Hirdetés

Térjünk át SSD-re újratelepítés nélkül!

|

Az SSD-re való átállás az egyik legjobb megoldás, ha komoly mértékben szeretnénk gépünket gyorsítani. Persze ez nehézségekkel járhat, amik kiküszöbölésében most segítünk.

Hirdetés

A metódus Windows 7 alatt üzembiztosabban kivitelezhető, míg XP és Vista alatt a TRIM támogatás hiánya miatt több év után érezhetünk majd némi lassulást, így javasolt a legfrissebb Windows verziót használni. Először a zenéket, videókat, egyéb saját fájlokat mentsük el egy másik meghajtóra, hogy a rendszerlemez mérete elég kicsi legyen ahhoz, hogy az új SSD-re ráférjen, majd klónozzuk a rendszert az SSD-re, formázzuk a HDD-t, végül pedig a HDD-re rakjuk vissza a személyes fájljainkat. Ezáltal meglesz az SSD által nyújtott nagy sebesség, az eddig használt rendszerünkkel és az eddig összegyűlt fájljainkkal. A folyamatot lépésről lépésre bemutatjuk.

 

 Amire szükség lesz

Mielőtt nekikezdünk, lássuk, mikre lesz szükségünk.
- A jelenlegi merevlemezre, amin a rendszerünk és az adataink találhatók.
- Egy SSD-re, amelyre áthelyezzük az operációs rendszert. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy körülbelül mennyi fájlt fogunk áthelyezni, nézzük meg egyrészt, hogy a merevlemezünkön mennyi a foglalt hely, másrészt, hogy a „Users” (Felhasználók) mappa mekkora (ez a gyökérkönyvtárban található), végül utóbbit vonjuk ki az előbbiből. Így megkapjuk a rendszer és a telepített programok méretét. Ha ez még mindig nagyobb, mint az SSD mérete (plusz néhány gigabájt), akkor töröljünk néhány programot – főleg játékot –, hogy megfelelőre szűkítsük a méretét.
- Készítenünk kell valahová egy biztonsági mentést az előzőleg szétválogatott zenékből, filmekből és egyéb fájlokból, hiszen azokat a későbbiekben vissza szeretnénk helyezni a merevlemezre – lévén azok a kisebb méretű SSD-re nem fognak ráférni. A legjobb, ha van egy külső meghajtónk, ami kellően nagy, de ennek hiányában használhatjuk az esetlegesen velünk egy hálózaton lévő többi számítógépet.
- EaseUS Partition Master: ezzel az ingyenes programmal fogjuk a telepített rendszerünket áthelyezni.
- Gparted Live CD: a partíciókon némi módosítást kell majd végrehajtanunk ezzel az eszközzel. Ha van kéznél egy Ubuntu Live CD, az is megteszi, hisz abba integrálták a Gpartedet.

Mindenekelőtt töredezettségmentesítsük a merevlemezünket, amit úgy tudunk elérni, hogy a Start/Futtatásba beírjuk a „defrag” szócskát. Ha ez megvan, készítsük el az előbb már említett biztonsági mentést, egy külső- vagy hálózati meghajtóra.

 

 

 

 

 

Amennyiben ez megvan, akkor jön a folyamat leginkább szöszmötölős része, ugyanis elég kicsire kell zsugorítanunk a merevlemezen a foglalt mennyiséget, hogy az ráférjen az SSD-re, és azon felül még maradjon is 8-10 gigabájtnyi hely. A legvalószínűbb hely, ahol a nagy fájlok vannak, a Dokumentumokon belül a Videók, Képek és Zenék könyvtárak. Legegyszerűbb, ha ezek tartalmát töröljük, de fontos, hogy a mappákat megtartsuk, hisz azokra még szükség lesz később.

Ha ezzel megvagyunk, nyissuk meg az EaseUS-t, válasszuk ki a jelenleg használt merevlemezünket („Disk # MBR” jelölésű), és kattintsunk a „Copy”-ra, azaz a másolásra. Ha több partíciónk is van, akkor csak a rendszert tartalmazót kell klónoznunk! A következő ablakban válasszuk ki célnak az SSD-t, majd az azt követőben csak egy „Finish”-t. Ezután a bal felső sarokban az „Apply” gombbal kell a műveletet véglegesíteni. Néhány újraindítás, illetve maga a másolási folyamat következik, de ez nem igényel felhasználói beavatkozást. Ha sikerült a procedúra, akkor a rendszer betölt, ám még a merevlemezről.

 

 Ekkor jön el a Gparted ideje, amivel az alignálást fogjuk megpiszkálni, ugyanis a HDD-k 63 blokkjával szemben az SSD-knek 64 blokkra van szükségük az MBR partícióhoz. Amennyiben nem toljuk el helyesen az első partíció kezdetét (ami nem egyelő az MBR-rel), akkor az SSD élettartama és sebessége is romlik, mivel sokszor egy egység miatt két blokkot is írni kell az árnyúlás miatt. Indítsuk el tehát a Gpartedet (akár Live Ubuntuval, akár a DVD mellékleten lévő bootolható ISO-val), a megnyíló menüben válasszuk ki az SSD-t, és azon belül a fő partíciót. Ezután kattintsunk a Resize/Move-ra, a „Free Space Preceding”-et tegyük át 2 MB-ra, vegyük ki a pipát a „Round to Cylinders”-ből, majd véglegesítsük a lépéseket a „Resize/Move” gombbal. Miután kész, ismét csináljuk meg ugyanezt, ám a „Free Space Preceding” ezúttal 1 MB legyen. (Eredetileg is ennyi volt, de a Gparted furcsa számolási módja miatt előbb fel kell venni 2-re, majd vissza 1-re.)

Ha ezzel megvagyunk, már csak át kell állítanunk a BIOS-ban a bootolási sorrendet, hogy az SSD legyen az első, és a komoly résszel készen is vagyunk. Formázzuk meg a merevlemezt, a biztonsági mentéseket (zene, videó, saját fájlok) másoljuk vissza rá, és végeztünk is.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár