Hirdetés

Tud számolni az RTL Klub, vagy sem?



|

A csatorna szerint 1 GB = 1024 MB. Valóban?

Hirdetés

Ugyan nem várhatjuk el, hogy egy országos kereskedelmi csatornánál mindenki lépést tartson a számítástechnika rohanó világával, de egy kvízjátékban -- ahol a tudásunkat szó szerint kamatoztathatjuk -- bizony nem ártana a kérdéseket pontosan feltenni. De mi is a probléma?

 

Arról van szó pontosan, hogy a 31-i adásban elhangzott kérdésre -- miszerint: "Hány megabájt egy gigabájt?" -- az 1024-et fogadták el az 1000 helyett. Valóban, régen így tanították az iskolában a számítástechnika órán, de ez így nem egészen pontos. A helyes válasz az 1000 lett volna, ha az SI mértékegységre vonatkozóan teszik fel a kérdést.

 

Márpedig a mértékegységekből -- gigabájt és megabájt -- ítélve a kérdés erre vonatkozott, tehát 1 gigabájt az 1000 megabájt. Az 1024 abban az esetben lenne helyes, ha a kérdést az IEC szabványnak megfelelően tették volna fel tehát, hogy "Egy gibibájt (GiB) hány mebibájt (MiB)?". A képzavart az okozza, hogy a Wikipedia szerint "1998-ig előtt a számítástechnikában is az SI szabvány decimális prefixumait használták a bináris prefixumok jelölésére", így a mai napig sokszor helytelenül használják a mértékegységet. Épp ez okozta a problémát abban az esetben is, amikor a merevlemezgyártókat beperelték amiatt, hogy a HDD-re ráírt kapacitás gigabájtban valójában nem a valódi tárhely méretét jelöli, hanem annál kevesebbet. Ráadásul, manapság szinte minden tárolóeszköz az ezres váltószámot használja -- memóriakártyák, DVD lemez, flash meghajtók stb. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Microsoft továbbra is az 1024-es váltószámot használja, míg a nyílt forráskódú programoknál egyre inkább terjed az új mértékegység.

 

Ráadásul hazánkban még nem döntötték el, hogy melyik legyen a hivatalos formátum, de ez esetben a feltett kérdésre mindkét válasz helyes lehetett volna, aminek egy kvízműsorban nem sok értelme lenne.

 

Tehát a jelen állás szerint az átváltás helyesen így alakulna:

 

1 GB = 1000 MB

illetve,

1 GiB = 1024 MiB

 

Akit bővebben érdekel a mértékegységekkel kapcsolatos téma, az a kapcsolódó linkek között kedvére válogathat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.