Hirdetés

Teszt: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM



|

16 év után érkezett meg a Canon tolózoomos kályhacsövének új változata.

Hirdetés

Ha soknak találtuk az öt évet, amit a Canon EOS 7D Mark II-re kellett várnunk, akkor mit mondjunk a Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-re, aminek közvetlen elődje, a mára már klasszikusnak mondható „tolózoomos kályhacső” 1998-ban jelent meg? Azóta elröppent 16 év, ideje lett némi frissítésnek. Ennek során az objektív teljesen új lencserendszert (21 tag 16 csoportba rendezve), állítható erősségű, „forgatós” zoommechanikát és új, immáron 4 Fé-nyi előnyt adó képstabilizátort kapott.

Hirdetés


De ami még ezeknél is fontosabb, a nevében egy II-es jellel bővült objektív felbontása jelentős mértékben javult – pedig már az előd értékei is a „nagyon jó” tartományban mozogtak. A kép közepén szinte semmilyen állásban sem mérhettünk 3200 LW/PH-nál (line widths per picture height) kisebb értéket, sőt, nyitott rekesznél jellemzőbbek a 3500 és afeletti értékek, de még a kép sarkaiban is 2700–3200 LW/PH közötti értékekkel találkozhattunk. Tesztképeink:

 


A peremsötétedés csak a teljes Leica-képkocka méretű, azaz 36×24 mm-es képérzékelők esetében érzékelhető, és ezeknél is csak a 300–400 mm-es tartományban, nyitott rekesznél éri el az 1 Fé-et, kisebb fókusztávolságnál vagy kicsit is szűkebb rekesznyílás esetén már bőven fél fényérték alatt marad a sötétedés. Hasonlóképpen szinte észrevehetetlen az objektív színhibája is, egyedül 100 mm-es állásnál találkozhatunk helyenként 1 pixeles lila élekkel, ahogyan a torzítás is bőven az „elviselhető” kategóriába sorolható, 100 mm-nél nem éri el az 1 százalékot a hordótorzítás, míg 400 mm-nél is csak 1,5% körüli párnatorzítás mérhető.


Névjegy

– Ár: 739 900 Ft
– Forgalmazó: Canon Hungária Kft.
– Web: canon.hu
– Teljesítmény: 9 pont
– Szolgáltatás: 8 pont
– Ár/érték: 6 pont


Adatok

– por- és nedvességálló felépítés
– 21 lencsetag 16 csoportban, 9 rekeszlamella
– 20°–5°10' látószög
– legkisebb tárgytávolság: 0,98 m
– 4 fokozatú optikai képstabilizátor
– 77 mm-es szűrőmenet
– 1640 g (állványcsatlakozóval)


Előny: kiváló képminőség, a kép közepén extrém magas felbontás
Hátrány: drága

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.