Hirdetés

Tűzoltókészülék noteszgépekhez?



|

Vajon biztonságos-e a líthium-ion akkumulátor technológia?

Hirdetés

Ugyanezzel a technológiával működő telepek milliárdjai üzemeltetnek mindent, mobiltelefonoktól a kamerákig. Folyamatos nyomás nehezedik a fejlesztőkre, hogy egyre kisebb méretben valósítsanak meg mind nagyobb kapacitású akkumulátorokat.

 

Mind a 4,1 millió Dell és az 1,6 millió líthium-ion egység a japán Sony Energy Devices cég celláit tartalmazta. Egy gyártási hiba következtében néhány ritka esetben túlmelegedtek, sőt lángra kaptak cellák (a Dell 6, az Apple 9 esetet regisztrált). A szakértők igyekeznek megnyugtatni az embereket, hogy ez nem az alaptechnológia hibája, hanem esetileg a sorozatgyártásé. A régebbi technológiáknál mintegy háromszor hatékonyabb líthium-ion akkumuláétorok összetett konstrukciók, melyek többrétű biztonsági rendszert tartalmaznak, érzékelőkkel, saját CPU-val és kémiai olvadóbiztosítékokkal. Így aztán zárlat esetén szinte minden esetben leáll a telep működése, mielőtt még komoly túlmelegedés, esetleg tűz keletkezne.

 

A Sony néhány Vaio laptopban is alkalmaz a visszahívott típussal egyező cellákat, de abban a felállásban a biztonsági rendszer tökéletesen helyt állt, így nem tervez visszahívást. Természetesen a defektet okozó hibát kiküszöbölték a gyártási folyamatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.