Hirdetés

Új AMD és NVIDIA GPU-k - jövőre



|

Részletek a június végén megjelenő, következő generációs GPU-król.

Hirdetés

A grafikuskártya-gyártás két ásza, az AMD és NVIDIA majdnem egyszerre jelentette be, hogy a következő generációs grafikus magok a következő év közepén jelenhetnek meg, amennyiben a piaci igények úgy diktálják, illetve a TSMC tervei a megfelelő ütemben valósulnak meg.

 

Utóbbi különösen fontos szerepet játszik a kártyák megjelenésének időzítésében, hiszen a két vállalat nem a TSMC 45 nanométeres gyártástechnológiájára kíván építeni, hanem már a 40 nanométer bevezetését sürgetik. Ebből arra következtethetünk, hogy az AMD és NVIDIA egyaránt nagy csatára készül, hiszen a csíkszélesség csökkentése további tranzisztorok felhasználását teszi lehetővé, eközben a hőtermelés, illetve a gyártási költségek is féken tarthatók. Gyaníthatóan a két gyártó olyan terveket szövöget, aminek megvalósításához elengedhetetlenül szükséges a 40 nanométer bevezetésére -- aminek első mintapéldányai már ez év végén legördülhetnek a gyártósorról.

 

Egyelőre túl sok részletet nem lehet megtudni a jelenlegi zászlóshajókat (RV700 - HD4870, GT200 - GeForce GTX 280) leváltó RV870-ről és GT216-ról, de a 40 nanométeres gyártástechnológia, GDDR5- és DirectX 11 támogatás már-már biztosra vehető (ez utóbbi még változhat). Az AMD már jelezte, hogy az új kártyákkal -- az NVIDIA-hoz hasonlóan -- lesz GPGPU támogatás, ám egyelőre várják az olyan alkalmazások megjelenését, melyek kihasználják a GPGPU adta lehetőségeket.


Valószínűleg az új GPU-k hatalmas iramot fognak diktálni, de az RV870 és GT216 megjelenésig még legalább 8 hónap van hátra. A két gyártó ez idő alatt sem tétlenkedik, hiszen a jelenlegi technológia még nem futott ki, ráadásul a piaci elemzők a karácsonyi időszakra 20 százalékos áresést jósolnak, ami jelentős mértékben megdobhatja az eladásokat.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.