Hirdetés

Arctic Cooling 550RF



|

Megnéztük kívülről, a fém bőre alá nyúltunk és átfutottuk mit is kapunk az Arctic Cooling 550RF tápjának személyében.

Hirdetés

Megnéztük mit is tud az Arctic Cooling egyik legelső tápja a Fusion 550RF. Az Arctic Cooling 2001-ben kezdte meg a "hűtést" Svájcban. A cég célja az volt, hogy olyan hűtésre optimalizált termékeket készítsen, melyek meglehetősen halkan teszik a dolgukat. Amennyiben az Arctic Cooling Fusion 550RF olyan jól teszi a dolgát, mint amennyire egy táptól eltérően kinéz, akkor talán megfogjuk dicsérni ezt a kilógó ventilátoros megoldást.

 

 

A Fusion 550RF-et a Seasonic állította elő az Arctic Cooling számára és annak belseje szinte tökéletesen megegyezik a Corsair VX450W és az Antec Earthwatts 500W tápokéval. Az a furcsa ezekben a belsőre egyező tápokban, hogy a leadott wattok tekintetében mondhatni tetemesen különböznek. A Corsair fent említett modellje és tesztünk alanya között 100 W a különbség és ezt akárhogy is vesszük meglepő.

 

Egy rövid körbeszaglászás után kiderült, hogy az Arctic Cooling a csúcsérték alapján osztályozta 550 W-osra a PSU-ját. Ez pedig nem az, amit szívesen lát az ember, hiszen a többi cég nem ezt az osztályozási metódust használja. A matrica a Fusion 550RF-en azt állítja, hogy a táp az 550 W-os terhelést egy teljes másodpercig bírja. Ebből kifolyólag ezt a tápot máris visszasorolhatjuk az 500 W-os tápok közé.



Csomagolás és külső 

A külső csomagolás nem a megszokott. Ahelyett, hogy egy dobozt kapnánk, amin látszik a táp, egy egyszerű műanyag tokban húzódik a táp, mely utat enged a kutató pillantásoknak és így mindent láthatunk.

Az Arctic Cooling Fusion 550RF megfelel az ATX forma szabványnak és ezért minden ATX-es PC házba beszerelhető. Emellett a táp megfelel az ATX 2.2 szabványnak és folyamatosan 500 W leadására képes, mely a hazai gépek többségének bőségesen elegendő. A több GPU-s konfigokat két 6-tűs és két 8-tűs konnektorral támogatja, vagyis tankolhatjuk vele az ATI Crossfire-t vagy az NVIDIA SLI-t is.

 

 


Amikor megfordítjuk a dobozt az is kiderül, hogy milyen szolgáltatásokkal várja a felhasználókat a táp. A Fusion 550RF három év garanciával rendelkezik, mely a tápok esetében nem túl sok. Jobban örültünk volna egy 5 éves garanciának, mivel egyáltalán nem mindegy hogy a meleg hatására a kondenzátorok az ötödik évben garancia mellett száradnak ki, vagy jóval két évvel a garancia lejárta után. A tápok esetében a garancia mérföldekkel fontosabb, mint a többi hardverelem esetében.

A Fusion 550RF 82%-86% hatásfokkal és ráadásul 80 Plus tanúsítvánnyal is rendelkezik, aminek köszönhetően hosszú távon egy kisebb summát spórolhatunk a villanyszámlán.


Külső benyomások

A tápegységet a kezünkben forgatva látható, hogy egy nagyon letisztult darabról van szó. Matt fekete felületén a név mindkét oldalán megtalálható. Ezen két oldal szinte teljesen megegyezik, de bal oldalon találjuk a széria számot.

 

 

A táp tetején húzódik a 80 Plus tanúsítványról árulkodó embléma.

 

 

A hátára fordítva a tápot fedezzük fel a további hasznos információkat tartalmazó matricát, melynek átolvasásával minden kulcsfontosságú szolgáltatással képbe kerülhetünk.

