Hirdetés

Terminátorstílusú 3D-s nyomtatás, folyadékból



|

A Carbon3D nem klasszikus rétegekkel, hanem folyékony gyantával dolgozik.

Hirdetés

A 3D-s nyomtatás az utóbbi évek alatt óriási fejlődésen ment keresztül, azonban mindezt csak a kezdetnek lehet tekinteni. Az eddig ismert 3D-s nyomtatásban az eszközök a felhasznált alapanyagot rétegekben illesztik egymáshoz, és így alkotják meg a 3D-s tárgyakat. Ez időbe telik, és persze szemmel látható nyomot is hagy. 

Hirdetés

Mi lenne, ha rétegek helyett csak ki kellene emelni a kész tárgyakat egy tál folyadékból? Bár a Terminátor 2-ben a T-1000-es modell még hihetetlennek tűnt, a Carbon3D gyakorlatilag egy ilyen megoldással nyomtat. 

 

Mantis
Mantis
Varázslatnak tűnik

 

Fényérzékeny csoda

A Carbon3D egy úgynevezett CLIP (Continuous Liquid Interface Production) technológia segítségével nyomtat, aminek a lényege, hogy egy olyan fényérzékeny gyantát használ, ami UV-fényre és oxigénre reagál. Az eredmény teljesen sima, 3D-s tárgyak rengetege, amelyek látszólag varázslatos módon emelkednek ki egy tál folyadékból, ahogyan egy gép fejjel lefelé kihúzza őket onnan. 

A CLIP eljárás során egyébként egy speciális ablakot használnak, ami átlátszó a fény szempontjából, és átereszti a levegőt is, akár egy kontaktlencse. Az oxigén áramlásával a gyantás medencében egy holtpontot hoznak létre, néhány tíz mikron vastagon - ezen a részen a fotopolimerizáció nem tud bekövetkezni. A 3D-s modell képeit filmszerűen, alulról játsszák be ebbe a medencébe, és a holtpont fölötti részről kezd kiemelkedni. Az oxigén gátolja a keményedést, az UV-fény pedig segíti - ezt a két változót kontrollálva pedig a folyadékból lesz a kész tárgy. 

 

Nem rétegekből áll

 

Nagy jövő

A 3D-s nyomtatás számára óriási előrelépés lesz, hogy eltűnnek a rétegek. A jelenlegi technológia elvégre inkább 2D-s nyomtatásnak tekinthető, újra és újra ismételve. A CLIP technológia teljesen sima külsejű tárgyakat eredményezhet, ráadásul gumiszerű anyagokkal is használható lesz, aminek hála futócipők és autóalkatrészek is készíthetőek lesznek vele. 

A Carbon3D azt ígéri, hogy az új megoldás 25-ször vagy akár 100-szor is gyorsabb lehet a hagyományos 3D-nyomtatásnál, ráadásul több anyaggal lesz használható, és jobb minőségű, eladhatóbb termékeket készít. A céget 2013-ban alapították, azóta csendben fejlesztették a technológiájukat. Időközben a befektetők 40 millió dollárt tettek a vállalat alá. A Carbon3D azt reméli, hogy sikerül kiléptetnie az iparágat abból a gyerekcipőből, amiben régen benne van. 

 

 

Szerintetek forradalmasítja az ágazatot a CLIP?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.