Hirdetés

Számítógép 7×12 cm-en: VIA EPIA Pico-ITX



|

A miniatürizálás legújabb gyöngyszeme a Pico ITX, ami minden földi jóval fel van szerelve.

Hirdetés

2007 áprilisában futótűzként terjedt a hír az internetes oldalakon, hogy a VIA egy harmadik apró méretű komplett platformot jelentett be: a középsővel, a 12×12 centiméteres VIA EPIA Nano-ITX-szel a PC World olvasói, illetve PC World TV című műsorunk nézői már tüzetesebben is megismerkedhettek egy rövid bemutatóteszt keretében. Már akkor tudtuk, hogy az EPIA család legkisebbje, a Pico-ITX nemsokára szerkesztőségünkbe érkezik, hogy meggyőzzön bennünket a lehetetlenről: a 7,2×10 centiméteres alaplap valóban működik, és létező termék.

 

Az EPIA-Pico-ITX része az alaplap, az Esther magos VIA integrált processzor, az S3 Unichrome Pro II grafikus kártya, továbbá a 7.1 hang- és Fast Ethernet hálózati vezérlő. Mindez 72 négyzetcentiméteren! Örömmel vettük tudomásul, hogy a DVI-csatlakozó már nem opcionális (mint a Nano-ITX-nél), hanem gyári kiegészítő. Az alaplap továbbra is SO-DIMM foglalatba illeszkedő, 533 megahertzes DDR2 típusú noteszgép-memóriákat fogad, emellett található rajta egy SATA- és egy PATA-csatlakozó a merevlemez és az optikai meghajtó számára. Sajnos a kis méret hátránya, hogy a PATA-vezérlőre nem csatlakoztathatunk normál szélességű, asztali gépeknél használatos 80 eres kábelt (és ilyen típusú kábelt igénylő meghajtót sem), hanem kizárólag a szabványos 44 tűs minicsatolósorral ellátott eszközöket. Ezekhez a kábelt szintén megtaláljuk a dobozban. Ezzel szemben a SATA-csatlakozóra bármilyen, asztali gépben használatos eszköz felfűzhető.

 

 

pico_1_k.jpg
 

 

Az Esther magos processzor csupán 1 gigahertzen ketyeg, ezt 128 kilobájt másodszintű gyorsítótár egészíti ki, emellett támogatja az Intel és AMD processzorokból ismerős SSE3 multimédiás utasításkészletet, továbbá az NX-bit funkciót. A központi egység roppant energiatakarékos: tekintve maximum 10 wattos fogyasztását, elegendő lenne neki a passzív hűtés is, ám az apró méretből adódóan az alumíniumból készült hűtőborda nem biztos, hogy képes lenne megbirkózni a kis légtérbe beszorított processzor termelte hővel. A túlmelegedés elkerülése végett egy kis átmérőjű, halk ventilátor kapott helyet a borda közepén.

 

A Pico-ITX platform további szolgáltatása a már említett hálózati és hangvezérlő. Előbbi ugyan csak a Fast Ethernet (100 megabites) szabványra van felkészítve, de egyelőre ez is bőven elegendő. A hangvezérlő szintén a VIA gyártmánya, a nyolccsatornás Vinyl VT1708A HD Audio kodek megfelel az integrált hangkeltők iránt támasztott követelményeknek.

 

A VIA EPIA Pico-ITX nem erőgép, de probléma nélkül elfut rajta a Windows XP és rengeteg olyan program, amely nem igényel erős grafikus alrendszert – mivel továbbra is ez a leggyengébb pontja a kisméretű EPIA platformnak. A kis méreten felül a VIA előnye az alacsony fogyasztás.

 

 

pico_2_k.jpg
 

 

Bár a komplett Pico-ITX csomag ára nem túl borsos, nem szabad megfeledkeznünk a speciális kiegészítőkről sem, mint amilyen például a SO-DIMM foglalatba illeszkedő memóriamodul, a gépház a tápegységgel, továbbá az optikai meghajtó. Mindezek ára nem túl borsos az asztali PC-k alkatrészáraihoz viszonyítva, ezért ez is a Pico-ITX mellett szól. Amennyiben nincs szükségünk komoly számítási teljesítményre, csupán hobbiszinten vagy egyszerűbb munkák erejéig foglalkozunk a számítógéppel, a VIA miniatűr alaplapja kiváló választás – ráadásul szinte semmi helyet nem foglal el asztalunkon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.