Hirdetés

Teszt: olcsó Windows-tabletek

|

Trendi tabletek, amelyek minden régi PC-s programunkat futtatják, sokáig bírják, ingyen lesz rájuk Windows 10, valamint Office, és még így sem kerülnek többe 50 ezer forintnál.

Hirdetés

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt az, ami ma már valóság: 50 ezer forintnál olcsóbban teljes funkcionalitású, fejlett számítógépet kapunk legális(!), előre feltelepített és beállított Windowszal és komplett Microsoft Office programcsomaggal, ráadásul mobil kivitelben. A megoldás természetesen a táblagép, valamint az Intel Bay Trail központi magja, amely olcsó, keveset fogyaszt, kompakt, mégis minden szükséges vezérlőt tartalmaz, és 100 százalékosan x86-kompatibilis.

Hirdetés


Noha maga a központi egység és a koncepció már bő másfél éve létezik és elérhető, egészen 2015 elejéig kellett várnunk arra, hogy mindez a fő konkurens, az Android olcsó, belépőszintű alternatíváival azonos áron kapható legyen. Ehhez persze rengeteg mindennek teljesülnie kellett. Az eredményt jól mutatja, hogy könnyedén sikerült a hazai piacon hat olyan gyártót találnunk, amelynek kínálatában megjelentek az elérhető árú, de mindennel felszerelt, Windows 8.1-es tabletek. Sortesztünkben megvizsgáltuk, mit várhatunk egy igazán olcsó, windowsos táblagéptől teljesítményben és szolgáltatásban. A tesztelés a mindennapos használatra is kiterjedt, sőt, mivel windowsos PC-kről van szó, a tartalomfogyasztás mellett megfelelő kiegészítőkkel (billentyűzet és egér) a tartalom-előállítással is megpróbálkoztunk.


Intel szívű minigépek

A Windows notebookok világában elsőként a netbookok idejében bukkant fel a filléres jelző, ám a felhasználók hamar rádöbbentek – sokan a saját kárukon –, hogy az olcsóság bizony elviselhetetlen kompromisszumokkal jár. Az akkor berobbant Intel Atom processzor egyedi elgondolású volt (InOrder típusú x86 CPU), ugyanakkor a költségcsökkentés oltárán mindent feláldoztak a gyártók. Aztán jött egy csendes üresjárat, míg végül 2013-ban megjelent a Bay Trail kódnevű Intel SoC, amely a most tesztelt táblagépeket is hajtja.


Az Intel tanult hibáiból, és ezúttal sokkal óvatosabban fogott bele az olcsó SoC fejlesztésébe, továbbá azt is belátta, hogy ha valamikor, hát e termékek fejlesztése során a legfejlettebb gyártástechnológiára lesz szükség. A 22 nm-es központi mag így lett kellően takarékos, kis fogyasztású, ugyanakkor minden szükséges vezérlőt és szolgáltatást integráltak bele, legyen szó akár a GPU-ról, RAM-vezérlőről vagy a többi fő rendszerkomponensről. Az eredmény egy általános felhasználáshoz kellően erős, de továbbra is olcsó központi mag lett, amellyel nem nehéz a tíz óra körüli üzemidőt elérni egy átlagos gépnél sem. De mindez nem volt elég a sikerhez.

 

 


100 ezer forint körül már tavaly is többféle Windows 8.1-es táblagép vagy olcsó hibrid közül válogathattunk, de eközben táblagépfronton az igazán nagy eladásokat az 50 ezer forint körüli és alatti androidos modellek világában bonyolították. Ezzel egyszerűen nem versenyezhettek a Windows-tabletek, ám a Microsoft segítségével mostanra mindez megváltozott.


Ingyen szoftver a Microsofttól

A Windows licencdíja nem kevés, elég, ha egy Windows 8.1 OEM-licencet megnézünk. Nagyjából 25-30 ezer forint, és ebben még nincs Office, vírusirtó és semmi más kiegészítő. Ezen azonban egy határozott huszárvágással változtatott a Microsoft, és pontosan egy évvel ezelőtt egyszerűen eltörölte a 9 col alatti eszközök Windows-licencdíját. Emellett a Windows 8.1 with Bing is megjelent, amely még olcsóbbá tette a Windowst, és ez az árcsökkentés szerencsére hamar láthatóvá vált a készülékek árazásában is.


