Hirdetés

TESZT: Intel Skylake processzorteszt - az Intel időzített bombája



|

Késett az Intel platformfrissítése, de végül megérkezett és bebizonyította, tud még meglepetést okozni az x86: kellemeset a felhasználóknak és kellemetlent a vetélytársaknak. Elsőként teszteltük a Skylake-et.

Hirdetés

Tavaly sokakat kellemetlen meglepetésként ért, hogy az Intel egyszerűen elhalasztotta a beidőzített processzor-megjelenéseket, sőt, egy évvel ezelőtt csupán egy Haswell-refresh szériát kaptunk, ami minimális újdonságokat hozott. Akkor még sokan bíztak abban, hogy majd év végén, 2015 elején megkapjuk a 14 nm-es Broadwellt és ott majd az alacsonyabb fogyasztást és melegedést kihasználva az Intel az egekbe tolja az órajeleket (vagy akár megduplázza a gyorsítótárakat). A csalódott hangok azonban még hangosabbá váltak, amikor kiderült, hogy nem érkezik asztali Broadwell processzor és mobil változatban is csak lassan szivárognak be a piacra az ultra-alacsony fogyasztású CPU-k. Végül az utolsó csepp a pohárban az a bejelentés volt, amelyből kiderült, mindössze két, közép-felsőkategóriás Broadwell asztali processzor érkezik és a teljes értékű, mobil változatokból sem lesz dömping.

Hirdetés


Tavasszal a hangulat igen sötétre fordult, ám mindezt az Intel alaposan felrázta, amikor bejelentette, nyár végén máris érkezik a Skylake és vele együtt a vadonatúj platform.


A mobilé a főszerep

Amennyire evolúciós volt az elmúlt Intel platformok közti váltás, olyan komoly előrelépés a most megjelent Skylake – legalábbis a papírforma szerint. A 14 nm-es gyártástechnológia már bemutatkozott a Broadwellnél, de igazán mostanra forrott ki, a Skylake-kel pedig egy teljesen új microarchitektúra is érkezik, amelyhez természetesen új platform is dukál. A Skylake természetesen csak egy kódnév, valójában az Intel Core család hatodik generációjáról van szó, amely többféle mobil változatban és asztali modellként is megjelenik.


Ahogy azt már megszokhattuk, a számítási teljesítménynél tartotta magát az evolúciós fejlődéshez az Intel, ami lefordítva annyit jelent, hogy a legkisebb előrelépést itt fogjuk tapasztalni. De a felhasználói élményhez már a mai, sőt, az egy-két generációval ezelőtti Core i5/i7-es CPU-k is elegendő teljesítményt biztosítanak, ezért inkább a gyenge részekre fókuszált az Intel. Merthogy ilyen is akad, méghozzá rögtön kettő is: az integrált grafikus vezérlő, valamint a fogyasztás. Az Intel hivatalos adatai szerint nagyon jó munkát végeztek a mérnökök – az előző, Broadwell modellekhez képest sikerült átlagosan 10-17 százalékkal gyorsabb processzorokat készíteni, amelyekben akár 41 százalékkal erősebb integrált GPU dolgozik. Mindehhez mobil oldalon még a fogyasztást is előtérbe kell helyezni, ahol szintén sikerült komolyabban előrelépni: akár 30 százalékkal javulhat az üzemidő, amely kb. 1,4 órával hosszabb használatot jelent.


Ezúttal is a mobil változatok kapták a rivaldafényt, és mivel többféle notebook, ultrabook, hibrid, tablet stb. piacot kell lefedni, többféle család is érkezik. A teljes értékű, legerősebb mobil Skylake a H-család nehezebb, inkább asztali használatra szánt, például gamer notebookokban jelenhet meg. A legtöbb mobil számítógépben az U-szériás Core processzorokkal fogunk találkozni. Itt az alacsony fogyasztás mellett általános használatra elegendő számítási teljesítményt kapunk, így akár ultrabookba, akár erősebb gépekbe is kerülhet ilyen CPU – a közös nevező az aktív hűtés lesz.


A kifejezetten papírvékony ultrabookokba, tabletekbe, illetve hibrid PC-kbe a mostani Core M utódja, az Y-széria kerül, ahol passzív hűtéssel kell számolniuk a gyártóknak. Itt különösen jó hír az alacsonyabb fogyasztáson felül, hogy látványosan erősödött az Intel integrált videovezérlője. A hagyományos asztali PC-kbe szánt sorozat neve Skylake-S, amely Core i3-tól Core i7-ig a megszokott módon lefedi a teljes piacot.