 

 

Itt látható a kívülre csatlakoztatott Arctic Cooling F8 Pro ventilátor. A 80 milliméteres venti a tápot bőségesen ellátja hűs légárammal, ami a hosszú munka/játék során szükséges. A ventilátor sebességét egy intelligens vezérlő kezeli és terheléstől függően vált 700 fordulatról maximum 2000 fordulatra percenként. Amellett, hogy jól végzi a dolgát még meglehetősen csendes is. Egy régebbi táp után zene lesz a füleinknek a némasága.

 

 

A tápegység hátsó szegmense számunkra kissé furcsára sikeredett, de nyilván a funkció vezette a tervezőmérnökök kezeit. A táp hátuljának jobb oldala teljes mértékig nyitott, így szabad út szolgál a meleg levegőnek a távozásra. Találunk még itt egy be/ki kapcsoló gombot is, mely a belépőkategóriás tápokon nem túl gyakori darab.

 

 

Megjelenése idején 2009-ben az Arctic Cooling Fusion 550RF számos tápcsatlakozóval bírt, melyek az akkori rendszereknek tökéletesen megfeleltek. Kapunk:

20+4 tűs főtáp csatlakozó x 1 43 cm-es
4-tűs 12 volt alaplapi csatlakozó x 1 46 cm-es
Sata csatlakozó x 6 35 cm-es, 44 cm-es, 54 cm-es, 62 cm-es, 78 cm-es, 96 cm-es egy kábelen
4-tűs Molex csatlakozó x 3 30 cm-es, 47 cm-es, 62 cm-es egy kábelen
Floppy csatlakozó x 1 79 cm-es (17 cm-re az utolsó Molex-től)
6-tűs PCIe csatlakozó x 2 50 cm-es, 58 cm-es
6+2-tűs PCIe csatlakozó x 2 51 cm-es, 59 cm-es
Ventilator csatlakozó x 2 10 cm-es, 16.5 cm-es

 

Belső felépítés és észrevételek


Most, hogy kívülről mindent láttunk, nézzünk is bele mi rejlik az Arctic Cooling Fusion 550RF belsejében.


Jól látható, hogy az Arctic Cooling Fusion 550RF belsejére az egyszerű felépítés nem igazán jellemző. Két kisebbnek nevezhető és egy igen nagy borda felel a belső környezet hőmérsékletének csökkentéséért.

 

 

Ezek mellett számos műanyag légterelőt helyeztek el a táp belsejében, hogy a 80 milliméteres ventilátor felől érkező hűs légáram ereje ne vesszen kárba. A hűs levegőt egy nagyobb műanyag légterelő vezeti kissé lefelé, majd még mielőtt a levegő a hátsó részen távozhatna, újabb légterelő irányítja a nagyobb bordák felé.

 

 

A ventilátor mögötti, a bemeneti oldalra Nippon Chemi Con (1931-óta foglalkozik ilyesmikkel a cég) kondenzátor került, mely 85 Celsius fokra van hitelesítve. A kimeneti oldal OST márkájú tornyainak már többet kell bírnia, ezért ezeket 105 Celsius fokig hitelesítették. A fentiek minőségével tehát nem lesz gond.

 

 

+12 V egyenirányítását két SBR30A50CT Schottky egyenirányító végzi, melyek mindegyike 30 A-ig (15A diódánként melyek 110 Celsius fokra) van hitelesítve. Ez átfordítva annyit jelent, hogy az elméleti áram maximuma 43 A, ami 514 W felel meg.

A +5V kimenetet egy STPS30L30CT Schottky egyenirányító állítja elő, mely maximum 30 A és 140 Celsius fokra lett hitelesítve. Ez 107 W feszültség előállítására képes.

+ 3.3 V kimenetet még egy STPS30L30CT Schottky egyenirányító állítja elő. Itt 71 W-ot ad le.

Most pedig nézzük hogyan muzsikált a táp.

Az Arctic Cooling 550RF rettentően jó hatásfokon (85%-89%) dolgozott, mikor 80%-os terhelést kapott táp, vagyis 400 W-ot adott le. Amikor ezt az értéket a táp maximumára emeltük (500W) a táp hatásfoka visszazuhant 83 %-ra. Persze még ez az érték is nagyon jó eredménynek számít.