Mindehhez időközben hozzácsapódott az Office 365 csomag is, amely minden ilyen táblagépnél megtalálható. Ennek aktiválásával egy teljes évig korlátlanul és legálisan használhatjuk az Office programcsomagot, ráadásul egy további, Android- vagy iOS-táblagépen, illetve telefonon érvényesíthető licencet is kapunk, karöltve havi 60 perc ingyenes Skype telefonhívással és korlátlan OneDrive felhőtárhellyel.


Itt kerülnek a képbe az úgynevezett „A kategóriás” márkák alatt elhelyezkedő, kifejezetten olcsó eszközökre szakosodott gyártók, amelyek nagy tapasztalattal rendelkeznek az olcsó táblagépek készítésében. Bár a teszt előtt tartottunk tőle, szerencsére itt nem kell elölről kezdeni a teljes táblagép-evolúciót és végigszenvedni az androidos tableteknél megismert gyermekbetegségeket. A tesztünkre érkezett táblagépek szinte kivétel nélkül jól használhatók a megcélzott feladatra, és amit a dobozra írtak, azt meg is kapjuk, nem kell zsákbamacskától tartanunk.


Allview WI7: a legkisebb filléres

Ár: 27 500 Ft

Mobilitásból köröket ver a teljes mezőnyre az Allview WI7 táblagép abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy 8 helyett csupán 7 colos, vagyis kisebb, könnyebb. Ezzel azonban sajnos ki is fújt minden pozitívuma, talán még az ára figyelemre méltó – a mezőny messze legolcsóbb Windows 8.1-es táblagépe lett a WI7. Ez az alacsony ár azonban nem véletlenül valósulhatott meg: a gyártó mindenen spórolt, amin lehetett. Sajnos ez három, kulcsfontosságú területen is meglátszik: a kijelzőn, a készülékházon és az üzemidőn. A 7 colos kijelző nem IPS-es, hanem TN-panelt kapott; homályos, a kontraszt rossz, és sok gondot fog okozni, hogy a felbontás csak 1024×600 képpont. A készülékház olcsó műanyag, ráadásul a kezdetben magasztalt mobilitást alaposan lerontja, hogy a tablet sarkai bántóan hegyesek.


A WI7 belső felépítését nem érintette a szigorú költségcsökkentés, pontosan ugyanazzal a hardverrel találkozunk, mint az összes többi tesztalanynál: Intel Atom Z3735G központi mag Intel HD Graphics vezérlővel, 1 GB rendszermemória, 16 GB flash és N-es Wi-Fi-vezérlő Bluetooth-modullal. Ha az SoC és a RAM nem is, de a tárhely azért gyengült némelyest, így a szokásos 160/40 MB/s helyett szerényebb teljesítményre kell számítanunk. Az előlapi kamera a legolcsóbb és legkisebb, amit a tervezők találtak, azonban a hátlapi, 8 megapixeles kamerával szokatlanul fölé lőttek a mezőnynek. Sajnos a nagy szám sem szédíthet el senkit, a WI7-tel készült képek nem jók – éppen annyira, amennyire a többi táblánál sem.


A végére hagytuk az akkumulátort, amely igazán szerény, mindössze 2400 mAh-s kapacitású; és abszolút a papírforma érvényesül a valós használat során is, vagyis ettől a windowsos táblagéptől senki se várjon szédületesen jó üzemidőt.


Előny: kis méret, teljes Windows-funkcionalitás, vonzó ár
Hátrány: nagyon rossz kijelző, rossz készülékház, gyenge üzemidő


Archos 80 Cesium: PC-nek sem utolsó

Ár: 42 999 Ft | Tesztgyőztes

Nem ismeretlen márka hazánkban az Archos, így természetesen e cég sem maradhatott ki a windowsos eszközök bevezetéséből. 8 colos táblagépével szépen eltalálta, hogy mit is lehet kihozni kb. 40 ezer forintért ebből a koncepcióból. A kemény, nem ujjlenyomatvonzó és meglepő módon nem kimondottan sérülékeny készülékházon szinte semmilyen felirat nem virít, sem a hátlapon, sem pedig elöl, a káván. Egyedül a hátlapi kamera, illetve az alsó részen található, sajnos csak mono hangszórórács töri meg ezt a letisztult kinézetet.