Egy hangos „tak”

Az Intel híres tik-tak ütemtervében az utóbbi ketyegések (vagyis generációváltások) viszonylag halkak voltak, ám a mostani, „tak”-nak minősülő nagyot szólhat. Ez különösen a kilencedik generációs integrált GPU-ra igaz, amelynél látványos előrelépést hoz, hogy egyre több modellnél bevezetik a tokba szerelt eDRAM gyorsítótárat, valamint több GPU-végrehajtót vetnek be.
Ez azonban még csak a microarchitektúra. A processzor marad LGA foglalatban, ám 1151 lábú, így az elődeivel nem kompatibilis platformot igényel. Ez alaplapváltást is jelent, amellyel komoly változások érkeznek. Az egyik ilyen a DDR4 megjelenése, így minden Skylake processzor már hivatalosan DDR4-2133-kompatibilis, de érdekes módon a CPU UnCore részében még megtartották a DDR3L-vezérlőt is. Ez utóbbi főleg a minigépek és AIO-k miatt fontos, ahol cserélhető, SO-DIMM foglalatos RAM-bővítésre van lehetőség. Később, a DDR4 SO-DIMM elterjedésével ez az opció várhatóan a háttérbe szorul majd. Fontos azt is leszögezni, hogy a párhuzamosítást sem erőlteti az Intel: a legerősebb Core i7 is marad négymagos, amelyhez természetesen aktív Hyper-Threading technológia is jár.


Ég veled, FIVR!

A foglalat- és memóriaváltás mellett a legfontosabb hír, hogy a FIVR-vezérlő (Fully Integrated Voltage Regulator), vagyis az integrált feszültségszabályzó kikerül a processzor lapkáról egyenesen az alaplapra. Ez kis változásnak tűnhet, de annál fontosabb, mégpedig elsősorban asztali platformon. Miután az alaplapgyártók feladata lett ennek megépítése, rögtön megjelent a szabadon, egymástól külön-külön állítható feszültségszint a processzor minden részegységéhez. Ezzel párban az alapfrekvenciához fixen rögzített többi osztó is felszabadult. Ez azt jelenti, hogy a BCLK alapórajelet innentől ismét szabadon lehet emelni, az UnCore, a gyorsítótár stb. órajele pedig fixálható. Tuning szempontjából ez nagyon jó hír: a korábbinál sokkal jobb túlpörgetésre nyílik lehetősége a vállalkozó kedvű felhasználóknak. Az Asus egyik korai tuningkísérletében például gond nélkül sikerült elérni az effektív 4 GHz-es DDR4-tempót, a BCLK-t pedig stabilan 400 MHz-re fixálták a szorzó megfelelő csökkentése mellett.


Ehhez nem árt a megfelelő asztali Skylake-S processzor, amelyből végre nem csupán 2-3 modellt kapunk. A K-jelzésű CPU-k abszolút tuningra kitenyésztett változatok, a teljes asztali családot pedig Skylake-S néven találjuk. A maximális hőtermelési mutató, a TDP 95 Watt fölé nem fog menni és jó hír, hogy a már meglévő LGA-115x hűtőinket továbbra is használhatjuk az új rendszerrel.


Evolúció, jókor, jó helyen…

Azt nem mondhatjuk, hogy az AMD oldaláról veszélyes nyomás nehezedne az Intelre, azonban a mobil SoC-gyártók már komolyabb fenyegetést jelentenek. Az új Skylake családdal az Intel fontos előrelépést tett abba az irányba, amelyet a felhasználók is elvárnak egy új x86-os PC-től. Ezek az erősebb grafikus vezérlő, de legfőképp a hosszabb üzemidő. A 14 nm-es, új alapokra épített Skylake számítási teljesítménye nem fogja mellbe vágni a felhasználót, mi alig mérhető, pár százalékos különbséget tapasztaltunk csupán. Ellenben az új integrált HD Graphics 530 GPU rengeteget fejlődött, és bár az eDRAM-mal szerelt Intel Iris 6200 szintjét még nem éri el, ne feledjük, hogy ez még csak az alapmodell, az 530-as iGPU-nak is lesz erősebb kiadása. Ez a 3D teljesítmény szolidabb, alacsony-közepes beállítások mellett már HD felbontású játékra is elegendő lehet sok játék esetében, ami nagyon fontos előrelépés. Szintén ki kell emelnünk a fogyasztást, amely asztali modellnél is javult, de mobil változatnál érezhetően hosszabb üzemidőre számíthatunk majd. Ebben a CPU mellett az új platformnak is fontos szerepe van, amely a már megszokott konzervatív tempóban, de azért fejlődik.


…de ütni majd csak mobilon fog

A legfontosabb kérdés maradt csupán megválaszolatlanul: kinek érdemes Skylake-re váltania? Asztali fronton akkor érdemes erre a platformra szavazni, ha a nulláról építjük fel gépünket és időtálló, jól tuningolható PC-t keresünk. Ilyenkor is végig kell azonban gondolnunk, hogy van-e értelme megfizetni a DDR4-felárat: egy Haswell-refresh LGA1150-es platformot DDR3 memóriával és közel azonos számítási teljesítménnyel olcsóbban összehozhatunk, ráadásul itt is elmehetünk Core i7-4790K-ig. Amennyiben a számítási teljesítmény az elsődleges, továbbra is egyetlen lehetőség marad, mégpedig az X99-es Haswell-E platform. Ez költséges ugyan, de továbbra sincsen nála erősebb megoldás.


A Skylake igazán nagyot majd mobil fronton fog szólni, ám ez részben a notebook-gyártóktól is függ. Itt csupa hasznos funkciót, számos tekintetben jelentős előrelépést tapasztalunk majd, ám ehhez előbb meg kell várnunk, hogy a cégek kiszórják bennragadt, előző generációs mobil számítógépeiket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.