Hirdetés

Új belépőszintű Nikon tükörreflexes



|

Egy megfizethető árú belépőszintű tükörreflexes géppel (D60) és három új Nikkor objektívvel bővült a Nikon kínálata.

Hirdetés

Az általunk is tesztelt Nikon D40X frissítéseként a gyártó bemutatta a D60-ast, mely kívülről ugyan teljesen megegyezik elődjével, funkciók tekintetében mégis jelentős változásokon esett át.

 

A D60 képérzékelője maradt a D40X-ből megismert ASP-C méretű 10,2 megapixeles CCD, viszont most nem maradt ki a sokak által hiányolt ultrahangos portalanítórendszer, illetve a Nikon mérnökei erre rátettek még egy lapáttal az Airflow Control System levegőáramoltató rendszerrel, mely a tükörfelcsapás során keletkező légáramlat előnyös tulajdonságait használja ki. A régi CCD mellé viszont a D60 megkapta a legújabb Expeed képfeldolgozórendszert, mely az elődökhöz képest jobb képet és gyorsabb képfeldolgozást ígér.

 

 

d60_1_k.jpg

 

 

A gépváz maradt a régi, színe, anyaga, mérete, formája és tömege teljes mértékben változatlan, csupán a kereső szemkagylójának gumipereme lett nagyobb, illetve a módválasztó-tárcsa magasságát növelték meg kissé, a könnyebb -- egyujjas -- kezelhetőség érdekében. A gépváz tetején, az exponálógomb mögött az LCD kijelzőt kapcsoló Info gomb helyére az Active D-Lightning automatikus képretusáló rendszer gyorsbeállító gombját találjuk.

 

 

d60_2_k.jpg

 

 

Sajnos a gép hátulján található négyirányú gombcsoport még mindig nem működik gyors funkcióválasztóként. A 2,5 hüvelykes 230 ezer színű folyadékkristályos kijelző minősége is változatlan, viszont, ha portréállásban használjuk a gépet, a kijelző képe automatikusan igazodik a tartásirányhoz -- tehát a gép elforgatja az LCD-n látható képet.

 

 

nikkor_18-55.jpg

 

 

A D60 mellé csomagolt f/3,5-5,6 fényerejű 18-50 milliméteres 3-szoros zoomátfogású AF-S kitobjektív a régi, annyi különbséggel, hogy végre megkapta a Nikon VR képstabilizátort, mely négy lépésközzel rövidebb záridőt tesz lehetővé gyenge fényviszonyok között.

 

Új Nikkor objektívek

 

Az új fényképezőgép mellett három új objektívet dobott piacra a Nikon -- egy nagylátószögű zoom, egy macro és egy PC-E.

 

AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6G ED VR

 

A 16-85mm-es (DX formátumban 24-127,5 mm) nagylátószögű 5,3-szoros zoomátfogású objektívet természetesen ellátták integrált SWM fókuszmotorral. Az elmaradhatatlan VR képstabilizátor is része a hétlamellás rekeszből álló, kis tömegű objektívnek, melynek háza műanyagból van, a bajonett szerencsére fémből készül, ez pedig növeli a strapabírást.

 

 

nikkor_16-85.jpg

 

 

Az AF-S DX NIKKOR 16–85 mm f/3.5–5.6G ED VR mérete rendkívül kicsi: 72 x 85 mm. Az objektív eleje nem fordul el élességállítás közben, a szűrőmérete 67 mm.

A termék becsült kiskereskedelmi ára 599 euró. Az objektív a Nikon D300 digitális tükörreflexes fényképezőgép egyik szettjének részeként is kapható lesz egyes európai piacokon.

 

AF-S Micro Nikkor 60mm f/2,8G ED

 

A makrófotósok számára készült 60mm-es 1:1 leképezési arányú macro objektív nem csak DX formátumú gépekre helyezhető fel (DX formátumban egyébként a gyújtótávolság 90mm), de az új Nikon trendhez igazodva AF-S jelzéssel, tehát integrált fókuszmotorral van ellátva -- ez a már kapható 105mm-es Micro-Nikkor mellett a második makróobjektív, melyben megtalálható az SWM motor.

 

 

nikkor_micro_60.jpg

 

 

Az f/2,8-as fényerejű objektív belső élességállítási rendszerrel (IR) van felszerelve és az első eleme nem forog, ezáltal lehetővé válik különféle tartozékok, például az SB-R1C1 vezérlővel ellátott makrovaku szett használata.

 

Az AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2.8G ED becsült kiskereskedelmi ára 519 euró.

 

PC-E Nikkor 24mm f/3,5D ED

 

A PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED egy 24 mm-es nagylátószögű tilt/shift objektív, amelyet a stúdió-, az épület- és a tájképfotósok igényeinek megfelelően fejlesztettek ki. A tilt/shift funkcióval az objektív +/-8,5 fokban dönthető, és +/- 11,5 mm-rel tolható el, illetve 90 fokban elfordítható balra és jobbra -- 30 fokonként bekattintható lépésközökkel. A pontos manuális élességállítás érdekében az objektív támogatja a Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgépeiben található elektronikus távolságmérő használatát, Nikon D3/D300 fényképezőgépre szerelve pedig automatikus rekeszbeállításra is képes.

 

 

nikkor_pc_24.jpg

 

 

A tilt/shift objektívek lényege, hogy a belső optikai elemeik elmozgatásával lehetővé teszik a perspektívaszabályozásnak nevezett effektus használatát (perspective control, PC). A perspektívaszabályozás csökkenti a fényképezőgép és a téma síkja által bezárt szög keltette esetleges torzítást, így különösen alkalmas épületfotózáshoz, ahol használatával elkerülhető az épületek függőleges vonalainak látszólagos összetartása. A PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED objektív PC-funkciója a stúdiómunka során is használható. A PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED objektív maximális rekesze f/3,5, minimális rekesze f/32, a legkisebb élességállítási távolsága pedig mindössze 0,21 méter. Az objektívet szigetelés óvja a portól és a nedvességtől, a tömege 730 gramm, a szűrőméret 77 mm. A PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED objektív becsült fogyasztói ára 1829 euró.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.