Az átlagos súlyú és jól kézbe illő tablet oldalán aztán rögtön meg is pillantjuk azt, amiért mindenképpen érdemes megjegyeznünk ezt a modellt: a tesztben egyedüliként az Archos 80 Cesium kapott microHDMI-kimenetet is. Hiába ismert tény, hogy egy mHDMI-kimenet alig kerül többe a gyártónak egy-két dollárnál, egyáltalában nem elterjedt ez a monitorkimenet ebben a mezőnyben. Pedig nagyon fontos csatlakozás, hiszen erre akár egy full HD felbontású monitort vagy tévét is rákapcsolhatunk, így a 80 Cesium azonnal komplett windowsos PC-ként használható akár egérrel és billentyűzettel. Ez rögvest új felhasználási területeket nyit meg, sőt, ha azt nézzük, hogy 43 ezer forintért egy asztali általános gépként, valamint tabletként is használható, minden fontos szoftverrel, legális Windowszal és egy évre ingyenes Office 365-tel felszerelt Windows PC-t kapunk, máris nehéz ellenérvet találni arra, hogy ne rohanjunk azonnal a boltba megvásárolni az Archos 80 Cesiumot. Ha mégis bele kéne kötni ebbe, mi a gyenge kamerákat hoznánk fel, illetve sztereó hangszórónak, előlapi Windows-gombnak is örültünk volna; az ár pedig lehetne 40 ezer forintnál kevesebb.


Előny: mHDMI-kimenet, jó összeszerelés, teljesítmény és üzemidő
Hátrány: gyenge előlapi kamera, csak mono hangszóró


Colorovo CityTab Supreme 8 3G: mobilnettel erősít

Ár: 39 999 Ft

Hazánkban nem túl ismert ez a lengyel márka, és az sem titok, hogy a többi gyártó mintájára kínai táblagépet hoz be saját márkanéven, mégsem biztos, hogy azonnal le kell mondanunk róla. A gumírozott, műanyag borítású táblagép átlagosan vastag, méreteivel sem tűnik ki a mezőnyből, azonban ez a legsúlyosabb. Szerencsére ez nem alaptalan súlytöbblet, ugyanis akkumulátorból is ebbe a gépbe került a legnagyobb, pontosan 4300 mAh-s. A CityTab Supreme 8 3G belső felépítése a nagykönyvben leírtakat követi, így az Intel Atom Z3737E SoC-hez 1 GB RAM és 16 GB tárhely kapcsolódik, amelyből szerencsétlenül kevés áll rendelkezésünkre már első bekapcsoláskor is. A kényelmesen kézben tartható tablet apró, de annál hasznosabb egyedi dizájneleme a gombokon található kis kiemelkedés, amely segít abban, hogy sokkal egyszerűbben beleakadjon ujjunk a ki-be kapcsolóba vagy a hangerőszabályzóba. Az 1 GB RAM-on és 16 GB flashtárolón felül a nevében is szereplő 3G-modem is került ebbe a tabletbe, amely a Huaweitől érkezett.


Ugyan a papírforma ezt nem teszi indokolttá, az erős akkumulátor mellett a hardver is erősebb egy leheletnyit a mezőnyátlagnál, így szintetikus és valós méréseknél is elöl végzett a Colorovo tabletje. A 3G-s változat emellett igen vonzó, sőt, már-már agresszív árral igyekszik meggyőzni a vásárlókat, hiszen 40 ezer forint alatt másik, windowsos 3G-s tabletet nem kapunk.


Ezt leszámítva azonban egy teljesen átlagos tablet a Supreme 8 3G, amely ugyan kicsit szürke, néhány helyen hiányos a szolgáltatások listája, de azért ára igen vonzó, és a teljesítmény is hozza azt, amit ma egy ilyen SoC-ból ki lehet facsarni.


Előny: jó üzemidő, kényelmes gombelrendezés, olcsó, 3G
Hátrány: kicsi szabad alaptárhely, nehéz


Kiano Slimtab 8 MS: példás körítéssel

Ár: 38 900 Ft | A PC World ajánlata


Két nyomós okunk is van arra, miért a Kianót emeltük ki a mezőnyből, mint az egyik legjobb, 50 ezer forint alatti windowsos tabletet, és akkor még nem is említettük meg, hogy ez egyben az egyik legolcsóbb táblagép is. A Kiano szintén lengyel cég, azonban nem ODM-től vásárol felszitázott gépeket, hanem saját maga tervezi azokat. Ez a Slimtabon nem igazán látszik meg, mivel semmilyen dizájnmegoldással sem lóg ki a sorból, azonban a 3G-s Intelect modell (kb. 50 ezer forint) már annál egyedibb. A Slimtab 8 MS gumi hatású műanyag hátlapját felül egy érdekesen kitüremkedő, egyébiránt mindössze 2 MP-es kamera töri meg.


