Hirdetés

Töltsük készülékeinket vezeték nélkül



|

A Wireless Power Consortium egy új megoldáson dolgozik, amellyel készülékeinket vezetékek nélkül tölthetnénk fel, drótkupacok nélkül.

Hirdetés

 

untitled.jpg
A Wireless Power Consortium egy egységesített szabványon dolgozik, amelynek eredményeként hordozható elektronikai készülékeink - mobiltelefon, digitális fényképező, kamera, MP3-lejátszó, DVD-lejátszó, netbook, notebook - akkumulátorát vezeték nélkül tölthetjük fel.

 

A ma piacon lévő eszközöknek azonban nem csak funkcióikból, de még márkájukból adódóan is más-más csatlakozóik vannak. A nyílt konzorcium tagjai ezeket a modellenként eltérő csatlakozókat szeretnék helyettesíteni egy lapos töltőpanellel, amely a mágneses indukció elvén működik.

 

A mi dolgunk mindössze annyi, hogy az ilyen töltésre alkalmas készüléket a panelra tesszük.

 

A konzorciumnak jelenleg kilenc tagja van: a Logitech, a Philips, a Sanyo, az Olypmus, a ConvenientPower, a Fulton Innovation, a National Semiconductor, a Sang Fei és a Texas Instruments.

 

A gyártók többségének már van vezeték nélkül tölthető terméke. A Philips például elektromos fogkeféknél alkalmazta a technológiát, míg a Sanyo a Wii táviránytójának töltését oldotta meg vezetékek nélkül. Ezek a megoldások azonban csak szigorúan az adott terméknél működnek - nem csak formai okokból, hanem például a frekvenciatartomány miatt is. Épp ezért jött létre a szövetség a cégek között: szeretnék megoldani, hogy ne kelljen inkompatibilis töltőkkel küzdenünk.

 

untitled2.jpg

 

A szövetség első lépésként egy olyan nemzetközi sztenderdet szeretne felállítani, amely a mágneses indukció elvén működő töltőknél 5 watt energiát képes átadni - ezzel lehetőség nyílna a mobiltelefonok vezetékes töltőit teljesen leváltani (a vezeték nélküliek ugyanannyi idő alatt végeznek az akkuk feltöltésével). A második lépcsőként az energiaigényesebb eszközök szolgálnak, mint például a laptopok, amelyek már 100 wattos adaptereket igényelnek.

 

Ha minden terv szerint megy, és a nyílt szövetséghez további gyártók is csatlakoznak, talán 1-2 év múlva kidobhatjuk a drót-és töltőhalmazokat, amelyekkel feltöltjük telefonunkat, MP3-lejátszónkat, fényképezőnket, notebookunkat. Ezeket szeretnék helyettesíteni egy egységesen, mindenhez használható, vezeték nélküli töltővel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.