Hirdetés

Új szerverprocesszorok az AMD-től



|

Az AMD megjelentette új szerverprocesszorait.

Hirdetés

Az Opteron 254 és 854 chipek egyszerűen csak feltűnt a vállalat árlistájában, egyelőre az AMD nem kommunikálta annak létezését és a cég szervergyártó partnerei sem jelentettek be még 2,8 GHz-es Opteronokra épülő rendszereket.

Több mint valószínű, hogy ezek az AMD utolsó egymagos szerverprocesszorai, legalábbis a "teljesítmény" szegmensben, mivel a vállalat minden erejét a két- és többmagos megoldások fejlesztésére fordítja. A 2,8 GHz-es Opteron 254 és 854 lapkák 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek, 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat és kétcsatornás DDR400 memóriavezérlőt tartalmaznak. A processzorok Socket940 foglalatba illeszkednek.

Az Opteron sikerének köszönhetően az AMD szerverpiaci részesedése már 10 százalék feletti - derül ki a Mercury Research adataiból. Az idei első negyedévben a második számú processzorgyártó még csak 7,4 százalékos részesedéssel bírt az x86 szerverchipek szegmensében, a második negyedévben azonban már 11,2 százalékot ért el. Az AMD negyedéves jelentésében közölte, hogy az Opteronok forgalma 89 százalékkal ugrott meg. Az AMD egyre inkább elfogadott a nagyvállalatok körében is, a cég szerint a világ 100 legnagyobb cége közül 75-nél használnak Opteron-alapú rendszereket.


Szintén nagy sikereket könyvelhetett el az Opteron a filmiparban. A Hewlett-Packard a napokban három évre szóló, többmillió dolláros megállapodást írt alá a Lucasfilmmel, amelynek keretén belül Opteron-alapú munkaállomásokat és tárolóeszközöket biztosít a filmtrükköket készítő vállalatnak. A Lucasfilmnél nem számítanak újdonságnak az AMD-alapú rendszerek, a Star Wars sorozat második és harmadik részéhez már használtak ilyen számítógépeket.

Az AMD Opteron-alapú rendszerek egyre több filmstúdió tetszését nyerik el. Áprilisban a DreamWorks SKG közölte, hogy három éves megállapodást írt alá az AMD-vel és animációs filmjeit Opteron-alapú HP rendszereken készíti. A Madagaszkár című animációs film már Opteron-alapú számítógépeken készült, mint ahogy részben a Shrek második része is.

A most megjelent, kétprocesszoros szerverekbe szánt Opteron 254 listaára 851 dollár, a négyutas rendszerek számára tervezett Opteron 854-ért pedig 1514 dollárt kér az AMD.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.