Hirdetés

Terabájtos "flash" meghajtók



|

Az új PMC memória ezerszer takarékosabb és lényegesen kisebb, mint a flash.

Hirdetés

Kutatók kifejlesztettek egy kis költséggel előállítható, alacsony fogyasztású memóriát, minek köszönhetően néhány éven belül terabájt méretű memóriameghajtókat hordhatunk a zsebünkben. A határait feszegető flash technológiának meg befellegzett.


Hála az ionizált réz részecskékkel molekuláris szinten manipuláló technológiának, az Arizonai Állami Egyetem kutatói szerint a jövő memóriája tízszer olcsóbb és 1000-szer energiatakarékosabb lesz, mint a napjainkban virágkorát élő flash memória. A flash egyébiránt már elérkezett technológiai lehetőségeinek végére, így a hosszú távú továbblépéshez elkerülhetetlen az alapvető technológiai továbblépés, hogy a jövő Apple iPod-jai, SanDisk MP4 lejátszói és HD videokamerái bőséges kapacitást mondhassanak magukénak.


Michael Koziczki, az egyetem alkalmazott nano-ionikai központjának igazgatója szerint az új médium alaposan kiterjeszti majd a hordozható eszközök kapacitás- és energia korlátait. Körömnyi meghajtóink egy terabájtot is tárolhatnak és akár életünk minden lényegesebb eseményét videóra vehetjük majd, lesz rá kapacitás.

 

A PMC (programozható metallizációs cella) memória alapvetően másképpen tárolja az információkat, mint a jó öreg flash. Nem töltéseket tárol, hanem réz részecskékből egy vírus méretével megegyező hosszúságú nano-vezetékeket hoz létre a bináris egyesek és nullák tárolására. Mikor egyest tárol a technológia, akkor létrehoz egy nano-rézcsöves összeköttetést két elektróda között, míg nulla esetében feloszlatja azt. Ionizációs nano-mező pozitív vagy negatív töltése végzi el a rézatomok vezetékké sorakoztatását, vagy éppen lebegő, semleges állapotba visszarendezését. A folyamat hasonló a kristályosításhoz, csak éppen szinte végtelenszer visszafordítható, így a memória nem fog kifáradni egyhamar. Szerencsére a mai memória-gyártósorok átalakításával át lehet majd állni az új technológiára, ami hozzájárul a költségek alacsonyan tartásához.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.