Hirdetés

Terepfokozatba kapcsol az AMD



|

Az Intel négymagos központi egysége, a Kentsfield már készen áll – ezt az AMD nem hagyhatja szó nélkül. A titkolózás ellenére mégis kiszivárgott némi információ a 4x4-ről.

Hirdetés

A többprocesszoros számítógépek architektúrája nem igényel sok kutatást, hiszen szép számmal láthattunk már ilyen rendszereket szerverekben és otthoni PC-kben egyaránt. A technológia tehát adott, kisebb módosításokkal könnyedén alkalmazható lenne ebben az esetben is. Tovább egyszerűsíti a helyzetet, hogy a Hammer központi egységek nem igényelnek külön áramköröket a lapkakészletben ahhoz, hogy egymással kommunikáljanak.

 

4x4.jpg

 

 

A gondok a fizikai kivitelezésnél kezdődnek, ugyanis a Windsor magos Athlon 64 FX-ek megfelelő mennyiségben történő előállítása nem egyszerű feladat, hiszen a platform jellegzetességéből adódóan rögtön dupla értékekkel kell számolni – és ez a gyártási költségekre is igaz. A 4x4 mindenképp új alaplapot is igényel majd, amelyek szintén drágábbak lesznek egy foglalattal felszerelt társaiknál. Manapság nem elhanyagolható szempont a fogyasztás és a hőtermelés, melyekben az Intel Core széria tagjai szintén jeleskednek: egy négymagos Core 2 Quad központi egység körülbelül olyan értékekkel rendelkezik, mint egy kétmagos Windsor FX. Gyors, "tűzoltó" megoldásról van szó tehát, amely feltehetőleg nehezen veszi majd fel a versenyt az Intel Kentsfielddel.

 

athlonx2.jpg

 

 

A jövőre nézve az AMD riválisához hasonlóan a négymagos processzorok felé kacsintgat. Ezek kódneve Agena, illetve Agena FX lesz. Az Intel központi egységeitől elsősorban abban térnek majd el, hogy a CPU-n belül mind a négy egység egy szilíciumlapkán helyezkedik majd el, nem 2x2-es elosztásban: ez teljesítményben valószínűleg nem jelent majd előnyt, hőtermelés tekintetében viszont előnyösebb lehet. Már most biztosan lehet tudni róla, hogy rendelkezik majd 4x4 támogatással, így otthoni rendszerünkből könnyedén varázsolhatunk akár nyolcmagos rendszert is – de legelőbb csak 2007 harmadik negyedévétől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.