Hirdetés

Tovább zsugorodnak az asztali PC-k



|

A microATX már túl nagy, a mini-ITX sem elég kicsi, a mini barebone-oknál sok a kompromisszum, ezért egyre erősödik egy, még alig egyéves formátum, amelynek akár esélye is lehet a DIY-sikerre.

Hirdetés

Minden integrálódik, minden zsugorodik, minden egyre közelebb kerül egymáshoz, legyen szó akár mobil eszközről, notebookról vagy akár asztali PC-ről. Az asztali PC sokáig csak normál ATX méretben volt komolyan vehető, majd ahogy a chipkészletek egyszerűsödtek, a vezérlők pedig a CPU-ba kerültek, a microATX is egyre vonzóbb lett. Ma már ott tartunk, hogy a mATX-nél nincsen kompromisszum sem szolgáltatás, sem pedig teljesítmény terén.


Hirdetés


Aztán jött a mini-ITX, amely 17×17 cm méretű, mégis, a mai mITX lapokon minden szükséges szolgáltatást megtalálunk, a portok száma is elegendő, csupán az SLI/CFX-ről és egy-két extráról kell lemondanunk. Azonban sokaknak még ez sem volt elég kicsi, ezért jöttek a NUC-ok és klónjaik. A Next Unit of Computing az Inteltől származik és 10×10 cm-es alaplapot ír elő, amely mindenestül egy kb. 3-5 cm-es dobozba belefér. Ez a méret már megköveteli a mobil SoC-k, CPU-k használatát, már csak a hűtés miatt is, sőt, a legkisebb modellekbe 2,5 colos tároló sem fér.



mini-STX

Kellett hát egy köztes szabványméret, amely még abszolút asztali komponensekkel dolgozik, azonban kisebb, mint a mini-ITX. Ez lett a mini-STX, amit tavaly az Intel 5×5 néven mutatott be és a lényege, hogy tokozott, foglalatba szerelhető és cserélhető CPU-val dolgozik. Az 5×5 inches alaplap nagy részén így az LGA foglalat "terpeszkedik el", a memória SO-DIMM-formátumú, SSD-re pedig SATA és M.2 foglalat szolgál. Még egy fontos kiegészítés hiányzik a mini-STX alaplapokról, ez pedig a PCIe foglalat, illetve egy mPCIe azért a legtöbb alaplapra felkerült. A miniatűr mérethez a lapos kivitel is hozzátartozik, így a hátlapon egymás mellett, nem pedig egymásra halmozva találjuk a portokat.



Új asztali PC-szabvány a láthatáron?

A 65 Wattos CPU-ig használható mini-STX formátum érdekes, ráadásul az ECS és az ASRock erre épülő barebone és készre szerelt gépei is bizakodásra adnak okot, a kérdés csupán az, hogy a DIY-piacra be tud-e törni és hogy egyáltalán szükségünk van-e rá. A mini-STX-es gépek kb. 15×15 cm-esek és 1,5-2 literes házba kerülnek, ám egyelőre ilyen házat nem igazán találunk a boltok polcain, ahogy az alaplapokból sem fullasztó a kínálat. Pedig ha ez a kettő adott, a többi alkatrész könnyedén elérhető és noha a 10×10 cm-es mini PC-knél érezhetően nagyobb gépet kapunk, egy 65 W TDP-s Skylake asztali CPU a világ összes szuper minigépét megeszi reggelire. Miután standard LGA foglalattal van dolgunk, a hűtést is egyszerűen megválaszthatjuk, így háztól és CPU-tól függően gyári Intel, vagy egyedi torony-, illetve vízhűtés is kerülhet a gépbe. A végeredmény: könnyen építhető és bővíthető, rugalmas asztali PC-belső, miniatűr, még mindig könnyedén a monitor mögé rejthető méret, a ház nagyságától függően akár túlméretezett, csendes hűtés és szuper teljesítmény elérhető áron. Mindezeket egybevetve nem is olyan meglepő, hogy a PC-házgyártó cégek már kísérleteznek mini-STX házakkal, így például a SilverStone már mutatott is ilyet az év elején, és az Akasa is készül egy mSTX megoldással. A nagyobb elterjedésre, egyedi mSTX alaplapokra azonban még várnunk kell, de ez nem is csoda, hiszen még az egyéves születésnapja sem volt meg az mSTX-nek.



Mi személy szerint örömmel látnánk egy, a mITX-nél kisebb, de a mini PC-knél jelentősen erősebb, asztali PC-módjára könnyen bővíthető formátumot a barebone-ok után a DIY világában is. Hajrá mSTX!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.