Hirdetés

Twitter üzenet Commodore 64-ről

|

Bizony lehetséges, bár nem egyszerű és Linux is kell hozzá.

Hirdetés

Benj Edwards-t, a pcworld.com munkatársát felelőtlenül magára hagyták egy C64-essel, hogy kideríthesse, lehet-e az idén 30 éves mikrogépet manapság divatos feladatokra használni. Edwards beásta magát és sikerült webböngészésre és twitterezésre is befognia a gépmatuzsálemet.

 

 

Az elvetemült retro-IT-rajongó szerző persze nem a legkönnyebb utat választotta, igyekezett korhoz illő módszerekkel dolgozni. Megtehette volna, hogy vásárol egy modern, ma is kapható C64 Ethernet adaptert és a Commodore gépre írt Breadbox64 klienssel twitterezik, de úgy vélte, hogy ez a gyengék fegyvere. Ehelyett inkább a régi gépek korában is szokásos betárcsázós megoldást választotta. Felállított egy nem épp vadonatúj, de internetezésre alkalmas PC-t Linux operációs rendszerrel, internet kapcsolattal. Bevetette a Commodore gép bővítősínére dugható RS232-es adaptert (Omnitronix Deluxe RS-232), melynek soros nullmodem kábelét a PC megfelelő alzatába csatlakoztatta. A Linux terminál szolgáltatását igénybe véve a C64 szöveges képernyőjén jelent meg a Linux parancssora és innentől megnyílt az út a szöveges kezelőfelületű programok használata előtt.

 

Twitterezéshez a Twidge szoftvert vette igénybe, ha nem is királyi igényességgel, de a 40 oszlopos képernyőcskén is megoldhatónak bizonyult a szolgáltatás használata. Alább látható az így született Twitter bejegyzés.

 

 

 

Ugyanezzel a módszerrel oldotta meg a szerző a Pine program révén az emailt ,a Lynx segítségével pedig a böngészést. Leírása szerint az élmény nem mentes a frusztrációtól és egy közbeékelt Linux alapú PC használatát is igényli, de mindenképp különleges (és vírusmentes) módszer.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.