Hirdetés

Szinte mindenhol elérhetővé vált a DVB-T



|

Lehet, hogy 2010 a kábeltévé-társaságok gyászéve lesz itthon? A közel országos lefedettség mellé még jobb DVB-T vétel jelerősséget is hozhat a mikulás.

Hirdetés

Tegnap, a MinDig TV program kibővítését megelőző napon tartott információ dús sajtótájékoztatót az Antenna Hungária. Mint megtudhattuk, 10 új adó kerül átadásra a holnapi nap folyamán, illetve még Karácsony előtt élvezhetik a DVB-T előnyeit a Debrecen körzetében élők is, egy újabb adótorony átadása folytán. Jean-Francois Fenech vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországon gyakorlatilag ez az egyetlen szabad választást biztosító tévé szolgáltatás, mely ingyen szolgáltat szinte az egész ország területén ingyenes műsorokat standard és HD felbontásban.


A digitális átállás úgy tűnik, hogy ha nem is a hatóságok által megszabott tempóban, de ütemesen folytatódik, nem csak lefedettség, hanem valószínűleg hamarosan tartalom és vételi minőség tekintetében is.

 

AH sajto 2009 november 31

 

Tartalom

 

Jelenleg hét adó fogható ingyenesen, dekóder nélkül, ezek között a legnézettebb két csatorna, az TV2 és az RTL is megtalálható. Ezek közül három adó, MTV1, MTV2 és DunaTV nagy felbontásban (HD 1080i) fogható, az euronews pedig három nyelven elérhető. A három állami rádióadó is hallgatható a DVB-T műsorok között.


Két adó, az ATV és a HírTV kódolva kerül adásba, ezek egy 6250 Ft-os éves előfizetési díj ellenében Terra+ smart kártyával vehetők igénybe. Egy új, decemberi akció keretében a kódolt csatornákra egy éves előfizetést kap minden MinDig TV dekóder vásárlója, az Antenna Hungária ajándékaként.

 

Valós elterjedtség és penetrációs

 

A GfK adatai alapján az összes földfelszíni vételi lehetőséghez képest a DVB-T elterjedtsége 7,5 %, ami vetekszik más európai országokéval, a nagyok közül egyedül a 9,5 százalékkal jelenleg csúcstartó Franciaország előz meg minket. Más kelet-európai országokhoz viszonyítva előnyünk mintegy kétszeres. Az AH vezetője reményét fejezte ki, miszerint a karácsonyi időszakban az arányok csak javulhatnak. Valóban, úgy tűnik, hogy kezd egyenesbe jönni az átállás, igaz, erre az optimizmusra azért némi árnyékot vet, hogy nemrég még bírsággal illette a hatóság a céget, mert a vállaltnál lassabban vagy hiányosan valósultak meg egyes célok a digitális átállással kapcsolatban.

 

 

dvb-t lefedettség 2009 december

 

 

Mivel nézhetjük?

 

Az eladási statisztikák szerint a valamilyen földfelszíni technológiával tévéző háztartások 10,2 százaléka bír valamilyen DVB-T vételre alkalmas eszközzel, legyen az tévé, set top box vagy akár USB-s DVB-T vevő PC-hez. Ehhez hozzá tartozik persze, hogy ez a GfK Piackutató Intézet adataira, vagyis eladási adatokra alapozott érték, vagyis ennyi kompatibilis készülék kelt el, de hogy ebből mennyit használnak is DVB-T vételre azt pontosan nem tudni. A modern készülékek zöme DVB-T és MPEG-4 kompatibilis, de sokat közülük nyilvánvalóan kábeltévével használnak.

 

mindig tv
Az újonnan vásárolt sík képernyős televíziók vásárlói keresik a MinDig TV matricás készülékeket, mivel a MinDig TV matrica valóban garantálja, hogy hazai viszonyok között használható modellről van szó. Ezeknek két harmada a HD adások vételére is alkalmas. Az áresés is az átállás malmára hajtja a vizet, az utóbbi egy év alatt a kompatibilis tévék esetében 45, a set top boksz készülékek esetében 55 százalékos árcsökkenésnek lehettünk tanúi.

 

 

Kárpáti Rudolf igazgató elmondta, hogy az elterjedés előmozdítása érdekében most már minden kompatibilis készülék gyakorlatilag ingyenesen megkaphatja a MinDig TV matrica használatának jogát. Jelenleg 8 -féle dekóder és 21 -féle MinDig TV matricás tévé kapható országszerte körülbelül 520 kiskereskedelmi üzletben, de a kedvezőbb matrica feltételek miatt várhatóan gyarapodni fog a MinDig TV kompatibilis eszközök és az ezzel foglalkozó kiskereskedelmi egységek köre is.

 

 

Kiemelte azt is, hogy hitel konstrukcióban havi 750 forintért is hozzájuthat szinte bárki egy MinDig TV matricás, HD vételre i alkalmas set top box-hoz, így az új technológia és a több ingyenesen elérhető csatorna elől nincsenek elzárva a szerényebb anyagi helyzetű családok sem.

 

Amit még fejleszteni kell

 

Az AH folyamatosan tárgyal belföldi és külföldi csatornákkal új szabadon fogható csatornák bevezetése érdekében. Bőven lesz erre szabad kapacitás, mivel 2012-ben az analóg adók lekapcsolásával még két multiplex indul majd. Tervek között van promóciós céllal, átmenetileg sugárzott csatornák indítása. Végül, talán jövő évben még néhány ingyenes csatornára és egy hat-hét résztvevős fizetős műsorcsatorna csomagra számíthatunk, így talán a legkedveltebb kábelen megszokott adók is ott lesznek a kínálatban.

 

2010-11 során a lefedettséget 94%-ra növeli a cég, aki egyébként mindösszesen 25 milliárd forintot fordít a hálózat teljes kiépítésére, beleértve az eddigi beruházásokat, A sokat emlegetett és bírált budapesti körzeti teljesítménykorlátozás feloldása érdekében is folynak tárgyalások, vagyis van rá esély, hogy jóval több helyen lesz szobaantennával fogható az adás.

 

...akkor jobb, mint a kábel?

 

Már most is jelentős ingyenes alternatívát jelent véleményünk szerint a DVB-T Magyarországon. Könnyen megeshet, hogy a válság kitermelte, anyagi gondokkal küzdő igen széles réteg inkább az ingyenes digitálist megoldást választja majd a kábeltévé helyett, hiszen a legeslegkedveltebb két csatorna itt is fogható, előfizetési díj nélkül, a közszolgálati tévéadók pedig HD minőségben jönnek (ha a műsor épp nagy felbontásban áll rendelkezésre), megfelelő készülékkel rögzíthetők is. Ha csupán a tetőantenna újra használatba vételéről van szó, akkor ennyit mindenképpen megér, hogy megspóroljunk havi néhány ezer forintot.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.