Hirdetés

Túlhajtás Core i7-tel: ASUS Rampage II Gene



|

Mindenki várta, mint a messiást, a Rampage II Extreme mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Rampage II Gene személyében megérkezett az első komolyabb vérfrissítés.

Hirdetés

Az ASUS egyike volt azon gyártóknak, akik szinte azonnal reagáltak az Intel Core i7-es processzorok megjelenésére. A P6T Deluxe alaplapokat nem sokkal később a Rampage II Extreme követte, amely kinézetre és a specifikációs listáját áttekintve ugyan elődjéhez hasonlóan az abszolút csúcsot képviselte, az extrém túlhajtást kedvelő felhasználók valahogy mégsem tudták igazán megszeretni a lapot.


A Rampage II Gene feladata tehát nem egyszerű: azokat kell meggyőznie az ASUS Core i7-es platformjának teljesítményéről, akik csalódtak az elődmodellben, illetve eszük ágában sincs kizárólag alap órajelen járatni az Intel csúcsprocesszorait.

20090325-asus-gene-alaplap.jpg

 


Kicsiben az erő


A gyártó azonban nemcsak az előbb említett két szempont alapján tervezte meg az újdonságot, hanem láthatóan új piacokat és felhasználókat is megismertetne a RoG-széria előnyeivel. A Rampage II Gene ugyanis nem a megszokott, csúcskategóriás alaplapokra jellemző méretben kerül le a gyártósorokról, hanem az elsősorban multimédiás és irodai felhasználásra javallott microATX-szabványban rögzített értékeknek felel meg a formája és elrendezése. Az óriási számítógépház-tornyok helyett tehát akár SFF- (Small Form Factor) házak megvétele mellett is dönthetünk, csupán arra kell figyelnünk, hogy a kis vázban a szükséges tér mellett a normál PC-s tápoknak kialakított rekesz is meglegyen.


Mi magunk nem ezt a szegmenst gondolnánk a Rampage II Gene elsődleges célpontjának, hiszen azért mégis csak egy erős tuningképességekkel felvértezett termékről van szó, amelynél a tulajdonosok nagy része várhatóan mind a két PCI Express ×16-os bővítősínt kihasználja majd. A dupla kártyahelyet foglaló grafikus vezérlők párba kötésénél sajnos le kell majd mondaniuk az egyéb bővítésről, a PCIe ×4 mellett a sima PCI-foglalat is takarásba esik a két felső kategóriás VGA miatt. Markáns csökkentést tapasztalhatunk a tápellátásért felelős fázisok számát illetően. Míg az Extreme változaton 16-3-3-3-as – CPU-QPI/DRAM-északi híd-memória - felállást találhattuk meg, addig a Gene-re csupán 8-2-2-2-es csoportot terveztek a mérnökök. Hogy ez a lépés mennyire befolyásolja az alaplap teljesítményét, az nemsokára kiderül, addig azonban érdemes szót ejtenünk a Gene BIOS-áról is.

 
20090325-asus-gene-meres-kicsi.jpg


Amellett, hogy az extrém túlhajtók megtalálhatják a hobbijukhoz szükséges beállításokat, a kezdőknek is sokféle lehetőséget kínál az ASUS. Még a végleges verziót megelőző béta állapotú BIOS is jóval áttekinthetőbb, mint az Extreme-et vezérlő bármely rendszerszoftver, nincs az az érzése az embernek, hogy ezt a hardvert tényleg csak az a bizonyos extrém tuningos réteg értheti meg igazán. Persze tökéletes BIOS nincs: már most, a magyarországi bevezetés előtt kikerült egy javított változat, amely leírása szerint elvileg a magas BCLK-frekvencia és a hibernálás állapotának viszonyát javítja. A valóságban azonban nemcsak ezen a ponton fejlődött a lap, hanem teljesítmény terén is sikerült előrelépéseket tenni.


Túlhajtásban profik


Úgy döntöttünk, hogy a túlhajtással kapcsolatos tapasztalatok gyűjtésének feladatát rendhagyó módon az ebben igencsak jártas OC Team Hungary tuningcsapatra bízzuk. A két főből álló „alakulat” azonnal meg is kezdte a Rampage II Gene-vel történő ismerkedést, a komoly eredményekre pedig nem kellett sokat várnunk. Az első és talán legfontosabb tény, hogy a Gene-vel 221 megahertzes BCLK-üzemfrekvencián is stabilan üzemeltették a rendszert, sőt, ez a szint nemcsak a CPU-Z validálására elegendő, hanem különböző mérőprogramok futtatására is alkalmas. A processzor névleges órajelét tekintve is meglepően jól szerepel a Gene, a csapat Core i7 965 Extreme tesztprocesszorának üzemfrekvenciáját egészen 4636 megahertzig sikerült megemelni, mindezt bekapcsolt HyperThreading technológia mellett!

 

octeam_gene_k.jpg


Jó Gábor az OC Team Hungary-től ekképp fogalmazott: „Mint minden tuninggal foglalkozó ember, mi is minél többet szeretnénk kisajtolni minden eszközből. A Gene ebben tökéletes partnernek tűnik. A tesztek gőzerővel folynak tovább a műhelyünkben, és remélhetőleg hamarosan újabb eredményeket közölhetünk weboldalunkon. Végszóként talán annyit mondanánk a Rampage II »belviszály« tekintetében, hogy Extreme vs. Gene: 0:1. Kicsi a bors, de erős!”

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.