Hirdetés

Tovább zöldülnek a cégek



|

Az Intel és a Nokia bejelentették, hogy ezentúl jobban ügyelnek a környezetre, az MSI pedig energiatakarékos módot vezet be következő laptopjain. Cégek és a környezetvédelem.

Hirdetés

Az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója, és a Nokia, az első számú mobiltelefon-gyártó bejelentették, hogy ezentúl kevesebb káros hatással lesznek a környezetre.

 

greentech_k.png
A Nokia beszállt a World Wildlife Fund (Vadvilág Alapítvány) Climate Savers (klímamentők) programjába, míg az Intel 1,3 milliárd kilowattóra megújuló energiaforrás használatáról szóló igazolás vásárlását tervezi. Ez persze nem ugyanaz, mint direkt zöld energiát vásárolni, hanem az Intel a Sterling Planeten keresztül vásárol, amely cég szétosztja a zöld célokra adott pénzt az Egyesült Államok megfelelő energiatermelői között. Ezek a termelők szél-, nap, víz- és bioenergiát használnak forrásként az elektromos áram fejlesztéséhez. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által koordinált Green Power Partnership igazgatója, Matt Clouse nyilatkozata szerint a zöld energiát előállító cégek ezektől az igazolásoktól függenek, így tudják életben tartani vállalkozásukat.

 

A megújuló energiaforrás használatáról szóló igazolás hozzásegíti az Intelhez hasonló cégeket is ahhoz, hogy segítsék a zöld energiát termelő cégeket akkor is, ha közvetlenül nem tudnak környezetbarát áramot vásárolni saját létesítményeikhez. Bill Calder, az Intel szóvivője elmondta, hogy sok, zöld energiát termelő cég a nagy, közös energia-hálózatba tölti a megtermelt áramot, így a fogyasztók nem tudják, hogy éppen zöld energiát, vagy szénerőműben termelt áramot fogyasztanak - amennyiben persze értelmet tulajdonítunk egy olyan kérdésnek, hogy meg lehet-e különböztetni az elektronokat.

 

Calder elmondta, hogy az Intel az energiaköltségek mellett ruházott be a megújuló energiaforrásokba, hogy segítse minél több zöld energia előállítását, és remélik, hogy hamarosan más nagyvállalatok is követni fogják példájukat, így a zöld energia ára is csökkenhet.

 

greentech2_k.png
Létezik olyan áramtermelő cég, amely zöld áramot is termel, de így egy olyan cégnek, mint az Intel, amely sok telephellyel rendelkezik, számos különböző beszállítóval kéne egyezkednie, ami nem egyszerű dolog tekintetbe véve az egyes államokban eltérő energiaár-támogatást és szabályzást. Ilyen igazolások kiváltásával a vállalatok nyomon követhetik környezetre gyakorolt hatásukat, és elérhetik környezetvédelmi céljaikat akkor is, ha nem tudnak egyenesen zöld áramot vásárolni.

 

Az Intel már nem használ ólmot és halogéneket a processzorgyártáshoz, mot pedig zöld áramot vásárol - van más oka is erre azontúl, hogy csökkenteni akarta környezetre gyakorolt káros hatását? „Ezek közül a cégek közül sok áll direkt kapcsolatban a fogyasztókkal, így rengeteg pénzt költenek a brand-alakításra és PR-ra, ennek pedig egy - és nem is legdrágább - módja a környezetvédelmi érzékenység." - mondta Clouse.

 

Az Intel nem tette közzé, mennyibe kerül az 1,3 kilowattóra megvásárlása, de Clouse becslése szerint 2 és 4 dollár között fizethetnek ezer kilowattóránként, így az éves beruházás 2,6 millió és 5,2 millió dollár közé tehető.

 

Lépett a Nokia is

 

solar_k.png

Ugyanaznap a Nokia bejelentette, hogy 2010-re energiafogyasztásának felét zöld árammal fogja kielégíteni, valamint 2012-re energiaigényét 6 százalékkal csökkenteni fogja, valamint a mobiltelefon-töltők energiapazarlását is visszafogja.

 

A Greenpeace nemrég sorolta vissza a Nokiát a környezettudatos cégek listáján az első helyről a kilencedikre, mivel - bár elismerték a termékekben lévő káros anyagok visszaszorításának fontosságát - úgy ítélték meg, hogy egyes országokban az újrafeldolgozási programok támogatása távol van a kielégítőtől.

 

Az MSI laptopja

 

A tajvani laptopgyártó Micro-Star International (MSI) egy Turbo-akkumulátor módot tervez létrehozni játékosoknak szánt termékeiben, hogy növeljék az elem élettartamát és így környezetbarát eszközt állítsanak elő.

 

A laptopok a G-sorozat következő generációját alkotják majd. Ilyen például a GX600, amelyen egy külön gombbal vezérelhetik a felhasználók az processzor-órajel túlhúzását. Bár a túlhúzást a nagy melegedés miatt csak asztali gépeken szokták javasolni, az MSI a GX600-ban újfajta hűtési technológiát használt, így a processzorhő nem tehet kárt más alkatrészekben.

 

A következő generációs laptopon a gomb egy újabb funkciót is kap, ez lesz a Turbo-akkumulátor mód. Ez csak akkor lesz elérhető, ha a laptop akkumulátorról üzemel, hálózatba dugva nem.

 

Sam Chem, a vállalat kereskedelmi üzletágának vezetője elmondta, hogy ez az új mód akár 20 százalékkal is meghosszabbíthatja az akkumulátorok élettartamát.

 

Egyre több és több vállalat figyel fel a környezetvédelem fontosságára - vagy legalábbis arra, hogy megéri ezt kommunikálni a vásárlók felé. Ahogy Fudzsio Cso, a Toyota Motors elnöke mondta: „A környezetbarát autó hamarosan már nem választás kérdése lesz, hanem szükséglet."

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.