Hirdetés

Titkosítást mindenki merevlemezére!



|

A merevlemez-gyártók közös megegyezése alapján a jövőben egy HDD, SSD, vagy pendrive az erős jelszó hiányában csak papírnehezék lesz.

Hirdetés

 

encryption-shield.jpg
Adataink biztonsága mindig is fontos szempont volt, az utóbbi időkben pedig egyre nagyobb a fenyegetettség - nem csak az adathalászoktól kell félnünk, mellettük szintén nagy veszélyt jelentenek az eltulajdonított, vagy eladott eszközök is. Ezekről később könnyedén beszerezhető a kívánt információ. 

 

A jövőben nem kell ilyen problémától tartanunk, a merevlemez-gyártók ugyanis egy közös megegyezésre jutottak - a mostantól készülő meghajtók teljeslemezes titkosítási szabvány alapján készülnek majd.

 

Az ötlet végett egy HDD, SSD-meghajtó vagy akár pendrive a kellő - és mellesleg erős - jelszó nélkül hozzáférhetetlen. A jelszót ráadásul még a gép bootolása előtt meg kell adni. Egy kihúzott flashdrive, kikapcsolt laptop, vagy szerverből eltávolított meghajtó is használhatatlan enélkül. Jelszó nélkül csupán papírnehezéknek jók, még az eBayen sem lehetne eladni őket.

laptop_lock2.jpg
  

A védelmet amint beállították, a végfelhasználók nem férhetnek hozzá, és nem tudják azt módosítani. Az ígéretek szerint a titkosítás miatt nem lassulnak be a meghajtók íráskor és olvasáskor sem. Az energiát nem igénylő megoldás észrevehetetlen marad a felhasználók számára, legalábbis ezt ígérik.

 

A TCG-csoport nem csak egy szabványt ajánl, külön módszereket kínálnak a "mezei" PC-használóknak és az üzleti ügyfeleknek. Az Opal a minimum feltételekkel segít a PC-k és laptopok meghajtóin, míg az üzleti változat szervereknél és nagyobb alkalmazásoknál hasznos. Külön tájékoztató szól arról, hogyan működik együtt az új a régi titkosításokkal. A TCG szabványai támogatják az ATA-t (soros, párhuzamos), SCSI SAS-t, Fibre Channelt és ATAPI-t.

 

A Trusted Computing Group tagjai közé egyébként olyan gyártók tartoznak, mint a Fujitsu, Hitachi, Seagate, Samsung, Toshiba, Western Digital, Wave Systems, LSI, ULink, vagy az IBM. A tervek szerint a következő öt évben minden gyártószalagról legördült meghajtó titkosítva lesz, ráadásul ez semmi többletköltséget nem jelent majd a vállalatok számára.

 

A TCG tagjai közül már több gyártó kínálatában is van jelenleg olyan merevlemez, amely a most elfogadott szabványt már alkalmazza - ezeket a meghajtókat például a Seagate, Fujitsu és a Hitachi kínálatában kell keresni.  A szabványokról bővebben itt olvashatnak.

 

laptop-lock.jpg
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.