



|

Az új VelociRaptor megnövelt tárterülete az SSD-k leggyengébb pontját támadja.

Hirdetés

Az SSD meghajtók tagadhatatlan előnyökkel rendelkeznek, de legnagyobb hátrányuk a relatíve kis tárterület és a magas vételár. Emiatt sok vásárló még mindig a hagyományos merevlemezeket résesíti előnyben, ráadásul az SSD technológiából származtatható előnyöket ( mint például az alacsony fogyasztás, zajtalan működés és (egyes típusoknál) rendkívül gyors átviteli sebesség) sokan nem tudják érdemben kihasználni.


Az első SSD meghajtók megjelenésekor a Western Digital VelociRaptor hagyományos mágneses elven működő merevlemeze szolgált összehasonlítási alapul, amely 2,5 hüvelykes méretével és 10 ezres percenkénti fordulatszámával már az SSD-k előtt kilógott a hagyományos "winchesterek"sorából.

 

wd_velociraptor_vr200m_01.jpg
 

 


A 150- és 300 gigabájtos tárkapacitással most kapható meghajtók nyugdíjba vonulnak és helyüket újabb, gyorsabb változatok veszik át, melyek között lesz szintén lesz 150-, 300 gigabájtos kivitel, de a sor kiegészül 450- és 600 gigabájtos egységekkel is. A megnövekedett tárkapacitás ellenére a tokozás továbbra is marad 2,5 hüvelykes, illetve a bordázott 3,5 hüvelykes keret -- ami többek között a meghajtó hűtésére is szolgál -- sem marad el. A merevlemez forulatszámában változás nem lesz, de a 16 megabájtos gyorsítótárat 32 megabájtra emelte a gyártó, emellett a SATA csatolófelület támogatni fogja a legújabb 6Gbps szabványt. A beígért változásoknak hála a meghajtó átviteli sebessége másodpercenként eléri a 145 megabájtot, elérési ideje pedig 3 ezredmásodperc körül alakul. 


Az új, 5 év garanciával kínált Western Digitla VelociRaptor pontos végfelhasználói áráról egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, az azonban biztosra vehető, hogy az SSD-k ezen a téren nehezen fogják tudni tartani a lépést.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.