Hirdetés

Új, 10 W alatti fogyasztású Intel Atom 2012-re



|

Jön a Micro Server architektúra és a Xeonok mellé kell egy igazi ARM ellenfél.

Hirdetés

Sokan törekednek arra, hogy otthonra kis méretű, kis fogyasztású és csendes, csinos gépeket válasszanak - ennek köszönheti sikerét az Intel Atom processzorcsalád is. Ugyanezek az erények kissé más előnyökkel, de a szerver érában is kecsegtetőek, így az Intel stratégiát és termékeket dolgoz ki arra, miként legyen minél olcsóbban skálázható a szerver(rack) teljesítménye.

 

Általában a szerveren futó munkáknak csak kis hányada követeli meg azt a teljesítményt, amit a felső kategóriás, sokprocesszoros kiszolgálók nyújtani képesek, ezek tehát idejük nagy részében „malmoznak" illetve alapjáraton is jelentős energiát fogyasztanak és nem kevés (ám annál drágább) helyet foglalnak el az adatközpontban. Sokak szerint a konszolidáció - még nagyobb, de csekély számú szerver bevezetése - a megoldás, aminek meglehetnek az előnyei, de az Intel nem minden esetben ajánlaná ezt a megoldást. Inkább a másik oldalról közelítve, sok kis kiszolgáló modullal kínálna gazdaságosan skálázható, elég rugalmas megoldást, ez lenne a Micro Server.

 

 

 

Képünkön még az első Atom generáció képviselője

 

A Micro Server olyan kis hőleadású (TDP) Sandy Bridge Xeon processzorokra épül majd, melyek teljesítményét (órajelét) szándékosan visszafogták, a feladathoz igazítva. A két magos ES-1220L csupán 20 Wattot éget el, míg a ES-1260L már 45-öt, így közös hűtéssel is tucatnyi egyfoglalatos kiszolgáló modult lehet belőlük felsorakoztatni. Olyannyira, hogy akár négyszeres processzorsűrűség is elérhető rackenként, kevesebb ventillátorral, olcsóbban. Más kérdés persze a teljesítménysűrűség, erről még nincs pontos adat.

 

A Sandy Bridge architektúra azonban nem skálázható a világ két ellentéte széléig, a 15-150 wattos tartományhoz igazítható jól a működése. Éppen ezért - és az ARM szerverpiaci előretörésétől is tartva - az Intel eltökélte, hogy kifejleszti 10 Watt alatti teljesítményfelvételű, speciálisan kiszolgáló piacra szánt Atom processzorait. Az előző Atom architektúra 2012-re éri el ötödik életévét, így valószínűleg akkor kerül megújításra, addig csak egy 32 nanométeres változat várható 2011 végén.

 

Forrás: AnandTech

 

Valószínűleg jól kombinál a processzoróriás, ha az ARM ellenében kíván bajnokot állítani a szerver réspiacon, akkor meglévő klientúrájával könnyebb dolga lesz a lefelé terjeszkedni, mint az ARM-nak egy számára teljesen új piacra betörni.

 

Az Intel úgy tervezi, hogy saját szerver piacán belül 10%-ot fog elérni új nagy sűrűségű Micro Server megoldásaival a következő 4-5 évben.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.