Hirdetés

Tanácsok használt alaplap vásárlásához



|

Alaplapért sem kell feltétlenül szaküzletbe rohanni - használtan nagyon jó vételekre csaphatunk le, de csak akkor, ha nagyon vigyázunk.

Hirdetés

Használt alaplaptól nem kell feltétlenül megijednünk: nincsen rajta mozgó alkatrész, vagy ha van is, az maximum egy kis ventilátor, amit fillérekért lecserélhetünk. Azonban az sem járható út, hogy találomra kiválasztjuk bármelyik ajánlatot, amelyik megfelel nagyjából a keresési feltételeknek – megmutatjuk, mire érdemes odafigyelned.

 

Hirdetés

Por, komponensek

A hirdetésnél remélhetőleg képet is töltött fel az eladó, volt tulajdonos, így ezekből sok minden leszűrhető. Nézzük át alaposan a képet, hogy tényleg arról a lapról van-e szó, amelyik a hirdetés címében szerepel – sokszor a revíziószámot is érdemes ellenőrizni. Talán ennél is fontosabb az első, szemrevételes állapotellenőrzés. Ha a lap kopottas, vagy itt-ott megkarcolták, letörtek róla műanyag klipszek (de azért működőképes), sejthetjük, hogy a tulajdonosa sokat babrálta és nem nagyon értett hozzá/vigyázott rá. Ha por lepi a lapot és ezt a kép kedvéért sem takarította le az eladó maradéktalanul, a lap megbízható ugyan, de az eladó megint csak nem törődött sokat az állapotmegőrzéssel.

 

 

Nézzük át az alaplap komponenseit. Ha régebbi, vagy olcsó lapról van szó és itt még elektrolit kondenzátorok dolgoznak, azok tetejét is ellenőrizzük. Ha ezek púposak, már nem sok ideje maradt az alaplapnak, nem érdemes pénzt költeni rá.

 

 

Csatlakozók

A legjobb, ha fizetés előtt kézbe is vehetjük az alaplapot. Itt ellenőrizzük a csatlakozókat az alaplapon és a hátlapon is. Nézzük meg, nincsenek-e elhajolva az érintkezők, az USB portokba és LAN nyílásba is pillantsunk be és nézzük át a tüskés csatlakozókat – ha ezek elhajlottak, a szerelés nem volt éppen kíméletes. A legfontosabb itt, hogy Intel alaplapnál a foglalat érintkezőit ellenőrizzük. Ha itt nem makulátlan az érintkezők állása, valami baj történhetett. Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lap el sem fog indulni vagy hogy hibás, de ilyenkor mindenképpen ragaszkodjunk a fizetés előtti próbaüzemhez.

 

 

Doboz, tartozékok

Minden alaplapot dobozban értékesítenek és nagyon jó az, ha ezt mi is megkapjuk vásárláskor. Ebben kábelek, hátlapi takarólemez, leírás és néhány egyéb alkatrész található. Különösen drágább lapoknál fontos, hogy ezt megkapjuk, ugyanis ilyenkor extra kiegészítők is rejlenek a dobozban. Előlapi panel, hátlapi extra kivezetések, kiegészítő hűtés, speciális kábelek és még sorolhatnánk.

 

 

Garancia

A garancia általában 2-3 év egy alaplapra, de a drágább, speciális modellekre akár 5 évet is vállalnak a gyártók. Ez azért fontos, mert ha olyan modellt vásárolunk használtan, amely még biztosan nem olyan idős, mint a garanciája, kérjük bátran a garanciajegyet. Ha ilyen valami kifogás miatt még sincsen, annak az árban is tükröződnie kell – ha ez nem teljesül, alkudjunk nyugodtan.

 

 

Ha van hivatalos garancia, ha nincs, mindenképpen kérjünk az eladótól párnapos kipróbálási garanciát. Amint megérkezik a lap vagy hazaérünk vele, szereljük össze és járassuk ameddig csak lehet. Telepítsünk mindenféle tesztprogramot, próbáljunk ki minden csatlakozást, komponenst, hogy megbizonyosodjunk a stabilitásról. Különösen jól járhatunk az olyan használt lapokkal, amelyeknél a gyártó strapabíró komponenseket használt. Például az ASUS TUF Sabertooth lapjai jól állják a sarat akár 0/24-es használatban is és extraként még porvédő borítás is van a komplett lapon, továbbá a csatlakozókon is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.