Hirdetés

Temethetjük a DV szalagot?



|

A méltán jó minőségű médiaként számon tartott DV szalag jócskán korlátokat szab a használatban, léteznek több szempontból praktikusabb megoldások is. Mi több, lehet, hogy a DV végnapjait éli a fogyasztói videokamerákat illetően?

Hirdetés

A digitális videózás már rég nem egy szűk szakértői réteg kiváltsága, hiszen hozzá nem értők is vásárolnak kamerát. A digitalizálás (helyesebben DV átvitel) és vágás, valamint a DVD készítés egy eléggé összetett technológiai folyamat, melyet mégis egyszerűen kezelhetővé kell tenniük e tervezőknek, ha azt akarják, hogy sokan képesek legyenek használni termékeiket. Bizonyos buktatók azonban a szalag jellegzetességeiből adódnak: csak szekvenciálisan, folyamatában olvasható, véletlenül rávehetünk más felvételeket tartalmazó szakaszokra, csévélni kell és pont annyi ideig tart az áttöltés, mint a felvétel maga.
Meg lehet szokni -- és sokan meg is szoktuk --, de minek, ha van praktikusabb lehetőség?

DVD, de mini

Ahogy a CD-nek, úgy a DVD-nek is létezik 8 centiméteres átmérőjű változata (a normál méret 12 centiméter). Ezek használatosak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő DVD kamkorderekben. Kapacitásuk 1,4 gigabájt, ami 30, 60 vagy mintegy 90 percnyi videó tárolását teszi lehetővé minőségtől függően. Létezik egyszer írható (DVD-R) és többször írható változatuk is (DVD-RW, DVD+RW, DVD-RAM).


Utóbbiak bármelyikén -- elvileg -- lehetséges a jelenetek kamerában történő szerkesztése is, ám a szerkesztési funkció támogatottsága készülékenként eltérő lehet. A DVD írás energiaigénye miatt ezek a modellek kicsit többet fogyasztanak a megszokottnál, amit a gyártók nagyobb akkumulátorokkal szerencsére kompenzálni tudnak.

E hátrány mellett tagadhatatlan előnyük viszont, hogy -- lezárás után -- a modern asztali DVD lejátszókban használhatók. Mechanikailag érzékenyek, azonban a szimpla rázkódástól okozta rögzítés-kimaradás elkerülése végett hatékony mechanizmusokat alkalmaznak.

Mini merevlemez

A mai, mobil használatra tervezett merevlemezek között már 1,8 hüvelykes átmérő mellett is találunk akár 30 gigabájtos darabot is. Ez adta az alapot a „vincseszteres” kamkorderek számára. A mini DVD írónál jóval egyszerűbb, masszívabb konstrukció, a nagy kapacitás, a halk működés és a véletlen (nem szekvenciális, azaz nem szalagszerűen sorrendi) elérés szerepelnek a technológiai előnyök listáján. Rugalmasabban használhatók, mivel nincs fennakadás, ha betelt a lemez vagy szalag, a háttértárra rendszerint legalább 7 órányi csúcsminőségű videó felfér. A hátrányok között leginkább a magasabb ár a szembetűnő.

Memóriakártya
A flash-memóriák folyamatos áresése és kapacitás növekedése adott ambíciókat a lehető legkisebb videokamerák tervezőinek. A rendszerint SD memóriakártyára dolgozó darabokban nincs mozgó alkatrész, ezért nem érzékenyek a hirtelen gyorsulásra és ütődéstől sem lép fel adatvesztés -- bár természetesen maga a kamera azért tönkremehet.



Egyre másra jelennek meg, és mind közkedveltebbek az alternatív háttértárakra épülő videokamerák, érdemes megfontolni a szalagról való áttérést. Lapunk júliusi számában összeállítást olvashatnak ezekről a készülékekről.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.