Hirdetés

Synology NAS: bánj mesterien fájljaiddal!

|

A tajvani cég készülékei a biztonságos adattárolástól és megosztástól a torrentezésen át az IP-kamerák kezeléséig sok mindenre képesek. Most egy kicsit részletesebben járjuk körül, mik azok a szolgáltatások, amikről ha tudni fogsz, szükséged lesz rájuk.

Hirdetés

Hála az egyre többféle számítógép alapú eszköznek a lakásban (számítógép, tablet, okostelefon, médialejátszó, okosTV, kamera), szinte mindenkit érintő probléma manapság a biztonságos és rugalmasan bővíthető központosított adattárolás. Meg kell oldalunk, hogy minden fontos fájlt biztonságosan (az adathordozó meghibásodására is felkészülve) és egy helyen, rendszerezve, bármikor, bármelyik eszközünk által elérhető módon tároljuk. Ráadásul, ahogy növekszik „digitális ingóságaink” mennyisége, a tárhelyünket ehhez igazítva kell tudnunk bővíteni oly módon, hogy a bővítés idejére se kelljen (hogyan is lehetne) a sokszor több TB mennyiségű adatot ideiglenesen máshová helyeznünk, átmásolnunk.

Az otthoni központi tárhely a NAS-ok (Network Attached Storage – hálózati háttértár) megjelenésével gyakorlatilag bárki számára elérhetővé vált kb. 5–6 évvel ezelőtt. Ma már szinte valamennyi számítástechnikai gyártó kínálatában találunk NAS-okat, és létezik pár vállalat, amely csak és kizárólag ilyen eszközök gyártására specializálódott. Az iparág csúcsmodelljei pedig már jóval többet nyújtanak számunkra, mint egy tárhelyet a hálózatunkon; egyre erősebb processzorokkal készülnek, számtalan alkalmazás telepíthető rájuk, és a számítógépek ablakos, multitaskingos operációs rendszerére emlékeztető, intuitív grafikus kezelőfelületet kínálnak – mindezt egy webböngészőn keresztül elérhető módon. Az alábbiakban a NAS-piac egyik vezető gyártója, a tajvani Synology egyedi operációs rendszerén és számtalan szolgáltatásán keresztül szeretnénk ízelítőt adni abból, milyen feladatokat is bízhatunk rá otthon egy modern hálózati tárolóra.Biztonságos adattárolás: mi az a RAID és hogyan használjam otthon?

A NAS-ok az adattároláshoz 2,5/3,5"-es merevlemezeket vagy SSD meghajtókat használnak. Amint legalább két lemezt telepítettünk, már választható a biztonságos tárolás (RAID1), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a készülék folyamatosan tükrözi a két lemez tartalmát, és így az egyik meghibásodása esetén egy új lemezre cserélve a rosszat, a másik lemezről visszaszinkronizálja automatikusan az adatokat, így helyre áll a biztonság megint. Amint legalább már 3 lemez dolgozik a NAS-ban, átléphetünk az ún. RAID5 módba. Ekkor is csak egy lemez kapacitását nem tudjuk kihasználni a biztonság miatt, de így itt már 2 lemeznyi szabad, biztonságos tárhelyünk lesz. Hasonlóan, telepítsünk akár 8 lemezt is egy NAS-ba, csak 1-et nem tudunk kihasználni, azaz 7-lemeznyi szabad tárhelyünk lesz, és a 8-ból bármely lemez meghibásodhat, nem veszítünk adatot. Ha további biztonságra van szükség, a RAID6 (minimum 4 lemeztől) lehetővé teszi, hogy egyidőben akár két lemezünk is tönkremehessen, mégsem sérülnek meg, vesznek el a NAS-on tárolt fájlok.