 


A teszt során párszor előfordult, hogy a +12V ág a minimálisan megengedett 11,4 V érték alatt maradt. Ennek nem örültünk.

A jelzajszint eközben nagyon jól alakult a megengedett 120 mV-hoz (+12V) és a 50 mV (+5 V és +3.3 V) képest. 

A jelstabilitás alacsony és közepes terhelés mellett tehát nem volt a legmeggyőzőbb, mondhatni nem felelt meg a táp, azonban a jel zajszintjével nem adódott gond se itt, sem a leterheltebb állapotok során.

Eközben a hűtő venti szinte semmilyen zajt nem csapott és maximum terhelés mellet is csak 50 Celsius fok köré hevült a táp. Ha nem egy kifejezetten csendes zugban ültünk volna vele, fel sem tűnt volna a sustorgás, amit a serényen forgolódó lapátok keltenek. A venti rögzítése gumírozott, így a keletkező rezgések nagy részét elnyeli a rögzítés.

Végszó


Az Arctic Cooling Fusion 550RF fizikai adottságait tekintve csak pár apróbb nem kívánt élménybe futottunk bele. A 4-tűs alaplapi csatlakozót kissé túl rövidnek találtuk. Ez azok számára okozhat problémát, akik kedvelik a toronygépeket és a táp alul kap helyet. Nem számít hogyan próbálkoznak innentől kezdve a gyári 4-tűs alaplapi csatlakozó sosem fogja elérni a számára fenntartott alaplapi konnektort.Még ha ki is kapjuk a grafikus kártyát akkor is rövidke. Abban az esetben ha olyan házat használunk ahol felülre rögzíthető a táp ebbe a problémába senki sem fog beleütközni. Sőt, ekkor még jó is lesz, hogy egy rövidebb kábelt kell eltüntetni az útból.

 

 

A másik problémát a SATA csatlakozók okozták. Mivel mindegyik egy szálon kapott helyet, ha egy nagy házban jobban csoportosítva helyezkednek el a háttértájaink, valamint ha több ODD-is van, akkor problematikus lesz ezen eszközök ellátása. Egy kábellel nehéz kisakkozni, hogy mit hogyan kössünk be. Ráadásul az is előfordulhat, hogy teljesen át kell rendeznünk a meghajtóinkat. Amennyiben ezzel nem akarunk bajlódni, akkor pár Molex Sata átalakító segíteni fog.

Azt azonban nem értékeltük igazán, hogy a maximum érték alapján osztályozta a svájci gyártó a termékét. Ez a táp valójában egy 500 W-os darabnak felel meg. Másik kissé zavaró dolgot ott találtuk, hogy ha már a tápot ellátták két darab 6-tűs és két darab 8-tűs PCIe csatlakozóval, akkor miért hiányzik az EPS12V vagyis a 8-tűs alaplapi tápcsatlakozó. Aki SLI-t vagy Crossfire-t alkalmaz, annak nagy valószínűséggel már felsőbb kategóriás alaplapja is van, melyek közül sokan a 8-tűs alaplapi csatlakozót kívánják.

Azért a pozitív oldalra is került valami. A tápegység ventilátora odabentről nyeri az energiát és eközben a táp terheltségének megfelelően változik a sebessége.


Output Power 550 Watt (peak) 500 Watt (continuous)
Dimensions 160L x 150W x 86H mm (including fan) (6.3in x 5.9in x 3.39in)
Efficiency 82 - 86% PFC Active 99%
Fan 80mm ARCTIC F8 Pro
Fan Speed 700 - 2,000 RPM by Intelligent Controller
Noise Level 0.08 - 0.3 sone /10-20 db
Power Good Signal 100 - 500 mS
Hold Up Time >17 mS
MTBF 100,000 hours at 25°C ambient temperature
Safety CUL (Level 6) / CE / CB
Protection OVP / OPP / SCP / OCP 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.