Hirdetés

Twitter üzenet Commodore 64-ről



|

Bizony lehetséges, bár nem egyszerű és Linux is kell hozzá.

Hirdetés

Benj Edwards-t, a pcworld.com munkatársát felelőtlenül magára hagyták egy C64-essel, hogy kideríthesse, lehet-e az idén 30 éves mikrogépet manapság divatos feladatokra használni. Edwards beásta magát és sikerült webböngészésre és twitterezésre is befognia a gépmatuzsálemet.

 

 

Az elvetemült retro-IT-rajongó szerző persze nem a legkönnyebb utat választotta, igyekezett korhoz illő módszerekkel dolgozni. Megtehette volna, hogy vásárol egy modern, ma is kapható C64 Ethernet adaptert és a Commodore gépre írt Breadbox64 klienssel twitterezik, de úgy vélte, hogy ez a gyengék fegyvere. Ehelyett inkább a régi gépek korában is szokásos betárcsázós megoldást választotta. Felállított egy nem épp vadonatúj, de internetezésre alkalmas PC-t Linux operációs rendszerrel, internet kapcsolattal. Bevetette a Commodore gép bővítősínére dugható RS232-es adaptert (Omnitronix Deluxe RS-232), melynek soros nullmodem kábelét a PC megfelelő alzatába csatlakoztatta. A Linux terminál szolgáltatását igénybe véve a C64 szöveges képernyőjén jelent meg a Linux parancssora és innentől megnyílt az út a szöveges kezelőfelületű programok használata előtt.

 

Twitterezéshez a Twidge szoftvert vette igénybe, ha nem is királyi igényességgel, de a 40 oszlopos képernyőcskén is megoldhatónak bizonyult a szolgáltatás használata. Alább látható az így született Twitter bejegyzés.

 

 

 

Ugyanezzel a módszerrel oldotta meg a szerző a Pine program révén az emailt ,a Lynx segítségével pedig a böngészést. Leírása szerint az élmény nem mentes a frusztrációtól és egy közbeékelt Linux alapú PC használatát is igényli, de mindenképp különleges (és vírusmentes) módszer.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.