Hirdetés

Termoelektromos lapkák



|

Közvetlenül hőből nyernek elektromos energiát az amerikai székhelyű Eneco frissen bejelentett termékei: a technológia hordereje az első repülő megépítéséhez mérhető.

Hirdetés

A termionikus eszközök pontos technikai adatairól egyelőre nem sokat lehet tudni, ráadásul azokat már több szabadalommal is levédették. Annyit viszont biztosan elmondhatunk előre, hogy a bizmut-tellúrit alapú Peltier-elemekhez hasonlóan termoelektromos elven működő eszközről van szó. Ilyenekkel már otthoni gépekbe készített termékekben is találkozhattunk: a ThermalTake SubZero például egy 73 Wattos elemet használt hűtőteljesítményének növelésére. Az Eneco lapkája pontosan úgy működik mint a Peltier-elemek, csak éppen fordítva. A gyártó ígérete szerint a maximális "konvertálható" hőmérséklet 600 Celsius fok körül lesz, a legnagyobb elérhető hatékonyság pedig akár a 20-30 százalékot is elérheti.

 

 

pici.gif

 

Ha a fejlesztésnek lesz kézzel fogható eredménye, az nagymértékben átalakíthatja noteszgépeinket és hordozható eszközeinket, ugyanis egy ilyen lapka beépítésével a processzor által termelt hőenergia egy része visszanyerhetővé válna - ezt visszatáplálva a rendszerbe pedig jelentősen megnőhetne az üzemidő. A felhasználási lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Az első nagyobb megrendeléseket a NASA-tól és az amerikai hadseregtől várják, de több nagyobb cég - többek közt az Apple, a Dell, a Ford, a BMW és a Boeing - is kifejezte érdeklődését a technológia iránt.

 

Az Eneco tervei szerint az eszközök hosszabb távon akár teljesen lecserélhetik az akkumulátorokat, ugyanis parányi "mikrokazánokkal" és az üzemanyagcellákból ismerős etanol alapú folyadékkal kisebb súlyú alkatrészekből lehet majd nagyobb hatékonyságú áramforrásokat készíteni. A folyamat közben csak kis mennyiségű széndioxid keletkezik melléktermékként, így a környezetvédőknek sem lehet panaszuk.

 

A gyártástechnológia kifinomulatlansága miatt a működőképes mintapéldányok még váratnak magukra, de az Eneco ígérete szerint ezeket a problémákat hamar megoldják majd. A várható árakról egyelőre még semmilyen információ nincs.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.