Hirdetés

Tápegység: minél nagyobb, annál jobb! – vagy mégsem?

|

Ha nehéz, minőségi, ha 500-700-1000 wattos, mindent elvisz és az lesz mindenkinek a legjobb. Vagy mégsem? Érett korba léptek a PC-s tápegységek, csak a közhiedelmek maradtak.

Hirdetés

Régen minden olyan egyszerű volt: felkaptál egy PC-s tápegységet a kábelkorbácsnál fogva, meglóbáltad és máris tudtad, hogy minőségi, vagy pedig életveszélyes átverés. A rossz minőségű modellek pillekönnyűek voltak, mert semmiféle védelmi áramkör nem volt bennük, a puffer kondenzátorok silányok és alulméretezettek voltak és még folytathatnánk. Ez azonban megváltozott, rájöttek ezek a gyártók, hogy nehéz alkatrészeket kell használni.


Hirdetés
Hirdetés


Ezt követte a nagy számok feliratozása, vagyis megjelentek a 3-4 ezer forintos, 5-6-700 wattos tápegységek. Persze aki vette a fáradtságot és utánanézett, rögtön láthatta, miként próbálják becsapni: például minden létező számot összeadtak, és a több ágon külön-külön leadható teljesítmények összegét írták a tápegységre - persze erre soha nem is volt képes egy ilyen tápegység. De nézzük, mire figyelj, ha ma szeretnél tápegységet - jó tápegységet.


Hatékonyság

Ez a legfontosabb tényező - rögtön a biztonság után. Szerencsére a biztonsági áramkörökkel ma már nem fukarkodnak az ismert gyártók, ezért ebben bízhatunk, azonban a hatékonyság már nem ennyire egyértelmű. Merthogy lehet egy tápegység 5-600 wattos, mégis lefagy a gép, mert nem bírja a táp a terhelést. A kapcsolóüzemű tápegységek sajátossága, hogy kb. félterhelésen a leghatékonyabbak: efelett és ez alatt is romlik a hatékonyság, méghozzá nagymértékben. Sok, olcsó tápegységnél például éppen 20% alatt borzalmasan leromlik a hatékonyság és azt vehetjük észre, hogy hiába csak egy Word vagy böngésző van megnyitva és a gép takarékos üzemmódban fut, a tápegység melegszik és jelentősen több áramot vesz fel, mint amennyit végül a PC-nek lead.És emiatt jobb, ha nem tervezzük túlságosan túl a tápegységet: például egy alsó- középkategóriás gépbe, sőt, még egy igazán erős gamer PC-be sem szabad 1 kW-os tápegységet szerelni, mert a kihasználatlan tápegység rossz hatékonysággal fog üzemelni, sokat fogyaszt majd feleslegesen. A komponenseknél a TDP-értékeket sem érdemes túlságosan nézegetni, mert ez nem a valós fogyasztást mutatja, hanem a hőtermelést, azonban a neten sok helyen lehet találni olyan fogyasztás-számolókat és adatlapokat, amelyek megmondják, mennyit is fogyaszthat készülő vagy már meglévő gépünk.


Hirdetés


Ideális esetre törekedve olyan tápegységet válasszunk, amelyik nagyjából a duplájára képes, mint amennyit gépünk maximálisan fogyaszthat. Egy szimpla CPU-s, egyGPU-s videokártyával szerelt gép 60-300 Watt között fogyaszthat a terheléstől függően. Ez azt jelenti, hogy egy 500 wattos tápegység már bőven elegendő, a 600 wattos modellnél pedig már tartalék is marad még több fogyasztóra. Persze ez akkor igaz, ha minőségi modellt választunk, amely garantál egy bizonyos szintet hatékonyságban. Ezt egységesen a 80Plus jelzésekkel mutatják a gyártók, amelyből a hatékonysághoz mérten van Bronze, Silver, Gold stb. fokozat. Nem minden gyártó fizeti ki azonban a 80Plus jelöléssel járó díjat, hanem saját jelöléssel mutatja tápegységének hatékonyságát. Amennyiben ez a cég megbízható, a múltban sem voltak gondok termékeivel, bízhatunk a jelölésben.


Melyiket válasszam?

A belépőszintű, de a későbbi bővíthetőségre felkészített PC-nél a 300-400 wattos tápegységek is tökéletesen megteszik. Ezek a tápegységek abszolút elegendőek az alacsony fogyasztású PC-khez és mindvégig ideális terhelés mellett tudnak üzemelni. Érdemes persze már itt is figyelni a hatékonyságra, hogy minél kevesebb áram menjen veszendőbe (például hőtermelésre).A középkategóriás, videokártyával szerelt gépeknél már érdemes eggyel feljebb lépni, de még itt sem érdemes elszállni. Egy márkás, 80Plus Bronze tápegységből már egy 500 Wattos modell is képes tökéletesen kiszolgálni egy Core i7-es, GeForce 980-as, sok RAM-mal, SSD-vel és HDD-kel szerelt gépet anélkül, hogy különösebben megerőltetné magát. A 600-650 wattos tápegységek már egy egyszerűbb SLI/CFX-hez is elegendő teljesítményt biztosítanak.

Hirdetés


Az eleve SLI/CFX videokártya-alrendszerrel és nagyfogyasztású, 6-10 magos CPU-val szerelt gépeknél kell csak feljebb lépnünk. Itt már érdemes 700-800 wattos tápegységet beszerezni szintén magas hatékonysággal, az 1000 Watt feletti modellek pedig a sokkártyás munkaállomások kiváltságai. Érdemes itt ellenőrizni, hogy alacsony fogyasztás mellett milyen hatékonyságra számíthatunk: ha tényleg odafigyelt erre a gyártó, 20% körüli nyugalmi állapotnál is viszonylag jó hatékonyságot fogunk kapni.


Ti milyen tápegységre szavaz(ta)tok?

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.