Hirdetés

TESZT: Silverstone Strider Platinum ST55F-PT 550W: Mehet rá a karácsonyi égősor is



|

Alacsony fogyasztás mellett magas hatékonyságot ígér a Silverstone legújabb tápegysége.

Hirdetés

Aki manapság komoly gépet építene, az árak és a teljesítmény mellett már jóval több szempontot érdemes figyelembe vennie. Egy tápegységnél már régen nem csak az számít, hogy elbírja-e a felhasználni kívánt hardvereket, fontos, hogy alacsony zajszint mellett nyújtson megfelelő hatékonyságot, egyúttal minden lehetséges módon csökkentse a fogyasztást. A SilverStone Strider Platinum sorozatának legújabb, ST55F-PT kiadásából most az 550W-os darabot vettük szemügyre, hogy valóban méltó-e az A 80 Plus Platinum plecsnire.

Hirdetés

Kicsi a táp...
A gyártó kapcsán az elmúlt években leginkább a nem túl olcsó, de jó minőségű termékeket szoktuk meg. Legújabb tápegységeivel ismét széles közönséget próbál kielégíteni, a háromféle elérhető kiadás (550, 650, 750 W) az átlagos vásárlótól kezdve a tuning szerelmeseiig nagyjából mindenkit kiszolgál majd. A Silverstone ezúttal azt is megígérte, hogy a lehető legkisebb formában kapjuk meg az ATX-es moduláris erőforrást, amiben nem is kellett csalatkoznunk. Az egész hardver mindössze 140 mm széles, s bár egy táptól nyilván nem ez az elsődleges elvárásunk, egészen kellemesen is néz ki. Egyszerű fekete színével az ST55F-PT bőven elfér az átlátszó oldallappal szerelt házakban is, nem kell szégyenkezni ormótlan vagy igénytelen megjelenése miatt.

De erősnek látszik
A termék doboza egyszerű, de kellőképpen figyelemfelhívó, nyilván erre szükség is volt, ha azt akarják, a tanácstalan vásárló ezt vegye le a polcról. A csomagolást izgatottan feltépve megtaláljuk a szükséges, de azért nem túl terjedelmes dokumentációkat, a konkrét egységet, egy tápkábelt, a rögzítéshez elengedhetetlen csavarokat, valamint néhány hagyományos, illetve tépőzáras kábelkötegelőt. A garanciáról már kicsit nehezebb megbizonyosodni, de az apró betűk között azért megtalálható, hogy három évig áll jót produktumáért a Silverstone. (Frissítve: A gyártó 5 év garanciát vállal rá.) Ezzel nem kell feltétlenül elégedetlennek lenni, nem is biztos, hogy tovább kívánjuk igénybe venni szolgálatait, de azért a prémium kategóriában sokan talán elvárnák az élettartam jótállást.

Nincs dzsungel, és hűvös is van
Mint fentebb már említettük, az ST55F-PT megjelenésére nem lehet panasz, emellett bónuszpont jár a moduláris felépítésre is. Az általunk nem használt kábeleket egyszerűen csak kihúzzuk a tápból, így nem kell az elrendezésükkel bajlódnunk. Hosszúságuk 56-tól 79 cm-ig terjed, ez bármilyen házban elegendőnek bizonyul. A beépített 120 milliméteres ventilátor mellett három hűtőborda gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, előbbi az ígéreteknek megfelelően 60 százalékos terhelésig 1000 RPM alatt pörög, 20% alatt pedig kikapcsol. A burkolatot leszerelve jól látható, hogy minőségi alapanyagokat alkalmazott a Silverstone, ráadásul a szerelési megoldásokat sem érheti semmiféle panasz.

Táplálhatsz nagy reményeket
A 80 Plus Platinum jelző azt vetíti előre, hogy 20 és 100% terhelés között a hatékonyság 89%-os, a legjobb teljesítményt (92%) pedig 50%-os szinten nyújtja. Tesztjeink során 20%-os terheléstől indulva húszasonként emeltük a tétet, minden esetben az ígért keretek között maradt a melegedés (45 foknál nem kúszott feljebb) és a feltüntetettnek maximálisan megfelelő eredményeket kaptunk. Az EasyScope II szoftver sehol sem jelzett jelentős ingadozást a DC-nél, emellett hangerő tekintetében sem észleltünk problémát, még jelentősebb terhelésnél sem. Az elérhető csatlakozók minden igényt lefednek, ennél többre hétköznapi körülmények között tényleg nincs szükség.

Hadtápkészlet?
Bár legtöbb teszteredményében nem nevezhetjük ki kategóriája abszolút legjobbjának, átlagot vonva nagyon is jól teljesített a SilverStone Strider Platinum ST55F-PT 550W. Megjelenése ugyan nem éppen azoknak ajánlott, akik látványos, izgalmas gépet építenének, de egy asztal alatti dobozban bőven elfér. Belekötni nem igazán tudunk, ha neked elegendő 550W, meg tudod fizetni a márkát és beéred három év garanciával, akkor felesleges tovább keresgélned.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.