Hirdetés

Trust GXT 280 Illuminated Keyboard teszt: fény az éjszakában

|

Teszteltük a Trust gamereknek szánt, megvilágított gombokkal ellátott billentyűzetét.

Hirdetés

A megvilágított billentyűzetek hazai piaca sokáig meglehetősen szűkösnek volt mondható, köszönhetően a lokalizáció hiányának, illetve a kategóriában tapasztalható magas vételáraknak, azonban az utóbbi hónapokban számtalan olyan klaviatúra került forgalomba, amely megfizethető áron kínálja a háttérvilágítás kényelmét. Ebben a szegmensben lépett a szorítóba a Trust „GXT 280 Illuminated Keyboard” is, amely a mezőny egyik legjobb ár-érték arányával büszkélkedhet.

Hirdetés


Játékra tervezve

A termék csomagolását tekintve már első pillantásra egyértelmű, hogy a gyártó mely vásárló réteget tekintette elsődleges célpontjának a klaviatúra megalkotásakor, mindez azonban nem jelenti azt, hogy általános felhasználás során ne profitálhatnánk a megvilágított billentyűk előnyeiből. A csomagolást felnyitva a periférián felül csak némi marketing anyagot találhatunk, sem egyéb kiegészítőt, sem meghajtó programot tartalmazó lemezt nem mellékelt a Trust. Utóbbi nem jelent különösebb problémát, hiszen a billentyűzetet a géphez csatlakoztatva az azonnal használatba vehető, Windows 7/8/8.1 rendszerek alatt az extra multimédiás gombok működésével sem lesz probléma.


Kibontva az eszközt örömmel konstatáltuk, hogy a gyártó ezúttal nem esett túlzásba a „gamer” stílusjegyek alkalmazásával, így visszafogottabb íróasztalra helyezve sem lóg ki az összképből a „GXT 280”. A billentyűket tekintve jelen esetben is közepesen magas, a mechanikus klaviatúrák megjelenését idéző megoldással szembesülhetünk, azonban mindez természetesen csak a szemünknek szól, ebben az árkategóriában egyelőre a megszokott, membrános technológiával operálnak a piaci szereplők. Jó hír, hogy a klaviatúra teljes mértékben honosított, ezáltal minden betűt ott találunk, ahol azt már megszokhattuk, ráadásul az „Enter” sem esett a lokalizáció áldozatául, így teljes méretben kapott helyet az eszközön. Az anyagválasztást illetően sem nyúltak mellé a Trust mérnökei, mert a klaviatúra viszonylagos olcsósága ellenére sem ropog, vagy nyaklik a normális használat során, a felhasznált műanyagok tapintása kellemes, a csúszásgátló talpak pedig stabilan helyén tartják az eszközt még a legnagyobb játék hevében is. A billentyűk nyomáspontja határozott, ugyanakkor nem igényel nagy erőkifejtést, a gépíráson edződött ujjaink pozícionálását pedig a felület megmunkálásával kiemelt „F”, illetve „J” gombok segítik. A leütések hangja ugyan nem bántó, csendesen gépelni azonban ezen a klaviatúrán sem lehet, így aki éjszakai munkát tervez az alvó párja mellett, biztosan talál majd jobb választást a Trust termékénél.


A fény vezessen utadon

A gombok feliratai kikapcsolt megvilágítás mellett jóformán teljesen bele szürkülnek a fekete alapszínbe, azonban az élesebb szeműek (no és a gépírni tudók) kikapcsolt háttérfény mellett is boldogulnak majd a „GXT-280”-nal. Mindenki más jobban jár, ha nappal is aktiválja a világítást, amely erőssége három lépésben szabályozható, illetve akár teljesen ki is kapcsolható az arra szolgáló dedikált gomb segítségével. Az újdonság palettáján három szín szerepel: igény szerint piros, sárga, illetve zöld megvilágításból választhatunk, a sokak által preferált fehér sajnos ezúttal sem érhető el. A piros értelemszerűen jól elkülönül a két másik árnyalattól, a zöld és a sárga azonban már nem mutat markáns eltérést, különösen a klaviatúra egyes részein tűnik úgy, hogy csak elhanyagolható különbség van a két változat között. A fény eloszlása homogénnek tekinthető az elsődleges területeken, ráadásul a multimédiás gombok is megvilágított kivitelűek, azonban némely karakter (mint például a jobbra nyíl, vagy az F12) érezhetően gyengébben tündököl társainál. A funkció gombok visszajelző fénydiódái sajnos nem követik hűen a beállított színárnyalatot, ehelyett minden esetben pirosban pompáznak, azonban ez a mindennapos használat során egyáltalán nem tekinthető zavaró jelenségnek.


Általános felhasználás mellett ugyan nem markáns kérdés az egyszerre leüthető billentyűk száma, azonban tekintve, hogy alapjaiban véve játékosoknak szánt perifériáról van szó, ilyen módon is próbára tettük az eszközt. A Microsoft e célra szolgáló weboldalán folytatott teszt alapján arra jutottunk, hogy a legtöbb esetben négy klasszikus billentyű, valamint a SHIFT, vagy a CTRL egyidejű lenyomása nem okoz problémát a periféria számára, sőt, bizonyos kombinációk esetén még egy hatodik gomb lenyomását is elviselte a tasztatúra.


Társ a mindennapokban

A több hetes használat során kifejezetten pozitív összkép alakult ki bennünk a billentyűzettel kapcsolatban, egyetlen dologgal nem tudtunk megbarátkozni, ez pedig a leütések által keltett, a vártnál valamivel hevesebb zaj. Fontosnak tartjuk azonban hangsúlyozni, hogy ez erősen szubjektív tényező, így mindenképpen érdemes egy próba erejéig esélyt adni az eszköznek, hiszen a „GXT 280” képében egy valóban kiváló ár/érték aránnyal rendelkező kiegészítőt rakott le az asztalra a gyártó. A gombok megvilágítása elsőrangú, a felhasznált anyagok minősége megfelelő, a vételár pedig már-már megdöbbentően alacsony: egyes nagyáruházakban nem egészen 8.000 forintért megvásárolható a klaviatúra, amely figyelembe véve a konkurencia árképzését, valamint a periféria általános kivitelezési minőségét, vitán felül ajánlott választássá teszi a Trust termékét.


Névjegy

- Teljesítmény: 7
- Megjelenés: 8
- Minőség: 7
- Ár/érték arány: 10

Előny: szemérmetlenül olcsó, kellően erőteljes megvilágítás, teljes honosítás
Hátrány: hangos a gépelés, nincs fehér háttérfény

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár