Hirdetés

Tintafelhőkről álmodunk, okosnyomtatókkal



|

Mindenütt felhőkbe botlunk, ma már a nyomtatás sem mentes a cloud technológiáktól. Sőt, a jövő már a küszöbön áll. Videón mutatjuk be, hogy a HP TopShot miként szkennel 3D tárgyakat, és használja fel a képet akár okosnyomtató alkalmazásokban.

Hirdetés

Mindenütt felhőkbe botlunk, ma már a nyomtatás sem mentes a cloud technológiáktól. Sőt, a HP képalkotó üzletágának (Imaging and Printing Group) Dublini bemutatóját végignézve úgy tűnik, hogy ez az, ami új lendületet adhat a nyomtatás világának. Válság van ugyan, és ez az utóbbi években visszaesésként éreztette hatását, de a HP hosszú távon nézve mégis kétszer annyi nyereséget termel most, mint 2001-ben, és az utóbbi 10 évben forgalma 19-ről 26 milliárd dollárra nőtt.

 

 

 

 

A vállalat vezérigazgatója, Vyomesh Joshi kiemelte prezentációjában, hogy az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) fokozott szerepet játszik a cég folyamatos növekedésében. Hangsúlyozta, hogy a HP továbbra is segít ügyfeleinek többet kihozni a digitális tartalmakból és kifejezetten izgalmasnak találta azt, amint a technológia átformálja a mindennapi életünket és kultúránkat is. Joshi Úr fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a HP nem egy nyomtatós cég - habár e téren alapvető hatással volt és van a világra -, hanem egy olyan vállalat, melynek célja, hogy segítsen az embereknek jelentőségteljes nyomot hagyni.

 

 

 

A bemutató mellett betekinthettek a partnerek és újságírók a HP fej összeszerelő üzemének működésébe is egy túra erejéig.

 

HP TopShot, a legjobb fej

 

Az esemény alkalmával új továbbfejlesztett webképes nyomtatókat mutatott be a HP. Közülük a fogyasztói-kisirodai szegmensben mindenképpen kiemelkedően érdekes lehet az új HP TopShot LaserJet M275. A készülék legszembetűnőbb újdonsága az új „szkenner", mely 3D-s, azaz mélységgel rendelkező kisebb tárgyak szkennelésére is alkalmas. A rendszer e célból a hagyományos síkágyas lapolvasó felett egy karra szerelt CMOS alapú kamerát is tartalmaz, a kamera mellett három, eltérő szögbe állított LED fényforrást is elhelyeztek.

 

 

 

 

A kamera három fotót készít LED világítással és hármat a környezeti fényt felhasználva, majd ezeket kombinálva állítja elő a végső képet. Ennek minősége a megvilágítottság szempontjából hasonló ahhoz, mint amit egy mini fotóstúdióval és egy olcsóbb fényképezőgéppel elérhető, csak lényegesen kevesebb erőfeszítéssel és gyorsabban dolgozhatunk. Másolásra is és bármelyik alkalmazásban is használhatjuk az így nyert képet, például feltölthetjük az eBayre. A TopShot új szkennere összhangban áll az ePrint célkitűzéseivel, azaz időt és munkát takarít meg a felhasználók, ügyfelek számára. 

 

 

 

 

A készüléket kiegészíti a HP Wireless Printing szolgáltatás, mely számos Wi-Fi-s HP nyomtatóban megtalálható lesz. Lényege, hogy nem kell a helyi Wi-Fi hálózathoz csatlakoznunk ahhoz, hogy hozzáférést nyerjünk a nyomtatóhoz, kényelmesebben és gyorsabban juthatnak el a vendégek a nyomtatásig. 2010-ben elsőként szállított a HP felhő alapú mobil nyomtatásra alkalmas nyomtatókat, melyek ma már 79 eurós ártól is kaphatók.


Okostelefon, okostévé, okosnyomtató

 

Általános IT trend, hogy kevesebb időt töltenek az emberek a noteszgép előtt és sokkal többet a táblagéppel vagy okostelefonnal. A HP sikeresen eltalálta ezt a váltást a nyomtatás tekintetében, hiszen az ePrint és AirPrint révén ezekről a mobil eszközökről is lehet nyomtatni, illetve a nyomtatón futó alkalmazások révén a beszkennelt adatokat különféle szolgáltatásokba továbbíthatjuk.
Az Inkjet piacon 2009-ben 15 százalékot esett, de ezen a szinten stabilizálódott is azóta. Mindeközben - az ePrint okosnyomtató funkcióknak is köszönhetően - a Business Inkjet terület vagy 30 százalékot nőtt, míg 7 százalékot estek az általános nyomtatók. Egy globális változás, hogy mindinkább kelendőek a vezeték nélküli készülékek.


Amint szolgáltatásokat építenek a normál nyomtatók köré, úgy funkciójuk teljesen megváltozik, ahogy a telefonok és az okostelefonok szerepe is teljesen differenciálódott. A nyomtató sem pusztán a nyomtatás helye, ahogy az okostelefon sem a puszta beszélgetésre való. Ellentétben azonban az okostelefonos alkalmazás-tartási szokásokkal a nyomtatóalkalmazások felhasználói nem olyan csapongóak, mint az smartphone tulajdonosok, az alkalmazásokat hosszú távon is használják, ha egyszer úgy döntöttek, hogy a nyomtatóra telepítik őket. Jelenleg mintegy 100 applikáció érhető el a HP platformján az EMEA területéről. A későbbiekben HP nyithat a rendszeren és külső fejlesztők számára is elérhetővé teszi felhő platformját.

 

Az alkalmazások célja továbbra is, hogy megkönnyítse a nyomtatást illetve a különféle tevékenységeket a nyomtatón is elvégezhetővé tegye. Eddig a szövegszerkesztés vitte a prímet a nyomtatásban, de ez megváltozni látszik és lassan többségbe kerülnek az internetes nyomatok. Persze továbbra is azt vetjük papírra, ami igazán fontos számunkra - például adóívek, fotók -, ugyanakkor az ideiglenes információkat, például menetrendeket is papíron legkönnyebb használni.

 

Az ePrint tehát növekszik. Az első e-mail címmel (ePrint social ID) rendelkező nyomtatók óta bevezették a szabadon választható email cím használatát, mi sokat lendített a szolgáltatás használhatóságán.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.