Az IPS-paneles HD-kijelző körüli káván Windows-jelet is találunk, amely egyben gombként is funkcionál – hasznos kiegészítése egy windowsos tabletnek. Minden bizonnyal a Kiano egyedi tervezésének hála sikerült a súlyból érezhetően lefaragni, így a 8 colos modellek között ez a gép a legkönnyebb, igaz, nem sokkal. Az SoC, a RAM és a flash ugyanaz, mint a többi gépnél, de a rendszermemória sebessége sokkal jobb, az akkumulátor egy hajszálnyival kisebb, de szerencsére ez nem csökkenti drasztikusan az üzemidőt. 3G-t és mHDMI-t nem kapunk, csak a szokásos mSD- és hangkimenetet.


A Kiano tabletet a Microsoft is kiemeli a többi közül, így egy akció keretében most 3 ezer forintos Windows-áruház kupont, ingyen appokat és magazinokat kap minden vásárló, illetve 3G modellnél még egy 1 GB-os adatforgalomra jogosító SIM-kártyát is – csupa hasznos extra. És ha mindez nem lenne elég indok: a Kiano két évig háztól házig ötnapos garanciát vállal: ha öt napon belül nem tudja megjavítani az elromlott gépet, egy teljesen újat szállít otthonunkba bárhol az egész az országban. Ez még az „A” brandeknél is ritkaság.


Előny: könnyű, Windows-gomb, hasznos extrák, példás garancia, olcsó
Hátrány: gyenge kamerák, lehetne nagyobb akkumulátor, mono


Prestigio MultiPad Visconte Quad: elegáns és masszív

Ár: 42 990Ft

Kézbe véve a hazánkban már bejáratott márkájú Prestigio táblagépet mindjárt szimpatikus volt a kellemes, gumírozott tapintású hátlap és a masszív megépítés. Sajnos dedikált, fizikai Windows-gomb sem a kávára, sem a tablet oldalára nem került, és extra csatlakozóról vagy hardverkomponensről sem tudunk beszámolni. Emiatt a 43 ezer forintos ár is kissé magasnak tűnik a többi táblagéphez hasonlítva, de azért aki ezt választja, egyáltalán nem kap rossz gépet.


A szokásos Atom SoC és RAM, valamint flashfelépítés a tesztek alapján teljesítményben érdekes módon némileg elmarad a többi tablet teljesítményétől, de nem vészes mértékben. Ennél aggasztóbb, hogy hiába a 4000 mAh-s akkumulátor, az üzemidő jelentősen rosszabb, mint a mezőnyben szereplő tableteknél mért, aktív használat mellett kb. 5,5 óra. A hangszóró a gép hátuljára, alulra került, és sajnos csak mono. Hogy jó hírt is mondjunk, mindenképpen meg kell említenünk, hogy a gyári alaphelyzet utáni első bekapcsoláskor ennél a gépnél kapjuk messze a legnagyobb üres tárhelyet, és a teljes, rendelkezésre álló tárhely (10,9 GB) is több, mint a többi tablet esetében. A kijelző paramétereiben megegyezik a 8 colos modelleknél látottakkal, de még így is egészen szép képe van, ami egy tartalomfogyasztásra tervezett eszköznél nagyon fontos tényező.


Összességében nem rossz tablet a Visconte Quad, masszív, kellemes fogású, és belül sem ér majd különösebb meglepetés, de egy kicsit lassabb, és kevesebb ideig bírja, mint a többi Windows 8.1 tablet a mezőnyben. A magasabb árért cserébe nem mutat fel semmilyen extrát, így csak a középkategóriába tudjuk sorolni, vagyis nem rossz vétel, ha sikerül akciósan hozzájutnunk; még ajánlott is lehet, de addig van nála jobb.


