Hirdetés

Súlyos hiba az Intel Atom C2000 processzorokban



|

Erős használat esetén gyorsan tönkremehet a beépített órajelgenerátor.

Hirdetés

Ugyan az Intel termékek esetében sem hallatlanok a hardverszintű tervezési hibák, de szerencsére nagyon ritkán kerülnek ki súlyos gondokkal küzdő termékek a vállalattól. A The Register jóvoltából most kiderült, hogy a nem túlságosan távoli múltban sajnos sikerül egy komoly hibát véteniük a mérnököknek, ugyanis a beágyazott rendszerekben - a fogyasztói piacon elsősorban hálózati adattárolókban - használt Intel Atom C2000 családba tartozó processzorok jóval a tervezett élettartamuk előtt beadhatják a kulcsot.


Hirdetés


A 2013-ban piacra dobott terméknél átlagosan 18 hónappal a beüzemelésük után kezdődhetnek a problémák, a konkrét hibajelenség az instabilitás és a teljes halál közti spektrumon mozoghat. A gondot a processzorok beépített órajelgenerátorának nem megfelelő működése okozza, folyamatos és erős használat esetén valamilyen oknál fogva váratlan sebességgel degradálódik a hardvert alkotó anyag.



Az Intel tájékoztatása szerint most januárban készült egy új revízió a termékcsaládból, a mostantól gyártott chipek elméletileg a vártnak megfelelően működnek majd. Szerencsére a már elkészült processzorokat sem muszáj kikukázni, ugyanis valamiféle kerülőúton is megoldható a probléma; minden bizonnyal egy külső órajelgenerátor alaplapra való építésére célzott a vállalat.


Sajnos a kérdéses termékeket használó gyártópartnerek egyelőre nem igazán kívánták kommentálni a kellemetlen fordulatot, azonban a Synology sajtóosztálya hajlandó volt érdemben reagálni a The Register megkeresésére: a gyártó eddig nem tapasztalt kiugró meghibásodási arányt a potenciálisan érintett DiskStation és RackStation termékeknél, azonban némi vizsgálódás után hivatalos közleményt ad majd ki az ügyben.


Az érintett, B0 steppingről azonosítható Intel Atom termékek: C2308, C2338, C2350, C2358, C2508, C2518, C2530, C2538, C2550, C2558, C2718, C2730, C2738, C2750, C2758.


(Forrás: Guru3D)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.