Hirdetés

Gigabyte GeForce GTX 960 G1.Gaming Teszt - Forradalom takaréklángon



|

Nagyon hiányzott már a piacról egy középkategóriás, komolyan vehető GeForce. A GTX 960-at az ideális 1080p@60 fps-re lőtték be alacsony fogyasztással - leteszteltük, hogy sikerült-e pontosan célozni.

Hirdetés

Szupererős videokártyák csatározását nézni mindig is élvezetes volt, de igazából ilyen méregdrága hardvert csak kevesen engedhetnek meg maguknak. Miután az általános felbontás jelenleg a 1080p, ez az óriási 3D teljesítmény nem is feltétlenül szükséges minden játékosnak: ideális esetben már egy jelentősen olcsóbb videokártyával is elérhetjük a játszható sebességet akár maximális részletesség mellett is. Ehhez az arany középút a videokártyák világában az 50-70 ezer forintos kategória, ahonnan a legtöbb játékos kártyát választ. Az abszolút szuper vétel itt a belépőnél a Radeon R9 270X, de még jobb a Radeon R9 280, amely 3 GB RAM-mal is csak 55-60 ezer forint – feltéve, hogy nem kapkodták el éppen az összeset (ilyenkor 70 ezer forintra is felszökik a drágább modellek ára). A GeForce-ok világából két modell rúghat itt labdába, de egyik sem tökéletes. A GTX 660 Ti ma már elavult, a GTX 760 pedig lassabb, mint az R9 280, kevesebb a memóriája és drágább is. Éppen ezért hatalmas szüksége volt az NVIDIA-nak egy igazán versenyképes, fejlett GeForce-ra, amelyhez tökéletes alapokat kapott a GTX 980/970-nél debütált Maxwell architektúrával.

 

Hirdetés

GTX 960 – alig kér enni

Nincsen rossz kártya, csak rossz árazás – ez az általános mottója a középkategóriának, ahol némi kompromisszumot mindenképpen el kell viselnünk a barátságosabb árért cserébe. A kérdés csupán az, hogy mekkora ez a kompromisszum és miből kell engednünk. Amennyiben arról van szó, hogy a 1080p feletti felbontásokban gyenge az adott kártya, nincsen nagy gond: középkategóriában a full HD éppen elegendő. Amennyiben a fogyasztás magasabb egy kicsivel, az sem olyan nagy gond – a plusz 20-30 wattos maximális terhelés alatti fogyasztás éves szinten alig látszik a villanyszámlában. Ha azonban arról van szó, hogy már a full HD-ból is lejjebb kell adnunk, esetleg a nyugalmi fogyasztás magasabb jelentősen, sokkal komolyabb a gond.

 

 

A GTX 960-nál egyik esettől sem kell tartanunk. Miután az alapokat a GTX 980/970-ben már bizonyított Maxwell adja, a 3D teljesítmény/fogyasztás mutató csakis jó lehet. A GTX 980-as GM204 GPU-hoz képest az új, GM206-os chipben pontosan megfelezték a CUDA magok számát, így 1024 shader, 64 textúrázó és 32 RoP egység hajtja a GTX 960-at. Mindehhez az NVIDIA-nak sikerült a GTX 960 elődjéhez, a GTX 760-hoz képest jelentősen nagyobb 3D teljesítmény/fogyasztást elérnie, ami nagy szó, különösen annak fényében, hogy az abszolút 3D teljesítmény még nőtt is. A GTX 960-as kártya így 120 wattos TDP-vel büszkélkedhet, amelyre eddig ebben a szegmensben nem volt példa – hasonló fogyasztás/hőtermelés mutatót a másik oldalon az R7 260X-nél láthatunk (115 W TDP), de az egy sokkal lassabb kártya. A versenytársak itt az R9 280 és az R9 285, melyeknél 200 és 190 Wattal kell számolnunk. Az alacsony fogyasztásnak köszönhetően a GTX 960-hoz elegendő csupán egyetlen, hat érintkezős kiegészítő tápcsatlakozó is.

A GTX 960 1080p@60 fps-ra született, vagyis az NVIDIA erre lőtte be a kártya teljesítményét. A GPU-ba 2 GB fedélzeti memória csatlakozik (lesz 4 GB-os modell is), amely ehhez a felbontáshoz elegendő is, azonban meglepő módon a sávszélességet lefelezte az NVIDIA és csupán 128 bit szélességű buszon közlekednek az adatok. Hogy a szűk keresztmetszet adta gondokat enyhítsék, jelentősen felturbózták a gyorsítótár-rendszert és a Maxwell újfajta tömörítése is segít csökkenteni a sávszélesség-éhséget.

