Hirdetés

Új négymagos asztali processzorok az AMD-től



|

Egy normál és egy szorzózármentes Black Edition központi egységgel gazdagodott a DDR3-as memória modulokat fogadó AM3-as Dragon platform.

Hirdetés

A második generációs négymagos Phenom processzorok családját két új taggal bővítette az AMD. A 3 GHz-en ketyegő 945 és a 3,2 GHz-es órajellel büszkélkedő 955 Black Edition típusokkal végre az AM3-as család is megkapta a maga csúcsmodelljeit, viszont ezzel a bejelentéssel egy csapásra véget érhet a kizárólag Socket AM2+ foglalatba illeszthető Phenom II X4 940 Black Edition életútja.

 

phenom_ii_x4.jpg
 


Valamit valamiért, ám ezúttal szó sincs arról, hogy mi, felhasználók rosszul járnánk. A két bemutatott újdonság a 45 nanométeren gyártott Deneb mag kombó memóriavezérlője miatt az AM3-as CPU-ágy mellett a Socket AM2+ kiosztással is kompatibilis, azaz egy DDR2-es alaplapba szerelt Athlon X2-ről alaplapcsere nélkül tudunk új Phenom II X4-re váltani. Persze ehhez az is kell, hogy a gyártók megfelelő BIOS-os támogatással vértezzék fel termékeiket, ám amint ez megvan, csupán a CPU-váltással kell törődnünk, minden más komponenst meghagyhatunk. A BIOS-os helyzet egyelőre nem túl fényes, nem minden gyártó készült el azokkal a BIOS-verziókkal, melyekkel stabilan lehetne üzemeltetni a 955 BE-t.

 

phenom_ii_x4_tabla_k.png
 

 
Az AM3-as, tehát kizárólag DDR3-as memóriákat támogató alaplapokkal viszont úgy tűnik, nincsenek problémák, a két processzor debütálására mindenki elkészült a szükséges mikrokód frissítéssel. Előzetes tesztjeinket az ASUS M4A79T Deluxe, a Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P és az MSI 790FX-GD70 alaplapokon végeztük, a konkrét eredményeket azonban egy későbbi átfogó cikkben tesszük majd közzé.

 

790fx_gd70.jpg

 


A túlhajtás szerelmeseinek nem csak a puszta hardverrel kedveskedik az AMD. Az új OverDrive 3.01-es szoftverrel mondhatni kibővültek a tuninglehetőségek, ám ezekről szintén majd csak az új processzorokat bemutató cikkünkben írunk részletesen. Annyit azonban már most elárulunk, hogy az Intel Core i7 központi egységeknél megismert Turbo módhoz hasonló módszert is tartalmaz a segédprogram.

 

overdrive_3_k.png

 

A Phenom II X4 945 és 955 Black Edition hazai forgalmazása vélhetően hamarosan megkezdődik, a két processzor ára körülbelül a 60-75000 Ft-os sávban fog elhelyezkedni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.