Hirdetés

23 hüvelykes monitorok tesztje



|

Huszonhárom hüvelyk ideális méret egy átlagos méretű íróasztalra. Full HD felbontású monitorok között kerestünk árban, szolgáltatásban és megjelenésben is jó alternatívákat.

Hirdetés

Monitorválasztáskor sok szempontot kell mérlegelnünk, de a jó döntéshez nem árt tisztázni, mire is szeretnénk használni leendő megjelenítőnket. Az általunk bemutatott 23 hüvelykes példányok a legtöbb íróasztalon kényelmesen elhelyezhetők, nem túl nagyok, de nem is kicsik, ráadásul ehhez a mérethez már megfizethető árcédula is társul. Aki nappaliban lévő PC-hez keres nagyobb, filmezésre is alkalmas modellt, annak érdemesebb inkább 27 inches és annál nagyobb változatokat keresnie, két-három méterről már szükséges a komolyabb képátló. Játékra, szórakozásra, munkára – tehát tipikus PC-s felhasználásra – viszont elég lesz az 58 centi is.

Hirdetés


Ezekből a típusokból már nem igen találunk 1080p-nél kisebb felbontást kínáló modellt, vagy ha igen, azt nem szabad megvenni. Aki játékhoz keres monitort, annak a minél alacsonyabb elérési időt kell keresnie, illetve a lehető legmagasabb képfrissítésű IPS-panelt. Multimédiához, videoszerkesztésre, filmnézésre szánt megjelenítőnél a nagy kontraszt és a tükröződésmentes felület a fontos, míg üzleti felhasználásra mindemellett a fényerőt és a lehetséges extrákat is figyelembe kell venni. Végezetül a portokat is tekintsük át a „minél több, annál jobb” elv szerint. Egy HDMI már szinte kötelező, a D-Sub szintén. A többi extra csatlakozó pedig akkor jöhet jól, ha egyszerre több eszközt, például gépet és játékkonzolt is szeretnénk használni.


LG 23MP65HQ

Az LG készüléke nem bonyolítja túl a dolgokat, megalkotásakor érezhetően egy megfizethető és vonzó IPS-monitor elkészítése volt a cél. Éppen ezért a mérnökök igen vékony kávát alkalmaztak, ami elegáns és egyben praktikus megoldás is. Régen komoly pénzeket elkértek ezért az extráért, most már 40-50 ezer körül megkapjuk. Ennek főként az fog örülni, aki egyszerre két-három monitort is használ, és egymás mellé helyezett kijelzőkön szeretne egybefüggő képet látni. Legyen szó Windows asztalról vagy valamelyik szimulátorról, teljesen jól működik. A 23 hüvelykes panel az LG saját gyártású megoldása, a továbbfejlesztett AH-IPS ráadásul nem is nyújt rossz képet, a gyári kalibráció egész jó. Az 1000:1 kontrasztarány vagy a 250 cd/m² fényerő átlagos, ebben az árkategóriában hozza a szintet.

LG 23MP65HQ: a legjobb ár-érték arányú versenyző, tudása is korrekt; PC World ajánlata


Az LG 23MP6HQ játékra is jól használható, az 5 ms válaszidő korrekt, közel 180 fokos vertikális és horizontális betekintési szögei miatt oldalról is jól látható a kijelző tartalma. Ilyenkor a színek csak picit mosódnak el, ellenben érezhetően csökken a fényerő. A gamma és a színhőmérséklet is szinte tökéletes, feketéje is rendben van, a LED háttérvilágításból adódó tipikus fényhiba alig-alig észrevehető; igazán korrekt megjelenítőt kapunk 44 ezer forintért. Az extrák között találjuk az új Flicker Safe rendszert, ami nulla közeli villódzást jelent, ezáltal csökkenti szemünk terhelését. Kapunk továbbá Reader Mode beállítást, ami visszavesz a kék fényből, így némileg kényelmesebb a hosszabb szövegek olvasása is. A kevesebb energiafelhasználás is fontos, de jobban örültünk volna, ha inkább az állítható képernyőmagasságra koncentrálnak az LG-nél. E nélkül sajnos muszáj lesz valamit a kijelző talpa alá pakolni, ha nem szeretnénk folyamatosan lefelé bámulni.