 

 

Szolgáltatásokból jeles

Az új GPU-val kapcsolatban nagyon jó hír, hogy kivétel nélkül minden funkciót és szolgáltatást megörökölt a nagytestvérektől, melyekre nagy szükség volt már a megfizethető középkategóriában is. Megkapjuk az összes 3D extrát, mint például az MFAA (élsimítás), a DSR (4K játék full HD felbontásban), a VXGI (újfajta globális megvilágítás) és egyéb funkciókat – ilyen többek között a G-Sync és a DirectX 12 támogatás. A négymonitoros kimenet és a HDMI 2.0 is elérhető minden GTX 960-nál, a videós modul pedig a H.265-höz is hardveres támogatást nyújt.

 

 

Gigabyte N960 G1 Gaming

A Gigabyte óriási kártyát küldött tesztlaborunkba, mely elsőre éppen úgy néz ki, mint a GTX 980-as modell. Ennek oka a közel azonos WindForce 3X hűtés, amely 31,2 cm hosszúságú, viszont a nagytestvérrel ellentétben a GTX 960 bordája a műanyag borítás alatt sokkal kisebb, hiszen ez is bőségesen elegendő ezúttal. Tegyük hozzá, hogy így is 300 Watt TDP-ig van hitelesítve. Jó hír, hogy a hátlap nem maradt el – a teljes kártyát fekete, fém hátlap borítja, ami segít a hűtésben és védi a kártyát a fizikai behatásoktól is.

Arra is figyelt a gyártó, hogy a tuningot ne csupán agresszív gyári beállításokkal biztosítsa (ez 1241/1304 MHz-es GPU órajelet jelent a referencia 1127/1178 MHz helyett), hanem megteremtse a megfelelő alapokat a manuális tuninghoz is. Emiatt a kártya két darab 6-os tápcsatlakozót kapott, a hűtés ugyebár alaposan túlméretezett, a Super OverClock VRM egység pedig hatfázisú (a referencia három fázis helyett).

 

 

A WindForce 3X hűtő két extra ledet is kapott a kártya oldalán, melyre Silent és Stop feliratok kerültek. Egy plexi oldallapos házban így rögtön láthatjuk, mikor sikerül a WF3X hűtésnek passzívan hűtenie a kártyát, vagyis mikor állnak a fekete ventilátorok – ötletes és hasznos megoldás. A tesztek során sokat nyúztuk a GTX 960 G1 Gaminget és nagy megelégedésünkre huzamos terhelés során is mindvégig néma csendben dolgozott a három ventilátor. A Gigabyte úgy programozta a ventilátorokat, hogy 43 Celsius fok alatt, vagy 32 Wattnál alacsonyabb kártyaszintű fogyasztásnál automatikusan leálljanak. Az újrainduláshoz 60 Wattos fogyasztás vagy 62 Celsius fokos GPU hőmérséklet szükséges. Miután mindez a vBIOS-ból történik, nem kell segédprogramokkal vesződnünk.

 

 

Mérések

A GTX 960-ra azokat a legújabb játékokat eresztettük rá, ahol biztosak voltunk abban, hogy nehéz dolga lesz a középkategóriás kártyának. A Metro, a Thief és az Alien Isolation játékok során sikerült is meglépnie a GTX 960-nak a Radeon R9 285 elől, miközben 40 wattal alacsonyabb fogyasztást mértünk rendszerszinten. A Hitman és a Dirt:Showdown már a Radeonnak kedvezett, ahogy a Shadow of Mordor és a Far Cry 4 is jobban futott itt. Összességében az a kép alakult ki a teszt végére, hogy a GTX 960 az 50-75 ezer forintos szegmensben nem hoz 3D teljesítménybeli forradalmat, ugyanakkor rengeteg új technológiát, szolgáltatást kapunk, a fogyasztás pedig jelentősen csökken.

