Hirdetés

Tévéből monitort: minden, amit tudnod kell

|

Több dolgot is meg kell fontolni, ha a tévénkből PC-s monitort akarunk csinálni.

Hirdetés

Manapság már nem olyan nehéz egy kétmonitoros konfigurációt kialakítani, azonban idővel elérkezik a pillanat, amikor azon töprengünk, hogy kellene egy nagyobb kijelző. A 27 hüvelykes monitorok árait nézegetve aztán nem telik sok időbe, mire bevillan, hogy igazából a nappaliban lévő 32-37-40 hüvelykes képátmérőjű tévét kellene átpakolni az asztalra. A nagy általában jobb, és még költeni sem kell egy drága monitorra. Azonban a HDTV-k nem feltétlenül alkalmasak az effajta megjelenítők pótlására. Mutatjuk, hogy mikre kell figyelni. 

Hirdetés

 

Vajon működik? 

Minden modern HDTV-n van HDMI-bemenet, de még a régieken is lehet találni DVI- vagy VGA-bemenetet a PC-s használatra. Amennyiben a PC-ben lévő videokártyán van HDMI-kimenet, akkor sokat nem kell törni a fejünket, elég egy HDMI kábellel összekötni a két eszközt. Amennyiben a grafikus vezérlőn csak DVI-kimenet van, akkor egy egyszerű HDMI-DVI átalakítókábelt érdemes bevetni. Sajnos a VGA csatolófelület már egyáltalán nem szerencsés, ugyanis zajosabb és alacsonyabb felbontású képpel kell általában számolnunk. 

 

Egyszerű megoldás a HDMI

 

A HDMI és a DisplayPort sajátossága, hogy a kép mellett a hangot is átviszi, így erre nem árt figyelni. A DVI és a VGA csak a képet viszi át, tehát itt nem, de az előző két csatlakozónál a PC-s hangszórókat vagy valamilyen külső hangrendszert érdemes a televízióhoz csatlakoztatni. A végleges használatba vétel előtt bizonyosodjunk meg arról is, hogy a videokártyánk képes-e megfelelő felbontás mellett kezelni a HDTV-t. 

 

Mennyire jó?

Azt, hogy mennyire lesz szép a kép a tévén, több tényező is befolyásolja. A legtöbb alacsonyabb árú HDTV 1080p-s felbontást kínál. Míg a full HD egy normál méretű laptopon remekül mutat normál távolságból, addig ugyanilyen messziről nem annyira lenyűgöző egy 30 hüvelyknél nagyobb tévé képernyőjén. 

Az eredmény a képsűrűségtől függ, vagyis attól, hogy egy hüvelykre hány képpont jut. Ez értelemszerűen ugyanakkora felbontásnál egy 15,6 hüvelykes panelnél jóval nagyobb, mint egy 37 hüvelykes tévénél. Ugyanakkora távolságból a kisebb tisztábbnak, élesebbnek és részletgazdagabbnak tűnik - viszont minél messzebb nézzük a képernyőt, ennek annál kisebb a jelentősége. Egy monitornak szánt HDTV-nél viszont nagyon is fontos, hiszen a szövegek, ikonok és képek normál távolságból homályosabbnak tűnnek. Aki filmnézés és játék mellett másra is használná monitorként, annak érdemesebb egy magasabb képsűrűségű tévét választania. 

 

Figyelni kell a képsűrűségre

 

A tévén megjelenített játékoknál emellett külön ki kell térni az input lag fogalmára, amit egy korábbi cikkünkben már külön taglaltunk. Míg a monitoroknál erre általában külön figyelnek, addig a tévéknél kevésbé hangsúlyos ez a tényező. 

 

Mikor éri meg? 

Aki monitor helyett keres HDTV-t jó áron, az nem biztos, hogy a legjobb döntést hozta meg. 27 hüvelykes képméret alatt jobban járunk egy monitorral, ugyanis ott legalább 1080p-s felbontást kapunk, míg az olcsó (de a monitoroktól általában drágább) és kicsi tévéknél gyakran csak 720p-t. 

27 hüvelykes méret felett pedig a képsűrűségre kell kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis ha az érték nem elég magas, akkor jobb lesz messzebb ülni a tévétől. Ilyen esetben egy átlagos vagy kedvező áron beszerezhető televízió nem lesz alkalmas olvasásra, levelezésre és böngészésre, viszont kiváló célt szolgálhat, ha nagyobb méretben akarunk videózni vagy játszani. 

 

Ti használtatok már tévét monitorként? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.