Hirdetés

Szeretnél olcsón kezesebb asztali gépet? Ezeket szerezd be



|

Elég gyors az asztali PC-d, de van pár idegesítő kényelmetlensége? Lehet úgy is fejleszteni, hogy komfortérzetünk legyen jobb.

Hirdetés

Sokféle kihívója van az asztali gépeknek és nem nehéz egy-két, ma már nem annyira népszerű tulajdonságát is felhánytorgatni a klasszikus PC-nek, de egyet senki sem vitathat: ezt a legkönnyebb fejleszteni. Lassú a videotömörítés? CPU csere 3 perc alatt. Lassan indul a Windows? Betehetünk egy SSD-t a meglévő HDD elé pár perc alatt. Döcög a játék? A VGA-cserének csak pénztárcánk szab határt. Mégis, van egy olyan pont, ahol azt mondja a legtöbb felhasználó, ez a teljesítmény és ezek a szolgáltatások már megfelelőek, ennél többet nem szeretne költeni rá, de annak örülne, ha kényelmesebb lenne, összkomfortosabb lenne a használata.

 

Hirdetés

Csatlakozó-arzenál

Egy notebooknál vagy tabletnél erősen limitált az ilyen irányú fejlesztés (is): használhatunk USB-t és néhány modellnél még talán ExpressCardot. Nos, asztali gépnél ez egészen máshogy van: csatlakozóból nagyjából mindenfélét használhatunk, ha pedig valami éppen nincsen az alaplapon, hát egy kiegészítő kártyával pillanatok alatt pótolhatjuk ezt. Emellett használhatjuk az SATA-t is, amelyet kivezethetünk előre vagy hátra, de ha mégis az USB-t választanánk, hát mennyiségi gondunk biztosan nem lesz, ahogy azzal sem kell bajlódni, hogy valamilyen külső eszköz egy kicsit nagyobb talán az átlagosnál – a doboz mögött elfér és senki sem látja.

 

 

Ventilátor-szabályzó

Az első az előlapi ventilátor-szabályzó. Ilyen előlapi panelt akár már párezer forintért is kapunk, de választhatunk érintőfelületes, 4-5 ventilátort szabályzó, látványos változatot is kb. 10 ezer forint magasságában. Ez a panel egyrészt jelentősen megdobja számítógépünk látványát, másfelől némi kísérletezgetéssel egyedi, az adott konfigurációhoz és felhasználási módhoz ideális hűtést állíthatunk be, ahol egyfelől garantált a tökéletes hűtés, másfelől a zajszint sem fog elviselhetetlenné erősödni. Drágább modelleknél már profilok is vannak, így játéknál válthatunk komolyabb, de még nem zajos hűtésre, sőt, beállíthatunk „alvó” ventilátorokat is, melyeket csak a gép terhelt állapotában kapcsol be a ventilátor-szabályzó. Egy látványos, de elérhető árú ilyen panel a Bitfenix Recon.

Drágább alaplapokhoz olyan panelt is lehet kapcsolni, amely a ventilátor-szabályzáson és hőmérséklet-kijelzésen felül USB-n vagy speciális csatlakozón keresztül egy program segítségével a gép működési paramétereit, órajeleket, terheltséget stb. is kiolvas. Ezek főleg tuningnál lehetnek hasznosak, de látványelemnek sem utolsók.

 

 

SATA-fiók

Asztali gépnél nem gond beépíteni a rendszermeghajtó mögé egy-két vagy nagyobb ház és komoly alaplap esetén akár 5-6 tárolót, de ez a szerelés kényelmetlen, hacsak nincsen folyton kinyitva a ház és félig kibelezve a sok-sok kábel. Az USB csatlakozás természetesen itt is működő megoldás és kényelmes is, de ha szeretnénk teljes sebességet és rugalmas csatlakoztathatóságot akár „nyers”, szabadon álló merevlemeznél vagy SSD-nél is, egy HDD-fiókra lesz szükségünk.

Ez a megoldás régebben nagy divat volt, de mára kikopott a piacról. Szerencsére egy-két gyártó nem hagyta veszni az ötletet és továbbfejlesztették a SATA-szabványú HDD-fiókot. Az Enermax EMK5201U3-as, 5,25-ös helyre szerelhető előlapi egység egyike a kedvenc asztali PC kiegészítőinknek. A masszív fiókot úgy alakította ki a gyártó, hogy akár 3,5, akár 2,5 colos meghajtót is csúsztathatunk bele és ehhez nem is kell külön fiókba csavaroznunk előtte. A csatlakozók strapabírósága garantált, és a sokszor lefelejtett ki/bekapcsoló gombot is megtaláljuk itt. Ha mégis USB-s eszköz érkezne, semmi gond, extraként két USB 3.0 port is elfért az 5,25-ös előlapi panelre. Persze ennek a minőségnek és tudásnak az árát is elkérik, kb. 15 ezer forintot, de azért ennél olcsóbban, 4-5 ezer forintért is találhatunk használható és masszív SATA-fiókot. Amire érdemes figyelni, az a garantáltan SATA6G-kábelek és csatlakozók, valamint a ki/bekapcsoló és az is előnyös, ha nem kell a fiókba folyton becsavarozgatni a HDD-t vagy SSD-t, csak belökjük, bekapcsoljuk és már fel is csatolta rendszerünk a partíciókat. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy a BIOS-ban az adott SATA portra aktiváljuk a Hot Swap funkciót a BIOS-ban.

 

 

Jobb vezérlők

Az asztali PC előnyét kihasználva nem kell keseregnünk azon, hogy elavult egy-egy szabvány vagy csatlakozó, amelyet a gép támogat. Nincsen USB 3.0? Adjuk hozzá külön kártyán. Rossz a hangminőség? Szereljünk be hangkártyát. Nincsen gigabites LAN vagy hiányzik a WLAN? Ezeket olcsón, könnyen és gyorsan pótolhatjuk, és ami a legjobb az egészben, hogy teljes funkcionalitást és sebességet kapunk, nem kell kompromisszumoktól tartanunk.

A legtöbb ilyen kártya ma már PCI Express interfészt használ, amire azért nem árt figyelni. Mégpedig azért, mert ezekből a vonalakból korlátozottan áll rendelkezésre a PC-ben, ezért érdemes jól átgondolni, mit hova csatlakoztatunk. A videokártya PCIe x16-on kapcsolódik egyenesen a processzorba, ezért ha van is lehetőségünk másodlagos x16 foglalatot használni, ezt csak indokolt esetben tegyük, mert ez lefelezi a VGA-nak jutó 16 szálat is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.