Hirdetés

Teszteltük a világ első 3D kameráját



|

A Panasonic HDC-SDT750 az első 3D fogyasztói kamera világon. Kiderült, hogy kompromisszumra kényszerülnek a 3D rajongók, ám szó sincs márkák közti 3D inkompatibilitásról.

Hirdetés

Megismétlődik az a jelenség, amit annak idején a HD elterjedésének kezdetén tapasztalhattunk: kapható volt HD tévé, de tévéműsor és film nem volt elérhető ilyen minőségben, leghamarabb egy megfelelő fogyasztói kamera megvásárlásával juthattunk HD tartalomhoz, úgy, hogy magunk készítettünk felvételeket. Most, a 3D házimozi úttörő időszakában úgy tűnik, hogy szintén előbb forgathatunk magunk 3D házimozit, mint hogy kellő mennyiségű 3D Blu-ray mozifilm lenne elérhető. (Megjegyzendő, hogy lassan azért szállingóznak a 3D Blu-ray filmek, de a magyar nyelvű 3D tartalmak elterjedésére még várnunk kell.)

 

 

Előtét nélkül felső kategóriás Full HD hagyományos (2D) kameraként
használható a Panasonic HDC-SDT750


Idén, a CES alkalmával mutatta be a Panasonic dupla optikai tengellyel rendelkező professzionális 3D kameráját. Ez a film- és videostúdiók számára készült, magánfelhasználásra meglehetősen borsos áron kapható, így igazi hiánypótló lett a nemrég a hazai piacon is megjelent HDC-SDT750, a világ egyik első fogyasztói 3D kamerája. A fejlesztést lerövidítendő a gyártó egy felső kategóriás 2D Full HD kamerájára tervezett egy 3D sztereó előtét lencsét -- ez lerövidítette a fejlesztés időtartamát és valószínüleg olcsóbbá is tette a készüléket, emellett az előtét eltávolításával egy felső kategóriás 2D kamerát tarthat kezében a vásárló.

 

 

 

A 3D előtét lencse kissé megváltoztatja a kamera súlyeloszlását

 

A HDC-SDT750 alapvetően, a mellékelt 3D előtét lencserendszer nélkül figyelemre méltó kamera. Kétdimenziós, hagyományos üzemmódban Full HD (1920×1080) felbontással működik, továbbfejlesztett zajcsökkentő technológiával látták el és 3MOS rendszerre alapul, azaz színkomponensenként külön nagy felbontású (3×2 530 000 pixel) érzékelő veszi a képet. A 2D képminőség rossz fényviszonyok között is átlagon felüli, nem csak a zajszűrés, hanem az új hibrid O.I.S. (optikai képstabilizátor) és az iA üzemmód (automatikus témaválasztás) révén is. A képstabilizátor az eddig kipróbált kamerák között legjobbak közé tartozik. Új funkció az O.I.S zár, amit az LCD érintőmonitorról élesíthetünk és megnöveli a képstabilizátor tűrését, nagy zoom mellett is. A manuális állítógyűrű megkönnyíti a kézi vezérlést, nem csak élességet, hanem más paramétereket is állíthatunk vele. Az 50p felvételi üzemmódnak köszönhetően a progresszív felvétellel is folyamatos mozgásokat kapunk. Nem hiányoznak a már előző modellekből ismert előfelvétel, arcérzékelés, arcfelismerés, szélzajszűrő, 5.1 csatornás hang és gyorsindítás funkciók sem, bár ezek nagy része csak 2D módban működik. A felvételek SD/SDHC/SDXC kártyára készülhetnek, AVCHD formátumban, 2D és 3D módban egyaránt.

 

Az előtét lencserendszert felcsavarozás után egyszer érdemes kalibrálni, de ezt nem szükséges minden alkalommal megismételni. Sajnos az előtét maga kizárja az állítógyűrű és a zoom használatát is, nem működik a legtöbb beállítás és az arcfelismerés sem, az optikai stabilizátor azért aktív marad. 3D módban a vízszintes felbontás a felére (960×1080 képpontra) csökken, hiszen a két szemnek szánt kép ugyanazon a 3MOS érzékelőrendszeren osztozik, egymás mellé vetülj a bal és jobb szemnek szánt látvány. Sajnos a 3D előtét a fényerőt is olyan mértékben korlátozza, hogy beltéri viszonyok közt könnyen előfordul blokkosodás még a legjobb minőségsablon mellett is. A 3D hatás viszont néhány méteres tárgytávolságon belül kiváló.

 

 

Természetesen ezt a 3D televíziók, kivetítők és Blu-ray lejátszók (nem csak Panasonic) felismerik a kamerát illetve a lemezre írt AVCHD felvételt, de ha nem tennék, akkor is a menüből kiválasztva a side by side 3D opcióval helyükre kerülnek a dolgok. Tesztünk során egy aktív szemüveges Sharp 3D tévén is kipróbáltuk a videokamerát, ami 3D módban is zökkenőmentesen lejátszotta a felvételeket HDMI csatlakozáson keresztül, azok is vásárolhatnak tehát ilyen készüléket, akik nem Panasonic márkájú 3D tévével rendelkeznek.

 

A 3D képet kompatibilis AVCHD (Blu-ray) felvevőre másolhatjuk, de hagyományos DVD-t is gyárthatunk belőle az opcionális kamerára csatlakoztatható Panasonic külső DVD íróval. A felvételek a mellékelt szoftverrel is szerkeszthetők.

 

Névjegy

Panasonic HDC-SDT750
Forgalmazó: Panasonic South-East Europe
Ár: 399 990 Ft

 


Adatok:


- 3 db 1 / 4,1 MOS érzékelő, 3×3,05 megapixel
- Full HD videofelvétel (legfeljebb 1080/50p vagy 1080/50i), 12,2 megapixeles állóképek (egyidejű felvételnél 13,3 megapixel)
- Leica Dicomar objektív, F1.5 legnagyobb rekesz, 3,45-41,4 mm gyújtótávolság
- 12× optikai zoom, HYBRID O.I.S optikai képstabilizátor, 46 mm szűrőátmérő
- Automata és manuális fókusz, 3 funkciós állítógyűrű
- 3" szembefordítható LCD, 230 400 képpont
- 5.1 csatornás mikrofon, Dolby Digital 5.1 hangsáv rögzítés
- HDMI, analóg videó, jack fülhallgató kimenetek, jack mikrofon bemenet
- Lítium-ion akkumulátor, 1250 mAh, hideg vaku csatlakozósaru
- 3D konverziós lencse VW-CLT1 alaptartozék, oldalanként 960×1080 képpontos 3D videofelvétel (side by side)
- HD Writer AE 2.6T szerkesztőszoftver
- 66×69×138 milliméteres méretek, 375 gramm tömeg

 

 

Értékelés

 

Panasonic HDC-SDT750
Előny: Jó 2D képminőség, kiváló stabilizátor, jó térhatás, nem csak márkán belül használható
Hátrány: Az előtét lencse visszafogja a képminőséget
Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 5
Ár-érték: 3

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.