Hirdetés

Tévhitek az átállásról



|

Régóta zajlik a magyar DVB-T rendszer fejlesztése és sokat változtak közben a dolgok, sok mindent hallhattunk a szomszédtól is, ami nem biztos, hogy úgy van.

Hirdetés

Már 2008 óta lehet érdemben DVB-T adásokat fogni Magyarországon a ma is érvényes MPEG-4 tömörítéssel, néhány közszolgálati adót HD minőségben is. Ez azóta sem változott, de sok minden más igen, javult a lefedettség, a jelerősség és a végleges átállás törvényileg előírt és gyakorlati időpontja is más lett. A sok változás zavaró is lehet, így nézzük csak végig, hogy mik a leggyakoribb tévhitek. Még többet olvashatnak a digitális átállással és analóg lekapcsolással kapcsolatos teendőkről a PC World Tévézés egyszerűen különszámában, mely március végétől lesz kapható az újságárusoknál.

 

Akinek nincs pénze, az nem néz tévét

Hét csatorna ingyenes a MinDig TV (hazai DVB-T) rendszerben, de a vételhez a legtöbb háztartásban beltéri egységre (set top box), olykor új tetőantennára is szükség lesz. Ez 7-17 000 Ft-os beruházást igényelhet, ha ez túl sok lenne, akkor is van segítség.  A kormányzat az analóg lekapcsolás első, próba értékű barcsi állomásánál is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a rászoruló, anyagilag azt fedezni nem képes háztartások számára is biztosítsa a hozzáférést a televíziós szolgáltatáshoz. Ezen háztartások száma országszerte a becslések szerint 50 és 100 ezer között mozog, indokolt esetben a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) szociális alapú támogatási rendszer keretében beszerzi és beszereli a szükséges dekódert és antennát. A közeljövőben ez ügyben 1500 településen, 600 felmérő keresi fel a családokat.

 

Minden tévéadás digitális lesz

A digitális átállás és analóg lekacsolás elnevezések eléggé általánosra sikeredtek magukban, ami némi félreértésre adhat okot. Az EU és Magyarország stratégiája ugyanis jelenleg csak és kizárólag a digitális földfelszíni adásra (DVB-T, hazánkban MinDig TV fantázianéven) vonatkozik, vagyis arra, ami tető- és szobaantennákkal fogható. Ezzel kapcsolatban előírás az, hogy 2014. december végéig át kell térni digitális sugárzásra és le kell kapcsolni az analóg adásokat. (Ez az NMHH döntése alapján már idén meg fog történni, a törvény által előírtnál több mint egy évvel hamarabb.) Csakhogy ez a program egyáltalán nem vonatkozik semmilyen más digitális közegre, legyen az akár kábeltévé, műhold vagy bármi más. A kábeltévé szolgáltatók jelenleg is adnak analóg formátumban és ezt megtehetik később is, de ezzel párhuzamosan a jobb minőség és szolgáltatások, valamint kábel kihasználtság okán digitális szolgáltatásokat is fenntartanak.

 

A digitális vétel mindig tökéletes

A digitális jel sokkal inkább ellenáll az átvitel zavarainak, mint a hagyományos, analóg, ám csodákat itt sem várhatunk. Sosem fogunk digitális alapokon szellemképet és havas, sistergő tévéadást látni, akár jó a felszerelésünk és a vétel, akár nem. Ugyanakkor elégtelen vétel esetén egyszerűen nincs se kép, se hang, ha pedig a jel minősége az elfogadhatóság határán mozog, akkor kockásodásra, szaggatásra, kimaradásra kell számítanunk, ami nem kevéssé bosszantó. Előfordulhat, hogy ugyan látszanak automatikus hangoláskor az adók a listán, de nm jönnek be, ilyenkor túl gyenge a jel ahhoz, hogy a beltéribe épített hangolóegység értelmezni tudja. A helyi viszonyoknak megfelelő antenna alapvetően befolyásolja a tévézés élményét hosszú éveken át, érdemes rá még az elején áldozni egy keveset.