Előny: jó megépítés, nagy szabad alaptárhely
Hátrány: gyenge üzemidő, mono hangszóró, lehetne olcsóbb


Utok i800: fémbe burkolózva

Ár: 51 900 Ft

Messze kitűnik a többi közül a mezőny legdrágább Windows 8.1-es táblagépe, méghozzá teljes alumínium házával. Hazánkban ismeretlen a márka, pedig ez a borítás sok felhasználónak tetszene az általánosságban használt gumírozott műanyag helyett. Ugyanakkor fém mivolta ellenére (vagy talán pont azért) a hátlap sérülékeny, míg súlyban és vastagságban nem mutatkozik meg a prémium borítás előnye. Ennél is rosszabb hír, hogy a fém borításért cserébe kompromisszumot kell kötnünk, méghozzá elég fájó ponton. Tesztünk során úgy tapasztaltuk, hogy ahol a többi tabletnek még egészen stabil, jó közepes Wi-Fi-vétele volt, ott az Utok i800 már küszködött, és éppen hogy csak kapcsolódott a routerhez.


Az i800 belső felépítésekor nem tért el a gyártó a nagy átlagtól, így az Intel Atom központi mag mellé 1 GB rendszermemóriát és 16 GB flashtárolót kapunk. Ez utóbbin viszonylag „sok” hely marad számunkra a többi tablet értékéhez képest, de ez nem jelenti azt, hogy általános felhasználás mellett megúsznánk egy mSD-kártya beszerzését. Érdekes, hogy a Prestigióhoz hasonlóan az Utok tablet is alulteljesített az átlaghoz képest mind a szintetikus, mind a valós használatot szimuláló tesztek során. A viszonylag nagyméretű, 4200 mAh-s akkumulátor ellenére az üzemidővel sem voltunk elégedettek, de legalább a legújabb YouTube-slágerek sztereó hangszórókon szólalnak meg viszonylag hangosan.


Az alumínium hátlapot leszámítva az Utok i800 semmiben sem különbözik a nála olcsóbb windowsos táblagépektől, így nem kapunk semmilyen szoftveres vagy hardveres extrát, sőt, hiába az 50 ezer forint feletti ár, 3G-modem sem került a tabletbe.


Előny: fém borítás, átlagosnál nagyobb szabad tárhely
Hátrány: gyenge üzemidő, nehéz, drága


Összegzés

Nem kertelünk: windowsos tabletet csak kompromisszumokkal találunk 50 ezer forint alatt. Az úgynevezett „B” brandek tabletjei ennek ellenére nem rosszak, sőt, mentesek a korai Android-táblagépek gyermekbetegségeitől. A hardver apró eltérésekkel minden esetben ugyanaz, a szoftveres optimalizálás pedig egészen jó. A Windows 8.1 száguld ezeken a gépeken, a modern appok is szépen futnak, netezni, tartalmat fogyasztani bármelyik 8 colos tesztalany kiváló. Megépítésben a Prestigio és könnyített, hosszított kivitele miatt a Kiano a két legjobb: előbbinél a kellemes hátlapi borítás biztos fogást ad, utóbbit pedig egyszerűen kényelmesebb tartani hosszabb távon.


A teljesítményben alig mérhető különbségeket tapasztaltunk, ami igazán jó hír, de ha mégis ki kellene emelni közülük valamelyiket, akkor az a Colorovo és a Kiano lenne, amelyek közül különösen utóbbi teljesített jobban a tesztek alatt. Ennél fontosabb, hogy a Colorovo és az Archos érezhetően tovább is bírták, mint a többi modell.

(Teljes méret)


Felszereltségben előny a 3G-modem, a dedikált Windows-gomb és a HDMI. Hasznos lenne még egy extra USB-port, NFC és ac Wi-Fi, de sajnos ilyeneket egyik esetben sem kaptunk. A microSD-kártyahely kötelező ezeknél a gépeknél, mert az eredeti 16 GB tárhelyből szabadon felhasználható 5-7 GB szinte semmire sem elegendő. Ezen a mindegyik tabletre ingyen elérhető Windows 10 sokat segít majd, de arra még kb. fél évet várnunk kell.


Tesztünk győztese az Archos lett, méghozzá azért, mert átlagosan jól összeépített, erős, és jó üzemidővel büszkélkedhet, továbbá csak tőle kaptunk mHDMI-kimenetet. Ha fontos a 3G, a jó árú, de kissé nehéz Colorovóval nem lövünk mellé, ráadásul övé a legjobb üzemidő is. Az előnyös akciónak, kiváló szervizfeltételeknek és meglepően jó teljesítménynek köszönhetően azonban a legkiválóbb vétel a Kiano Slimtab 8 MS, melyhez páratlanul jó szervizfeltételek is társulnak.

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.