Dell UZ2315H

Üzleti modell révén a Dell monitora lett összeállításunk legdrágább versenyzője. A magas, közel 80 ezres árcédula elsőre soknak tűnhet, de aki szereti és igényli is az extra szolgáltatásokat, az valószínűleg nem sajnálja érte a pénzt. Az ezüstös talpon csücsülő kijelző az LG-vel szemben kényelmesen állítható, a várható napi 8-10 órás munkavégzés okán különösen nagy figyelmet fordítottak az ergonómiára is. Az állvány nem csak dönthető, de magassága is szabályozható, ami 180 centinél magasabb felhasználók esetében nagyon fontos. Emellett az UZ2315H akár 90 fokkal is elforgatható, az álló üzemmód hasznos lehet speciális programok használatakor, de grafikai tervezéskor, böngészéshez is jól jöhet.

Dell UZ2315H: vérbeli üzleti modell, de a rengeteg extrából otthon is profitálhatunk; a PC World tesztgyőztese


A full HD-s IPS-panel minőségét rendben találtuk, szélesek a betekintési szögei, jók a színek is. Különösen tetszett nekünk ebben a modellben a magas fényerő és a tükröződésmentes felület. A 8 ms válaszidő nem az FPS-játékosoknak kedvez, de azért ez a típus is alkalmas lehet egyszerűbb játékokra. A monitort gazdagon felszerelték digitális csatlakozókkal, a szokásos HDMI (1.2a) mellett kapunk modernebb DisplayPort-csatolót, valamint a D-Sub szomszédságában több USB 3.0-kapu is megtalálható. A HUB-ként működő monitor ráadásul beépített hangfallal érkezik, ami főként az integrált 2 megapixeles webkamera és a kombinált, digitális fejhallgató/mikrofon-csatlakozó révén nyeri el az értelmét.


A Dell számos üzleti kiegészítőt kínál az UZ2315H-hoz, ilyen az egymonitoros tartókar, valamint a prémiumzár, de például kapható dizájnban hozzá passzoló wireless billentyűzet és egér is. Az említett magas árcédula tehát részben indokolt; annak érdemes elgondolkoznia ezen a típuson, aki sokat használja gépét munkára is.


Acer S235HL

Összeállításunk legkorosabb és legvékonyabb tagja az Acer S235HL, ami nem véletlenül nyerte el a 2012-es IFA dizájn díját. Akinek nem mindegy, hogyan néz ki az asztala, és nem feltétlenül a paraméterek rabja, garantáltan kedvelni fogja ezt a típust. Az eltolt talapzat, a vékony kialakítás, a csökkentett kávavastagság tényleg elegáns és egyedi külsőt kölcsönöz az S235HL-nek.
A kezelőszervek nem közvetlenül a monitorra kerültek, hanem a talapzatra. Itt tudjuk majd csatlakoztatni a kábeleket is, ami díjazandó, hiszen ezzel az esztétikus megoldással teljesen láthatatlanok maradhatnak. Az 1920×1080 pixel felbontású TN +Film-panellel rendelkező típus értelemszerűen nem nyújtja azt a képi világot, mint a modernebb IPS változatok. Cserébe viszont nem drága: 43-45 ezer forint körüli áron ritkán kapni ilyen korszerű megjelenésű monitort, azokat általában inkább a 80-100 ezres kategóriában kell keresnünk.

Acer S235HL: tudása átlagos, külseje verhetetlen; 2012-ben nem véletlenül kapott IFA termékdizájn díjat


A panel fényereje átlagos, munkára és multimédiára viszont nyugodtan befoghatjuk. A modernebb IPS modellekhez képest betekintési szögeit találtuk csak picit gyengébbnek, ettől függetlenül viszont játékra is ajánlható. A 2 ms válaszidő egyáltalán nem rossz érték, ahogy a hangzatos, de a valóságtól távol álló 100M:1-es (ACM) kontrasztarány sem. Portok terén is korrekt a felhozatal, két HDMI-t kapunk, illetve egy analóg VGA-aljzatot, valamint a 3,5 mm-es jack kimenetet, amire fülhallgatót csatlakoztathatunk.


Melyiket válasszuk?

Az összeállításunkban sikerült három teljesen eltérő karakterisztikájú modellt beválogatni, így mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt. A legjobb benyomást a Dell üzleti felhasználásra szánt monitora tette ránk, ami sok hasznos extrával, jó IPS-panellel és magas fényerővel rendelkezik.


Egyértelmű volt, hogy neki kell adnunk a tesztgyőztesnek járó díjat. Aki megelégszik kevesebb extra funkcióval, helyette az ár-érték arányra koncentrál, annak a játékra és multimédiára is egyaránt alkalmas LG 23MP65HQ-t ajánljunk. Az LG megfizethető megjelenítője színben, kontrasztban és betekintési szögben is helytáll, ráadásul extra vékony a kávája, így ideális lehet többmonitoros rendszerek építéséhez is. A 45 ezer forintos árcédula nem meglepő érte, megérdemli ajánlásunkat.

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.