 

 

Összegzés 1: a pesszimista

Szólaljon meg először a pesszimista énünk: Elsőre csalódtunk a GTX 960-ban. A 128 bites memóriabusz nem jó jel, még úgy sem, hogy az új technológiák azért enyhítenek a szűk keresztmetszeten. A megfelezett GPU „ereje” tökéletesen visszaköszön a mérésekben is: a GTX 980-hoz hasonlítva a GTX 960 éppen a felére képes a csúcskártyának. Ez még nem is lenne feltétlenül rossz hír, hiszen árban kevesebb, mint fele annyiba kerül, ugyanakkor van két bökkenő: az egyiket GTX 970-nek, a másikat Radeonnak hívják. A GTX 970 csak kb. 30 ezer forinttal drágább a GTX 960-nál, cserébe 30-40%-kal jobb teljesítményt nyújt, sőt, van, ahol ennél még sokkal jobban elhúz, ráadásul dupla annyi rajta a memória, fogyasztásban pedig szintén jól teljesít. A másik egyed, amely pumpát dob a GTX 960 küllői közé, a Radeon, méghozzá rögtön két modell is. A Radeon R9 280-at már 60/65 ezer forint környékén, vagyis sokkal olcsóbban be lehet szerezni, cserébe egy 3 GB RAM-mal szerelt, a GTX 960-nal 3D sebességben kb. párban lévő (vagy akár egy kicsit erősebb) videokártyát kapunk. Az R9 285 egy árban van a GTX 960-nal, alapfogyasztása megegyezik a GTX 960-éval, 3D teljesítményben pedig hozza azt, amit az új GeForce, vagyis a GTX 960 nyers 3D teljesítményben nem hoz előrelépést ebben a szegmensben.

 

 

Összegzés 2: az optimista

Szerencsére azonban nem olyan mély csalódás a GTX 960, jó tapasztalatokat is szereztünk szép számmal. Ott van mindjárt a fogyasztás, amely szuper lett: játékok alatt átlagosan 40 wattal kevesebbet fogyaszt az új kártya a Radeon R9 285-höz képest, miközben megkapjuk a full HD felbontáshoz elegendő teljesítményt. Hiába nyirbálták meg a fejlesztők a GPU-t, a 1080p@60fps nem elérhetetlen a GTX 960 számára, sőt, a Hitmant leszámítva minden játékban elértük a 40-50 fps-t természetesen maximális részletesség és képjavító eljárások bekapcsolása mellett.

A 3D-s extrákról se feledkezzünk meg: a rengeteg speciális technológiát sok játék támogatja és egy részéhez még ez sem szükséges (például DSR), elegendő a driverben aktiválni őket. A csatlakozásoknál ott a 4 monitor egyidejű kezelése és a HDMI 2.0, a G-Sync és a video motornál a hardveres H.265 támogatás.

A GPU a tuningot is igen jól viseli, a referencia alapnak beállított 1126 MHz-et olyan kártyánál, mint például a Gigabyte GTX 960 G1 Gaming akár 1400 MHz fölé is feltornázhatjuk gond nélkül, és ez a teljesítményen is sokat javít.

A hűtésről is ejtsünk néhány szót: az alacsony hőtermelés eredményeként több gyártó alkalmazta a félpasszív hűtést, így 2D módban és alacsony terhelés mellett a ventilátorok egyszerűen leállnak és passzív hűtéssel is stabilan fut a kártya. Ez nagyon jó hír és hasznos újdonság, amelyre eddig ebben a szegmensben nem volt példa.

 

Megéri?

Hátra van még az árazás, amit az NVIDIA hivatalosan 69 999 Ft-ra lőtt be Magyarországon. Ez elsőre magasnak tűnhet, ráadásul így egészen biztosan nem a GTX 960 az a kártya, amely egy mozdulattal lesöpri a konkurenciát és forradalmat hoz ebbe az árkategóriába – ez az ár sokkal inkább 55-60 ezer forint lenne. A 70 ezer forintos ár csak az alapkiszerelésű modellekre vonatkozik, az olyan extra kiadások, mint a Gigabyte G1 Gaming sokkal inkább a 80 ezer forintos határon vannak. Konkrétan a G1 Gaming a maga óriási hűtőjével és erősen felhúzott órajelével 78 ezer forintba kerül. A GTX 960 hard launch, vagyis a bejelentés pillanatától kezdve több szaküzletben is elérhető sokféle modell és reméljük, az utánpótlással sem lesz gond.

A GTX 960 3D teljesítményben nem hoz látványos előrelépést a középkategóriában, ugyanakkor a fogyasztás jelentősen javult, megkapunk egy sor új és hasznos szolgáltatást és a jól árazott Radeonok mellé végre egy versenyképes GeForce is érkezett. A Gigabyte GTX 960 G1 Gaming ezek közül is egy különleges modell magas gyári órajellel és óriási, de néma csendes hűtővel, ezért a GTX 960-as mezőnyben az ajánlatunkat mindenképpen megérdemli!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.