Egy Synology automatikusan képes a RAID-módok közötti váltásra, és alaphelyzetben a felhasználónak javasolja is a legpraktikusabb bővítési lehetőséget. Így pl. ha egy lemezzel kezdtük el használni otthoni szerverünket, a másikod lemez behelyezésekor felajánlja a NAS, hogy átlép RAID1 (tükrözött) módba, és ezentúl biztonságban lesznek az adatok. A harmadik lemez behelyezésekor hasonlóan felajánlja a RAID5 módot, átszervezi pár óra alatt a NAS lemezkötetét, beépíti az új lemezt, és máris rendelkezésünkre áll a 3. lemez által hozott plusz tárhely – egybeépítve a korábbi tárterülettel, azaz azt látjuk, hogy megnőtt a szabad hely (3 TB-os lemezek esetében pl. 6 TB biztonságos szabad helyünk lesz 3 lemezt használva). Az ilyen bővítések során ráadásul a NAS-t nem is kell leállítanunk, nem kell lementeni róla semmit, minden funkciója tovább működik és elérhető a bővítési folyamat közben is!

A Synology Hibrid RAID különlegessége

A Synology NAS-ok szabadalmaztatott Synology Hibrid RAID (SHR/SHR2) módszere nem csak a fenti bővítési folyamatot, a RAID szintek közötti váltást teszi automatikussá, de egyedi módon képes kihasználni merevlemezeink kapacitását akkor is, ha azok nem egyforma kapacitásúak. Csak „elrettentésképpen”: jelenleg a legjobban bővíthető Synology NAS 106 lemezzel is használható, így 4 TB-os diszkekkel számolva akár 424 TB egybefüggő tárhelyünk is lehet – persze, ez már nem az otthoni kategória. A legtöbb otthonba a 4–5 lemezes NAS-okkal elérhető 12–16 TB biztonságos tárhely több, mint elég, de akkor sem leszünk sarokba szorítva, ha megtöltöttünk már minden lemezfiókot a NAS-ban, és további tárhelyre lenne mégis szükségünk. Valamennyi RAID módban működő Synology-nál megteheti a felhasználó, hogy egyesével nagyobb kapacitású merevlemezekre cseréli a korábbi diszkeket, melynek eredményeképpen megnő a szabad hely. Bizonyos Synology modellekhez csatlakoztatható egy speciális bővítőegység (pl. DX213, DX513, DX1211, stb.) is, amelyben ugyan különálló RAID lemeztömb jön létre, de az logikailag összekapcsolható a NAS-on belül lévő lemezekkel, és egyetlen nagy tárhelyet (pl. 18 lemezeset) használhatunk. De ha arra gondolunk, hogy 1–2 éven belül bizonyosan kaphatóak lesznek már 5, 6 vagy akár 10–20 TB-os merevlemezek is, lehet, hogy egy kétlemezes NAS is bőven kiszolgálhat minket akár éveken át is.

Bárhonnan elérhetőek NAS-on lévő fájljaink

A NAS-on létrehozott tárhely adatait csak és kizárólag hálózaton (ethernet- vagy wifi-csatlakozás mellett) keresztül érhetjük el, a számítógéphez pl. USB-n keresztül nem csatlakozhat egy hálózati háttértár. Viszont az otthoni hálózatunk internetelőfizetés esetén gyakorlatilag össze van kötve a világ minden más gépével, hálózatával is, így nem csak otthonról, de a világ bármely részéről is hozzáférhetünk az otthoni NAS-on lévő fájlokhoz – ha van internetkapcsolat mondjuk az okostelefonunkon. Ellentétben a külső merevlemezekkel, pendrive-okkal, a hálózati háttértár egy időben számos számítógéphez csatlakozhat, így a család összes tagja, de interneten keresztül akár a távoli rokonok is használhatják egy időben az adatokat, szolgáltatásokat.

Zenéik, videóink, képeink kezelése, megosztása akár mobiltelefonról

Mindannyian egyre több videó-, zene- és képfájllal rendelkezünk, főleg ha megszállott gyűjtők vagyunk ezen a téren, esetleg rendszeresen rögzítjük a családi eseményeket kameránkkal. Rendben van, hogy a fontos videók, zenék és fotók biztonságban vannak a NAS-on, de egyre több úton-módon szeretnénk ezeket elérni különböző eszközeinkkel, illetve megosztani a médiafájlokat ismerőseinkkel. Ebben is ideális partner egy jó NAS, pl. egy Synology DiskStation. A gyártó egyrészt számos alkalmazást készített amely a NAS-on futtatható, másrészt az összes népszerű mobil platformra (iOS, Android, Windows Phone) is fejlesztett alkalmazásokat, hogy akár telefonról, tabletről is kényelmesen „uralkodhassunk” digitális vagyonunk fölött.

