Hirdetés

Új Vapor-X Radeonokat mutatott be a Sapphire



|

A két új típusra az Eyefinity 6 Edition referencia kártyákra jellemző 2 gigabájtnyi fedélzeti memória került.

Hirdetés

Az AMD egyik legnagyobb partnerének számító Sapphire két új Radeon HD 5870-es grafikus vezérlővel bővítette kínálatát. Természetesen ezúttal is saját tervezésű, egyedi nyomtatott áramkörre épülő modellekről van szó, az egyik a Vapor-X, míg a másik kiadás a gyári túlhajtást is jelentő Toxic termékcsaládot gazdagítja. Utóbbi igazi hiánypótló modell, hiszen eddig csak a kisebb típusszámú HD 5850-es készletre építetett Toxic kártyát a gyártó. Gyárilag tuningolt HD 5870 persze eddig is létezett, ám az egyszerűen Vapor-X OC-nek elnevezett verzió grafikus magjának üzemfrekvenciája csupán 25 MHz-cel tért el az AMD ajánlásától.


Az új Toxic kártyánál azonban már jóval bátrabbak voltak a mérnökök, a 40 nanométeres gyártástechnológiával készülő, 1600 darab shader processzort tartalmazó "Cypress" lapkának 925 MHz-es órajelet állítottak be. Ez pontosan 75 MHz-cel több, mint az alapnak számító 850 MHz-es érték, és újabb 75 MHz szükséges ahhoz, hogy a kártya elérje az 1 GHz-es álomhatárt. Erre elég nagy esély van, mivel a grafikus magot és a főbb melegedő alkatrészeket a gyártó speciális, kifejezetten a Radeon HD 5800-as széria számára tervezett Vapor-X hőkamrás megoldás hűti. A gyártó saját tesztjei alapján a referencia hűtéshez képest 15 Celsius fokkal teljesít jobban az átlagosnál nagyobb hőcserélő felülettel rendelkező bordázat, ami mindenképp jó hír azok számára, akiknél a további túlhajtás is a tervek között szerepel.

 

sapphire_hd5870_toxic.jpg
 

 


Érdekes módon a fedélzeti memória órajelét csak 25 MHz-cel emelték meg, így effektíve 100 MHz-nyi a többlet a normál HD 5870-es testvérkártyákhoz képest. A korábban bemutatott Vapor-X OC-nál dupla ennyinek örülhettek a felhasználók, tehát tulajdonképpen nem egy, hanem két zászlóshajója van a HD 5870-es családnak. A Toxic modell mellett szól a nagyobb memória kapacitás, ám ahogy az az internetes tesztek alapján kiderült, a 2 GB-nyi memória elhanyagolható mértékű teljesítmény többletet ad az 1 gigás változatokhoz képest.

 

sapphire_hd5870_vapor.jpg
 

 


A fedélzeti memória duplázását egy alapmodellnél is véghezvitte a Sapphire, a referencia órajeleken üzemelő 1 Gb-os Vapor-X modell is megkapta a 2 GB-os testvérét. Nehéz dolga lesz a vásárlás előtt álló felhasználóknak, hiszen ez a kártya pontosan ugyanúgy néz ki, mint az előbb bemutatott Toxic, csupán a gyárilag megemelt órajelekről kell lemondani. Az euróban közölt ajánlott végfelhasználói árak alapján a két típus között körülbelül 6-7000 Ft-nyi különbség van, amely összeg nem feltétlenül tükrözi a két kártya közötti valós különbséget. A 925 MHz-es magórajelre nagy valószínűséggel a sima 2 GB-os Vapor-X is képes, a GDDR5-ös lapkák frekvenciája pedig egy referencia modell esetében is elérheti a 5 GHz-es határt, így ez vélhetően a Vapor-X kártyánál sincs másképp.


A két újdonság hazai nyitóára várhatóan felülről fogja súrolni a 100000 Ft-os lélektani határt, nincs kétségünk afelől, hogy az egyik legdrágább Radeon HD 5870-es kártyák lesznek a magyar számítástechnikai boltok polcain.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.