 

 

Lőttek a régi tévémnek


Nem feltétlenül kell kidobni a régi tévét! Elég egy megfelelő set top boksz (beltéri egység), mely megoldja a digitális vételt és az analóg videojelet küldi át a tévének Scart, komponens vagy kompozit video csatlakozáson. Amennyiben a tévé olyan régi modell lenne, amin még csak antenna (koax vagy RF jelölés) csatlakozás van, akkor fontos, hogy olyan set top boksz kerüljön mellé, melyen nem csak antenna továbbcsatlakozás, hanem analóg RF jelkimenet is található. Ily módon a tévén behangolható lesz a rá kötött beltéri egység jele, csakúgy mint az analóg tévé adók vagy egy Commodore 64 vagy Sinclair Spectrum képe (ha rémlenek még a régi 8 bitesek). Gyakorlatilag tehát minden tévé menthető, persze nem biztos, hogy érdemes is megmenteni, mert a ma kapható LCD és plazma paneles tévékészülék mindegyike alkalmas legalább az ingyenesen fogható DVB-T adók vételére.

scart és RF antenna csatlakozók
scart és RF antenna csatlakozók

 

A régi tetőantennámat mindenképp le kell cserélnem

Ha az analóg adások bejöttek a tetőantennával, akkor erősen valószínű, hogy a digitálisak is jönni fognak, így mielőtt lecserélnénk tegyünk egy próbát egy kölcsön beltéri egységgel. Persze mindenképpen tájékozódjunk a lefedettségi térképen (http://mindigtv.hu/lefedettseg), ahol pontos lakóhelyünket megadva megkapjuk a mérőkocsis adatok és számítások alapján, hogy nálunk milyen antennával számíthatunk sikeres vételre (ha nem esünk bele a földrajzilag árnyékolt zónák valamelyikébe).

dvb-t antenna
dvb-t antenna

 


Előfordul sajnos az is, hogy a régi tetőantenna nem, vagy igen bizonytalanul szolgál DVB-T alatt, ilyenkor legjobb szakembert hívni, az egyszeri 10-15 ezer forintos kiadás (antenna, beszerelés és beállítás) után biztosított a stabil vétel. Az analóg rendszerben bevált szobaantennával már nem biztos, hogy boldogulni fogunk, megeshet, hogy nagyobbra kell váltanunk.

 

Csak erősítős antennával lehet digitális adást fogni


Ez nem igaz és nem is célszerű erősítős antennára utazni. Ezek a modellek kisebbek és nem drágák, de folyamatosan áramot fogyasztanak és tápegységük egyben egy újabb hibalehetőség is. Célszerűbb jól méretezett és beállított passzív antennát beszerezni és kihasználni a legtöbb set top boksz által biztosított +5V rátáplálás lehetőségét, ami üzembiztosabban és olcsóbban növeli az antenna erejét, mint a külön táp.

dvb-t szobaantenna
dvb-t szobaantenna

 

A parabolaantenna jó DVB-T-hez is


Sokan keverik a digitális adásokat, illetve valamennyit egy kalap alá veszik. Emiatt kaphatnak szárnyra ilyen vélekedések, hiszen a műholdas platform volt az első, mely digitálisba (DVB-S) hajlott, aztán azt követte a kábel (DVB-C) és az antennás felszíni vétel (DVB-T, azaz MinDig TV). A parabolaantenna műholdas adásokhoz nélkülözhetetlen, minden egyéb más közeg kapcsán csak az utcakép rombolására alkalmas.

 

Sok csatorna lesz ingyen

Való igaz, hogy a MinDig TV kapásból 7 ingyenes csatornát kínál, ami pont néggyel több, mint amit a kizárólag szoba- vagy tetőantennával, analóg sugárzásra hangolt háztartások vehetnek. Ugyanakkor sehol sincs a kábeles kínálathoz képest – más kérdés, hogy a kábeles szolgáltatók előszeretettel csomagolnak egybe néhány tartalmasabb csatorna mellé akár tucatnyi semmire sem való töltelékárut, amit a MinDig TV a szűkös frekvenciakészlet miatt nem engedhet meg magának. Ez kikényszerítette, hogy a fizetős MinDig TV Extra Alap és Családi csomagokban számos igazán kedvelt és néhány ritkán hozott adó is szerepelhessen, anélkül, nincs túl sok csatorna, de azok zöme a jobbak közül való. Persze néhány különlegesség mindig hiányzik, különösen a sportrajongók számára kényes kérdés ez. Hogy tisztázzuk, 7 csatorna (M1 HD, M2 HD, Duna HD, Duna World, TV2, RTL Klub és euronews) teljesen ingyenes és kódolatlanul fogható, az összes többiért fizetni kell.

Az ingyenes MinDig TV csatornák
Az ingyenes MinDig TV csatornák
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.