Hirdetés

Thonet & Vander Hoch BT teszt - Német meglepetés

|

Jó ár-érték arányú hangsugárzót sikerült tervezniük a német mérnököknek, amely kisebb szobában vagy a nyaralóban megfelelő minőségű háttérzenét sugározhat számunkra.

Hirdetés

Nehéz belekötni a német Thonet & Vander hangsugárzójába, hiszen a Bizsók Manufaktúra objektív mérései alapján a viszonylag egyszerű végerősítő egység és felépítés dacára az eszköz egyenletes átvitelt produkál, így a mély és a magas hangok is többnyire a helyükön vannak. Legyen szó elektronikus zenéről vagy egy vonósok által játszott klasszikusról, egyaránt elégedetten fogunk csettinteni, ha feltekerjük a hangerőt, ami ebben az árkategóriában viszonylag ritka. Sok gyártó szereti kiemelni a mély hangokat, hogy a vásárlók mértéktelen basszusigényeit kielégítse.

A két 460 mm magas doboz 70 watt (2×35 W) RMS teljesítmény leadására képes kétszer két darab 5,25 hüvelykes wooferével, illetve két tweeterével. A hangszórók fekete és sárga színekben pompáznak, így érdemes a vizuális élmény érdekében néha lekapni róluk a porszűrőket. A német felségjelzés a termék oldalán is látható, büszkék a precízségükre, ám a Thonet & Vander asztalosát mégsem dicsérnénk meg, hiszen az illesztések néhol nem tökéletesek, illetve a porvédők megmunkálása is összecsapottnak tűnik, persze lehet, hogy ez csak a nálunk járt tesztkészülékre volt igaz.

 

Mivel a hangfalat kifejezetten számítógépek mellé ajánlják, hátoldalán egy dual RCA-csatlakozó kapott helyet az AUX-bemenet mellett, illetve a termék dobozában egy remek, 3,5 mm-es RCA-kábelt is találhatunk, így a Hoch BT külön vezeték megvétele nélkül is könnyen összeköthető asztali gépünkkel, notebookunkkal vagy más mobileszközünkkel. A BT pedig ezúttal nem a betéti társaságot, hanem a Bluetooth-támogatást jelenti, így okostelefonunkról, táblagépről is átküldhetjük rá zenéinket, akár 10 méternyi távolságból is. Sőt a termékhez mellékelnek egy távirányítót, így még a fotelből sem kell felkelnünk. Utóbbival válthatunk a bemeneti források között, kezelhetjük a Bluetooth-párosítást, elnémíthatjuk a hangszórókat, hangosíthatunk, halkíthatunk, illetve kiemelhetjük a mély és magas hangokat.

 
Hirdetés

Sajnos az aktuális hangszínnel kapcsolatban semmilyen visszajelzést nem kapunk, így gyakran kell majd nyomogatnunk a reset gombot. A készülék oldalán pedig még kevesebb lehetőségünk van, nem tekergethetjük a basszust és a magas hangokat. Ezek azonban csak apró negatívumok, valójában a Thonet & Vander a tudásához mérten remek ár-érték aránnyal rendelkezik, így nyugodt szívvel adjuk meg neki a PC World ajánlata díjat. Jó vétel lehet egy otthoni számítógép mellé, ám nagy mérete miatt helyet kell neki hagynunk asztalunkon. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor Kürbis nevű kisebb testvérét érdemes tüzetesebben megvizsgálnunk.

 

A Bizsók Manufaktúra mérési eredményei

Frekvenciaátvitel és torzítás

A diagramon fekete görbével a szobában mért átvitelt ábrázoltuk, pirossal a kvázi süketszobai átvitel látható. A diagramból jól látható, hogy 200 Hz alatt kicsit kiemelkednek a mélyek, illetve 2 kHz felett enyhén esik a magas hangok intenzitása, majd 10 kHz felett egy kicsit erősebb kiemelés tapasztalható. Összességében viszonylag egyenletes átvitelt produkál a doboz, ami szép eredménynek mondható az egyszerű felépítés és konstrukció ellenére. A torzítási viszonyok megfelelőek, egészen tisztességes képet mutatnak.

 

Impedancia és fázis

Az impedanciagörbe (fekete) viszonylag szép, a teljes hangfrekvenciás sávban nem ereszkedik nagyon alacsony értékre. Az impedancia kb. 250 Hz-en éri el a minimumát, melynek értéke 5,3 ohm, maximuma valamivel 10 ohm felett található, ami a szép fázisgörbével (piros) együtt egy könnyen „hajtható” hangdoboz képét mutatja.

 

A beépített erősítő maximális effektív teljesítménye 13 W (5,6 ohm / 1 kHz), csúcsteljesítménye 26 W (5,6 ohm / 1 kHz), amely értékeket színuszos jellel mértük úgy, hogy a színuszjel ne torzuljon láthatóan a műszeren. A gyári érték ennél magasabb, valószínűleg más terhelő impedancián és jóval magasabb torzítás mellett mérték a magasabb értékeket. A teljes harmonikus torzítás maximális teljesítménynél 0,11 százalék (100 Hz), 0,076 százalék (1 kHz), illetve 0,18 százalék (10 kHz).

Frekvenciaátvitel

Hirdetés

Az ábrán az erősítő frekvenciaátvitele látható lineáris hangszínszabályzó állásnál (piros görbe), a hangszínszabályzók teljes kiemelése (kék és világosbarna görbék), illetve teljes vágása (lila és zöld görbék) esetén. Hiányoltuk a hangszínszabályzó állásának visszajelzését valamilyen formában, de ha kétségeink támadnak ezzel kapcsolatban, akkor elegendő a távirányítón a reset gombot megnyomni, és minden alapállapotba kerül vissza, így a hangszínszabályzók is lineáris állásba állnak.

 

Összességében egy viszonylag egyszerű végerősítő egységet és egy hozzá illeszkedő előerősítőt építettek a hangsugárzóba, amik egyébként megfelelően teszik a dolgukat. Az egyszerű hangsugárzó konstrukcióhoz jól illeszkedik az elektromos felépítés is.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.