Nézzük, mi mindent tehetünk digitális fotóinkkal!

A képeinket alapvetően rendezgetni, nézegetni, közöttük keresgélni, őket módosítani (retusálni/javítani), no, meg másoknak mutogatni szoktuk. Illetve ha pl. az okostelefonunkkal, digitális kameránkkal készítünk felvételt, azt onnan szeretnénk általában mielőbb lementeni egy biztonságos tárhelyre – a többi fevétel közé. A Synology operációs rendszere (DSM – DiskStation Manager) többféle támogatást nyújt ezen igényeinkhez.

A PhotoStation alkalmazás saját webes digitális fénykép- és videóalbumunk, illetve saját blogunk is lehet. NAS-on futó verziója bármely webböngészővel elérhető. Igen látványosan és maximálisan testreszabható módon jeleníti meg a szerverünkön tárolt fényképeket egy interaktív albumban. Több szintű albumokba rendezhetjük a képeket, megjeleníthetjük őket egy idővonal mentén, diavetítést indíthatunk a böngészőben, mi és akiknek jogosultságot adunk megjegyzéseket fűzhetnek a képekhez, és ha engedélyezzük, akár le is tölthetik az eredeti felbontásban is a fotókat. Videókat is berakhatunk a képek közé, így megelevenedhet az albumunk - mindez továbbra is egy webböngésző ablakon belül. Címkéket rendelhetünk a képekhez, melyek alapján később játszva szűrhetünk/kereshetünk közöttük, de akár a NAS-t is megkérhetjük arra, hogy keressen meg egy személyt a fotókon, és címkézze fel a találatokat automatikusan – hála az arcfelismerés funkciónak. Ha a fényképeink EXIF adatai GPS pozíciót is tartalmaznak – számos fényképezőgép és videókamera már képes ilyen adatokat is rögzíteni – (vagy utólag megadtuk a földrajzi helyet, ahol készültek), a PhotoStation alkalmazás egy kattintásra megmutatja a Google Maps segítségével, hogy a világ mely részén készült az adott felvétel! A PhotoStation alkalmazásban egyetlen kattintással megoszthatunk egy képet gyakorlatilag minden ismert közösségi oldallal, ahol saját profilunk van, de fel is tölthetjük őket a Facebookra, Twitterre, Picasa-ra, Qzon-ra, stb. A webböngészőben megjelenő fotóalbumunkra a számítógép asztaláról is bármikor rádobhatunk egy képet, amely automatikusan feltöltődik ilyenkor a NAS-unk adott mappájába. Mindez a mobiltelefonos PhotoStation alkalmazásból is működik, és akár a telefonnal készült fotók is bármikor továbbíthatóak a NAS-unkra is, ha van élő internetkapcsolatunk.Ismerőseink számára egyedi jelszóval bíró felhasználói fiókokat hozhatunk létre digitális albumunkhoz, így mindenkinek külön-külön beállíthatjuk, mely albumokhoz legyen hozzáférése, mely képeket láthasson, melyeket ne. Ezután ismerőseinknek, rokonainknak elegendő egyetlen webcímet (a mi saját PhotoStation-ünk címét) elmentenie mint könyvjelzőt a böngészőjében, és bármikor nézegetheti a képeinket. Nem kell áttöltenie a képeket, videókat saját gépére, nem kell értenie pl. az FTP-letöltéshez, emailből csatolmány kimentéséhez: kifejezetten „nagymama barát” módon működik mindez bármely operációs rendszert futtató számítógépről, okostelefonról, tabletről.

Mi, mint a képek tulajdonosai akár a világ másik végéről is szerkeszthetjük, retusálhatjuk a már a NAS-on lévő fotóinkat anélkül, hogy azokat áttöltenénk a gépünkre, illetve anélkül, hogy ehhez képszerkesztő programot kellene futtatnunk a számítógépünkön. A PhotoStation-be beépített Pixlr Editor és ez egyszerűbb képmanipulációhoz készült Pixlr Express alkalmazások a webböngészőn belül professzionális eszközöket adnak a kezünkbe, hogy javíthassunk, retusálhassunk a képeinken.

