Hirdetés

Túlkínálat flash memóriából



|

A vásárlók egyelőre örülhetnek, a gyártók azonban már kevésbé.

Hirdetés

Későn reagáltak a gyártók, állítja még a DRAMeXchange (az egyik legfontosabb internetes forrás a memória árak és trendek tekintetében, egyfajta RAM-tőzsde), hiszen nekik kellett volna jobban odafigyelni a piac alakulására, és visszafogni a termelést. Mivel ez nem történt meg, a boltok polcai roskadásig vannak az elsősorban képek, zenék és más adatok tárolására szolgáló NAND flash alapú készülékekkel.


A tajpeji székhelyű piackutató szerint a nehéz piaci helyzet ellenére idén 149 százalékos növekedés várható, bár a gyártók egyre kevesebb hasznot lesznek képesek ebből realizálni. A NAND flash memóriák ára átlagosan 20 százalékkal csökkent június hónapban, és a DRAMeXchange szerint árnövekedésre nem is lehet számítani szeptember végéig.


0723ddr2.jpg
 

 

Az árcsökkenés érzékenyen érintette a piac egyik legfontosabb szereplőjét, a Sandisket is. A cég második negyedéves „eredménye” 68 millió dollár veszteség volt, ugyanis hiába adtak el  120 százalékkal több chipet mint tavaly, már kevesebb, mint feléért találnak gazdára, az áraik pontosan 55 százalékkal csökkentek, és emiatt képtelenség volt profitot termelni. A helyzetre való tekintettel a Sandisk elhalasztotta legújabb gyárának építését 2009. áprilisáig, és valószínűleg egy már működő üzemében is leállítja a termelést. A közzétett negyedéves eredmények következtében a Sandisk papírjai 24 százalékot estek a tőzsdén.

Minket, vásárlókat egyelőre nem érint ennyire kellemetlenül a helyzet, hiszen a túlkínálat mindig árcsökkenést eredményez. Ami a gyártóknál 55 százalék, az persze sajnos a kiskereskedelemben nem pont ennyi az extraprofit szabályai szerint, ám mindenképpen számítani lehet az olcsóbb NAND flash chipekre. Leárazások várhatóak, és az új nagy kapacitású kártyák is igen barátságos árcímkét kaphatnak, sőt az olyan eszközök is olcsóbbak lehetnek majd amik csak közvetve érintettek, például az SSD meghajtók.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.