Hirdetés

Új konzolok, új tárolók



|

A Playstation 4 Pro és az Xbox One S újabb szintre emelik a konzolháborút, de a sok hangzatos jó tulajdonság mellett már most lehet fogást találni mindkettőn. Ez az adattároló.

Hirdetés

Egy mai, modern játéknál nem elsődleges szempont a tárhely-takarékosság: a fájlok sokszor átlépik az 50 GB-os határt is, ami meglehetősen sok, legyen szó akár PC-ről, akár konzolról. Utóbbinál hatalmas probléma lenne, ha mindezt egy optikai lemezről kéne beolvasni játék közben. A töltési idők így az egekbe szöknének, ezért egy HDD is került a konzolokba. A gond csupán az, hogy ezek a tárolók szűkös kapacitást kínálnak és nem is túl gyorsak.


Hirdetés


Xbox One

A helyzet egészen egyszerű, ha a Microsoft világát választottuk: egyszerűen egy USB 3.0-s külső tárolót kell csatlakoztatunk és máris extra tárhelyünk van a játékok számára. Ez igazán kényelmes megoldás, azonban ilyenkor lesz egy külön doboz a konzol mellett, ráadásul az USB 3.0 sávszélessége limitált.



Érdekes módon éppen a Seagate kínál némileg megoldást a sebességgondokra az Xbox One-hoz készült külső SSD-vel. Az elegáns, fémtokba szerelt tároló 512 GB kapacitást ad a konzol fél, egy vagy két TB-os HDD-jéhez, ráadásul a sebesség is szuper. Persze a helyzet az, hogy ehhez nem kell feltétlenül extra szolgáltatás, doboz vagy kábel, egy bármilyen SATA SSD-t belepakolhatunk egy USB 3.0-s tokba és máris ugyanitt vagyunk. A jó hír, hogy mindezért 200 dollárt kér a Seagate, ami nem rossz ár - persze kérdéses, hogy hazánkban mennyibe fog kerülni mindez.



PlayStation 4

A Playstation 4 1 TB HDD-vel érkezik, amely 2,5 colos, ám a korábbi konzollal ellentétben immáron SATA6G-n kapcsolódik. a SATA-III szabvány duplázza a korábban nagyon szűkösre vett 3 Gbit/s sávszélességet, ami nagyon jó hír, az viszont már kevésbé, hogy továbbra is egy lassú, 5400 rpm-es notebook merevlemezről van szó. Ez ráadásul 9,5 mm-es helyen kell, hogy elférjen, így a 4 TB-os, 15 mm-es modellt nem lehet ide beszerelni. A PS4 Pro a külső tárolókat is kezeli, ami jó hír, ráadásul USB 3.0-n keresztül, azonban erről játékot indítani nem lehet.


A megoldás itt sokkal nehezebb. Egyrészt választhatunk 2 TB-os, 2,5 colos mobil HDD-t, ami megduplázza a kapacitást. Ez elérhető árú és a fórumok szerint a legjobb választás továbbra is a Seagate Barracuda 2 TB ST2000LM015 modell.



A konzol megjelenése után érdemes figyelni a teszteket majd, mert sokan abban reménykednek, hogy az SSHD-k, illetve az SSD-k jelentősen megdobják majd a teljesítményt. Az eredeti PS4-nél sajnos ez nem így volt, a SATA-II megfojtott minden gyors tárolót.


Végül abban is lehet reménykedni - bár sok esélyt nem látunk rá -, hogy a Sony szoftveresen feloldja a külső tárolók korlátait és már USB 3.0-s HDD/SSD-ről is lehet majd játékokat futtatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.