Kedvenc zenéink mindig kéznél

A fotók mellett a legtöbb családban a zenék is kitüntetett figyelmet kapnak. Otthon szinte mindenki hallgat zenét, bár családtagonként ez igen különböző lehet, akár a műfajt, akár a zenehallgatás módját tekintjük. A CD-lemezek megjelenése óta digitálisan tároljuk a muzsikát, így semmi akadálya nincs annak, hogy mindezt egy NAS-on tegyük. Az oda felmásolt zenei albumot ráadásul nem kell már féltenünk attól, hogy pl. megkarcolódik a CD-lemez, amelyen található.

A Synology-kon az Audio Station nevű alkalmazás és a Médiaszerver kezeli a zenei fájlokat. Valamilyen médiaszerver a legtöbb modern NAS-on megtalálható, és gyakorlatilag csak a fájlban lévő ID-TAG infók alapján katalogizálja azokat, illetve elérhetővé/kereshetővé teszi a hálózati zenelejátszók/internetrádiók vagy éppen az okosTV-k számára DLNA/UPnP protokollon keresztül. Az Audio Station azonban ennél már sokkal többre képes. Mint valamennyi DiskStation Manager alkalmazás, ezt is bármely webböngészőből elérhetjük, de okostelefonos változatát is telepíthetjük mobil készülékeinkre. Látványos kezelőfelületén kényelmesen böngészhetjük zenegyűjteményünket, kedvenc webrádióinkat vagy lejátszási listáinkat. Természetesen le is játszható szinte bármilyen formátumú zene is a webböngészőben akár a munkahelyünkön is, interneten keresztül. A program képes detektálni a számítógéphez kacsolt kompatibilis USB-s hangszórókat és hangkártyákat is, így akár azokon is szólhat a zene, vagy továbbítódhat akár digitális formában is egy erősítőhöz.Mindezen túl az alkalmazás felkínálja számunkra, hogy a hálózatunkon talált AirPlay kompatibilis lejátszóra (ami lehet akár egy DENON erősítő is) vagy UPnP-kompatibilis lejátszóra (pl. egy ilyen médialejátszó) streameli a zeneszámokat. Így akár a számítógép előtt ülve, akár a mobiltelefonunkkal, tabletünkkel a kezünkben kedvünkre böngészhetünk a zenéink között, és vezérelhetjük azok lejátszását pl. a hifi-rendszerünkön, de persze szólhat maga a telefon, tablet is. Ha van az okostelefonunkon internetkapcsolat, a fentieknek köszönhetően akár nyaralás közben a strandon, utazás alatt az autóban vagy egy szállodai szobában is velünk lehet az összes zenénk, ami otthon a NAS-on van tárolva (vagy hallgatható a NAS-on beállított valamennyi internetrádió). Számítógépen, tableten, okostelefonon hallgatva a zenét még a dalszöveg is megjeleníthetőek, ha azokat is eltároltuk a zenék mellett!

Infókat is kapunk filmjeinkhez

A multimédiás fájlok közül a végére maradtak a videók. A DVD-k megjelenése óta vásárláskor is digitális fájl formájában jutunk hozzá a filmekhez, az antennával vehető TV-adás is 2013-tól már csak digitális (DVB-T) formában fogható, de akár egy mai videókamerával rögzített családi felvétel vagy az interneten elérhető klip is könnyedén a merevlemezre kerülhet. A HD-felbontású filmek (Blu-ray lemezek) pedig már igen komoly tárterületet kívánnak, így számítógépen gyakorlatilag csak merevlemezen tárolhatóak.

