Hirdetés

SzemLEDő felhasználók



|

A gyártók felismerték, hogy a számítástechnikai eszközök terén is fontos a jó külső megjelenés, de sokszor túlzásokba esnek és számtalan olyan dizájnelemet rápakolnak a termékekre, amelyek nemcsak ízléstelenek, hanem zavaróak is.

Hirdetés

Emlékszem, néhány évvel ezelőtt még nagy divat volt a számítógépházak gyári visszajelző LED-jeit a szokásos zöld-piros-sárga helyett kék vagy fehér színűre, és nagyobb fényerejűre cserélni. Sajnos a gyártók akkoriban hamar rákaptak erre az ötletre és a „sufnibarkácsból” gyári megoldás lett. Vannak itt is fokozatok, de számos házat már olyan erős LED-ekkel szerelnek, hogy ilyen fényerővel világítva éjszaka már nemcsak Tolsztoj Háború és béke című műve olvasható el egy szuszra a szem megerőltetése nélkül, de elegendő csak egyetlen pillanatra belenézni a fényárba, hogy utána perceken keresztül garantáltan csak karikákat lássunk.


A LED-ek használata már-már szinte kötelező érvényű minden perifériára nézve, hiszen ez jelzi például az eszköz ki- vagy bekapcsolt állapotát, vagy routerek esetében az egyes csatornák működését. Pont az útválasztók esetében kritikus pont a visszajelző fény minősége és erőssége, hiszen éjjel-nappal be vannak kapcsolva és működés közben egyfolytában villognak, éjszaka pedig ez több mint zavaró jelenség.
A legrosszabb eset, amikor olyan szórakoztatóelektronikai eszközökön találunk bántóan erős LED-eket, amelyek használat közben mindig szem előtt vannak - példaként említhetjük a televíziót és házimozi-erősítőt, de PC-s monitorok között is találhatunk ilyen megoldást.


Néhány gyártó oly módon hidalja át ezt a problémakört, hogy halványítás (dim) funkcióval ruházza fel eszközeit, így a bántó fény jó esetben egy vagy két gombnyomással kikapcsolható, rosszabb esetben csak az információs kijelző halványul el, a bekapcsolást jelző fény továbbra is aktív marad. Ilyenkor jönnek a házi megoldások, mint az öntapadós papírcédula, szigetelőszalag és társai, amely nem esztétikus megoldás ugyan, de a célnak megfelel.

20090306-tulzasba-vitt-dizajn-01.jpg
 


Ha ilyet látok, automatikusan felmerül bennem a kérdés, hogy vajon a gyártó véletlenül ad ki a kezéből ilyen terméket, vagy szándékosan csinálja, hogy később azért vegyük meg az újabb típust, mert abban természetesen már orvosolták a „hibát”. Vajon a sorozatgyártás megkezdése előtt senki sem próbálja ki ezeket az eszközöket működés közben? A másik teória az lenne, hogy az erősebb LED két centtel olcsóbb, így tömegtermelésben több százezer dollár is megspórolható.


Nem tagadom, a LED-ekre - vagy legalább valamilyen visszajelző fényre - mindenképpen szükség van, mert nem egyszer fordult már elő, hogy valamit majdnem bekapcsolva felejtettem, amit csak azért vettem észre, mert a LED piros helyett kéken világított.


A gépem összerakásánál például mindig elsődleges szempont volt, hogy a házon belül egyetlen LED se világítson, mert a gép előtt ülve úgysem látom, tehát nincs értelme. Ellenben éjszaka vagy filmnézés közben a ház szellőzőrostélyain kiszűrődő, a szivárvány szinte minden színében pompázó fényár rendkívül zavar. Ma ott tartok, hogy a tápegységem hátulján egy beépített LED jelzi az aktuális állapotot, míg az alaplapomon a hibakód kijelzője mellett még legalább négy másik fényforrás világít.


Hiába próbáltam a végsőkig ellenállni, és kézzel-lábbal tiltakozni, a dizájnerek nyerték a LED-ek ellen indított hadjáratomat, én pedig csúfos vereséget szenvedtem. Bánatomban - vigasz gyanánt - én is feldíszítem autómat az Audi A5 lámpájáról leutánzott kínai LED-sorral, hogy ne maradjon ki a szórásból, másra úgysem tudnék már felesleges fényforrást tenni. Különben is, ez úgyis divatos mostanság...

20090306-tulzasba-vitt-dizajn-02.jpg
 
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.