Hirdetés

Új korszak a Panasonicnál, jön a 3D-s házimozi!

|

Kézbe vehettük a CES alkalmával bejelentett újdonságokat, kipróbálhattuk a legújabb 3D házimozi technológiát és ezzel könnyen lehet, hogy tanúi lehettünk egy új korszak kezdetének.

Hirdetés

A CES-ről szóló összeállításunkban beszámoltunk a Panasonic 3D-s mozibemutatójáról, amelyet a gyártó a müncheni rendezvényen most ismét a sajtó meghívott képviselői és a partnerek elé tárt. Mint a bemutató során megtudhattuk, az Egyesült Államokban már elérhetők az új 3D-s televíziók és Blu-ray lejátszók, idén májustól pedig az itthoni vásárlók is hozzáférhetnek az új technológiához.

 


Az infra vezérlésű szemüveg felváltva takarja a bal és jobb szemet, hogy mindkettő csak a neki szánt képeket lássa, így alakítja ki a térérzetet


 

Hirdetés

Teljes képkockákat megjelenítő (frame sequential) technológiával dolgozik a Panasonic 3D rendszere, azaz mindkét szem számára full HD felbontású teljes részletességű képet biztosít. A plazmamegjelenítő 120 vagy 100 Hertz gyakorisággal vetíti le a képeket felváltva a bal és a jobb szem számára. Egy speciális, nem csak kontaktlencsével együtt is viselhető vezeték nélküli szemüveg gondoskodik arról, hogy bal és jobb szemünk csak a neki szánt képeket láthassa. Más gyártóktól eltérően a Panasonic egy továbbfejlesztett 600 Hz-es képfrissítéssel dolgozó 3D NeoPDP plazma rendszert alkalmaz megjelenítőként, amelyben gyorsabb, rövidebb utánvilágítási idővel és négyszer energiahatékonyabban dolgozó foszfor adja a képet, kiküszöbölve a bal és jobb szemnek szánt látvány összemosódását (leaking, cross-talk). A plazma technológia segítségével lehet jelenleg a leghatározottabban elkülöníteni egymástól a bal illetve jobb szemnek szánt képkockákat, mivel itt minden pixel fényereje egyedileg szabályozható egy igen nagy, akár 1:5 000 000 kontraszt tartományban. A hagyományos LCD tévé és az olcsóbb LED tévék egységes háttérvilágítása erre kevésbé alkalmas, a fejlettebb, zónákra osztott háttérvilágítású LED televíziók is csak néhány száz szegmensre osztják fel a megvilágítást, míg a plazma panelek több mint kétmillió képpontja egyedileg kezelhető.

 


A fejlettebb LED tévék néhány száz pontban képesek a fényerő szabályozására, de a plazma panelek kétmillió pixele egyenként világítható meg, ami sokkal jobb 3D kontrasztot eredményez


 

Az eddigi 3D technológiák visszafogottabb minősége miatt először kissé szkeptikusan álltunk a kérdéshez. Az új 3D HD rendszer képminősége és az általa keltett térérzet azonban valóban meggyőzőbb, kellemesebb, mint az eddig bemutatott házimozi célú technológiák és tényleg alkalmas arra, hogy új dimenziót adjon az otthoni szórakoztatáshoz.

Hirdetés

 


Jelenleg a legkisebb Panasonic 3D HD tévé az 50 hüvelykes P50VT20


 

A Panasonic TX-P65VT20 és TX-P50VT20 televízió modellek lesznek az elsők a 3D-s termékek sorában, minden TV-hez két pár szemüveget mellékel majd a gyártó. Külön lesz kapható az első 3D-s Blu-ray lejátszó, a DMP-BDT300, amely természetesen normál Blu-ray és DVD lemezekhez is használható. Mindkét készülék illeszthető más gyártók kompatibilis termékeihez is. A plazmával szemben sokszor felhozták a magas energiafogyasztás vádját, az új generáció azonban minden eddiginél takarékosabbra is sikeredett, az új tévék 10 százalékkal kevesebbet fogyasztanak egy azonos méretű LCD tévénél.

 


Az első 3D HD Blu-ray lejátszó, a BDT300
Hirdetés

 

Nem csak egy új és jobb technológiát, hanem egy új korszak kezdetét látja 3D Full HD rendszereiben a Panasonic, az IMAX sikerére alapozva nem csak gyártói, hanem fogyasztói oldalról is elérkezettnek látva az időt a váltásra, illetve továbblépésre. Az IMAX és különösen a legutóbbi mozifilm siker, az Avatar  megmutatta a 3D-ben lévő piaci potenciált, így - ahogy a prezentációban hallhattuk - a fekete-fehérről színesre, majd normálról HD felbontásra váltáshoz hasonló házimozi forradalom előtt állunk.


3D tartalom Blu-ray-en és tévén


Az ígéretek szerint a 3D HD tévék és lejátszók ára csak mintegy 20 százalékkal lesz magasabb, mint az azonos kategóriájú nem HD-s termékeké, így az ár – az eddig is prémium minőség iránt érdeklődő vásárlói rétegekben – nem lesz elháríthatatlan akadály. A 3D HD – és bármilyen egyéb 3D – rendszer hazai elfogadásának legkényesebb kérdése, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom áll-e rendelkezésre, a tömeges elterjedéshez pedig elengedhetetlen a honosított, magyar nyelvű vagy legalább feliratos film és tévé adás kínálat. Ennek érdekében a A jelenlegi minimális 3D Blu-ray paletta az év során várhatóan 50 filmre bővül majd, bár az első időszakban nemigen számíthatunk magyar nyelvű anyagokra. A tendencia mindenesetre pozitív, 2008-ban 1, 2009-ben 19 3D Blu-ray album jelent meg, idén pedig összesen 31 várható még.

Hirdetés

 

 

A tévék területén egyelőre még a HD tartalmak elterjedésével sem haladtunk előre túlzottan, de nyugatabbra már biztató jelek mutatkoznak. Japánban természetesen már van működő 3D-s tévéadó, a BS11. Az Egyesült Államokban még csak kísérleti adás folyik, a DirectTV kereskedelmi szolgáltatása júniustól indul be. Nagy Britanniában a második félévben indít a Sky 3D, a francia Orange pedig teszt műsorszórásokat folytat jelenleg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.