Hirdetés

Szélessávú net a tévéadások frekvenciáján



|

Hirdetés

Az xMax éppen itt jön a képbe: ez a technológia olyan rádiócsatornákra "telepedne rá", melyeket már használnak valamilyen célból. A technológiai lehetőségek szélesedésével, többek között a rádiófrekvenciás vevőegységek érzékenységének ugrásszerű növekedésével lehetővé válhat a jövőben az, hogy egy már használt rádiócsatornán egy másik eszköz is "suttoghasson" anélkül, hogy ez problémát okozna a csatorna eredeti használójának.

Ezek a csatornák lehetnek analóg TV-adások, vagy még használatban lévő személyi hívók rádiófrekvenciás csatornái, nyilatkozta Joe Bobier, az ötlet kiagyalója. "Az xMax birtokháborítást" követ el a rádiófrekvenciák terén, bár ez nem jó megfogalmazás, hiszen küldhetünk jeleket ezeken a csatornákon addig, amíg nem okozunk interferenciát, zavarást az erősebb jelben" - tette hozzá. Az xMax az alacsonyabb frekvenciájú rádiócsatornákon is használható, melyek jelei messzebb jutnak és áthatolnak a falakon, a tereptárgyakon is. Ennek köszönhetően tovább nőhet a lefedettségi terület. Az első élő teszteket is az alacsony, VHF frekvenciatartományban végezték el.

A rendszer sajátossága, hogy olyan gyenge jeleket küld ezeken a csatornákon keresztül, melyet a normál TV- vagy rádióantennák és berendezések, vagy az előbb említett személyi hívók nem képesek venni. Azok a készülékek azonban, melyek tudják, hogy pontosan mit kell figyelni, speciális antennáikkal, érzékeny vevőikkel képesek elkapni ezeket a rendkívül gyengén sugárzott jeleket is. Az adott spektrum így két különböző célra használható fel anélkül, hogy a két adás zavarná egymást.

A technológia iránt elsősorban a telekommunikációs cégek és az internetszolgáltatók érdeklődhetnek, mivel anélkül, hogy saját rádióspektrumot kellene igényelni, már néhány bázisállomás segítségével be lehet indítani az alapvető adatszolgáltatásokat. Az xMax ráadásul hasonlóképpen nagy területeket fedhet le, mint a WiMAX, egy tesztelés céljából épülő bázisállomás hamarosan akár 100 négyzetkilométernyi területet is elláthat vezeték nélküli kapcsolattal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.