Mindezek biztonságos gyűjtögetéséhez, archiválásához, és akár lejátszásához is ideális társ egy fejlett NAS. A Synology NAS-on a Video Station alkalmazás, a fentebb már bemutatott Photo Station és a Médiaszerver is segít a videót tartalmazó fájlok kezelésében. A Video Station képes a fájlnevek alapján (ha nem házi felvételekről van szó) az internetről letölteni a filmekhez tartozó információkat, leírást, borítóképet. Az eredmény egy látványos, könnyen kereshető, szűrhető felület, ahol filmgyűjteményünket katalogizálhatjuk. Az alkalmazás mobil verziója lehetővé teszi, hogy a különböző formátumú filmeket a telefon, tablet játssza le a NAS-ról – már ha elég gyors ehhez a hálózati kapcsolat, illetve ha elég gyors a NAS, amikor át kell konvertálnia egy adott filmet (ha azt a formátumot nem lenne képes kezelni a telefon – pl. Blu-ray).Tekintve, hogy a NAS egy valódi számítógép, ma már nincs akadálya annak sem, hogy USB-s TV-tunert csatlakoztassunk hozzá, és felvegyünk a DVB-T adásból, vagy az élő műsort mobiljainkra streameljük. Akár útközben is beprogramozhatjuk a telefon segítségével, hogy az otthoni NAS vegye fel pl. a focimeccset, vagy interneten keresztül élőben is nézhetjük a telefonon azt, amit otthon a NAS vesz éppen a hozzá kapcsolt antennán keresztül!

Természetesen, ha médialejátszónk, vagy legalább egy okosTV-nk van otthon, egy Synology NAS-ról bármilyen formátumú filmet le tudunk játszani hálózaton keresztül is. A legkisebb DiskStation modellek számára sem komoly feladat, hogy egy időben akár 3–4 helyiségbe is akár Blu-ray tartalmakat továbbítson az ottani lejátszóinkhoz.

Letöltés NAS-sal: költségkímélő

A multimédiás fájlok letöltésében is kiváló segítség lehet egy NAS. A Download Station alkalmazás nem csak torrentezni képes, de HTTP, FTP, NZB, eMule letöltésre is képes, de akár a prémium, fizetős fájlmegosztó szolgáltatásokat (pl. RapdiShare, Hotfile, 4shared, stb.) is igénybe vehetjük a segítségével. De még YouTube videókat is le tudunk tölteni. És sokkal kevesebbet fogyaszt, mint egy PC.

Bármikor rápillanthatunk féltve őrzött értékeinkre

Nem csak fájljaink, de egyéb értékeink megőrzésében is számíthatunk egy Synology-ra. A Surveillance Station alkalmazás professzionális videómegfigyelő rendszer, amely IP-kamerákról (több, mint 1200 típus támogatott) képes rögzíteni, akár valós időben elemezni a képet, és riasztást küldeni a tulajdonosnak, akár SMS-en, Skype-on keresztül is. A program mobil verziója segítségével akár a telefonunkkal is bármikor megnézhetjük az aktuális eseményeket a házban, de akár a korábban rögzített felvételek is visszajátszhatóak.Legyen saját felhőd!

A divatos „felhő” kifejezés többféleképpen is igaz a NAS-ra. Tekintve, hogy a világ bármely részéről elérhető online felhő gyakorlatilag bármely fájlunk részére, illetve a Synology Cloud Station alkalmazása mindezeken túl még a különböző operációs rendszerek, mobil platformok között is szinkronizálja bizonyos fájljainkat. De létezik nem gyártói hasonló felhő alkalmazás is a jelenleg elérhető több, mint 110-féle ingyenes program között, amit egyetlen kattintással telepíthetünk bármely Synology modellre. Ezek segítségével automatikusan „vírustalaníthatjuk” a NAS-on tárolt fájlokat, saját weboldalt/webáruházat, fórumot, online iskolát, különböző médiaszervereket is futtathatunk a NAS-on, és számos szolgáltatást élvezhetnek a cégek is, nem csak az otthoni felhasználók.További részletek a Synology.hu, Synology-forum.hu oldalakon, de akár online be is léphetünk egy demó NAS kezelőfelületére bármikor, vagy kérhetünk élő bemutatót egy hozzánk közel eső hazai Synology-forgalmazótól is. Mielőtt hálózati háttértárat vásárolnánk, érdemes megismerni, hol tartanak jelenleg ezek a készülékek, és mit kínálnak a piac legjobb készülékei. Bizonyosan számos olyan szolgáltatással is találkozunk, amelyekről ma még nem tudjuk elképzelni, hogy nekünk is fontos lehet, de ahogy egyre több dolgot bízunk majd az új házi mindenesre, biztosak lehetünk abban, hogy elvárásaink is rohamosan nőni fognak, így ezen a téren is a leginkább jövőbiztos választással járunk legjobban hosszú távon.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.